Αμνηστία για εκατοντάδες κρατούμενους στην Β. Κορέα ζητά ο ΟΗΕ

Ο εισηγητής του ΟΗΕ για τη Βόρεια Κορέα κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να δώσει «αμνηστία» η οποία θα επιτρέψει την απελευθέρωση «εκατοντάδων κρατουμένων» στο πλαίσιο της διεξαγωγής της ιστορικής συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Τόμας Οτζέα Κιντάνα κάλεσε τις βορειοκορεατικές αρχές να δώσουν «γενική αμνηστία ώστε να απελευθερωθούν εκατοντάδες κρατούμενοι», εκτιμώντας πως θα ήταν «μια πολύ σημαντική ένδειξη της βούλησης της κυβέρνησης να δεσμευθεί για τις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ».

Ζήτησε ως εκ τούτου «μια συγκεκριμένη χειρονομία υπέρ εκείνων που συλλαμβάνονται αυθαίρετα στη χώρα», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «δεν υπάρχει κράτος δικαίου στη χώρα».

Ο εισηγητής, στον οποίο έχει αναθέσει την εντολή το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αλλά δεν έχει το πράσινο φως της Ποιονγκγιάνγκ, δήλωσε πως προσωπικά δεν γνωρίζει πόσοι φυλακισμένοι κρατούνται στη Βόρεια Κορέα, αλλά επικαλέστηκε έκθεση επιτροπής έρευνας του ΟΗΕ πριν από τέσσερα χρόνια σύμφωνα με την οποία υπάρχουν από 80.000 έως 120.000 πολιτικοί κρατούμενοι σε στρατόπεδα.

Ο Οτζέα Κιντάνα είπε πως είναι ένας «λογικός» άνθρωπος και πως η διαδικασία της απελευθέρωσης κρατουμένων θα μπορούσε να γίνει «σταδιακά».

Η έκκληση γίνεται ενόψει της συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Κιμ Γιονγκ Ουν, που αναμένεται να διεξαχθεί στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Ο εισηγητής είπε πως βλέπει αυτή τη σύνοδο κορυφής με «καλό μάτι».

Κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει με προσοχή το μέλλον των οικονομικών κυρώσεων που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας επειδή «μπορεί να έχουν επιζήμιο αποτέλεσμα» για τον πληθυσμό.

About Author