Κικίλιας- Κυρανάκης: “Τα επιχείρηματα του Κοτζιά προσομοιάσουν με εκείνα των Σκοπιανών”

Φραστική επίθεση στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, εξαπέλυσε ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, τονίζοντας πως παρακολούθησε με έκπληξη τη συνέντευξη του υπουργού, όπου χρησιμοποίησε επιχειρήματα, τα οποία «τουλάχιστον προσομοιάζουν» με αυτά της άλλης πλευράς και ότι επιλέγει να κάνει προσωπικές επιθέσεις στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Γιώργο Κουμουτσάκο και στον ίδιο.

Σε συνέντευξή του στον τ/σ «Ant1» ο κ. Κικίλιας σημείωσε πως ένας εθνικός διαπραγματευτής οφείλει να είναι πάρα πολύ προσεκτικός και πως «αν θέλει να αποκαλεί τον εαυτό του διανοούμενο, τότε η πρώτη αρετή που θα πρέπει να έχει, είναι η ταπεινότητα». Όπως είπε, «αυτός ο τρόπος είναι δείγμα γραφής τού αν υπάρχει ψυχραιμία, αν υπάρχει νηφαλιότητα, αν κανείς αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα των στιγμών και “πιάνει” την ψυχοσύνθεση του ελληνικού λαού». Σύμφωνα με τον τομεάρχη της ΝΔ, τα Σκόπια «καίγονται» να βρεθεί λύση και πρέπει να αποδεχθούν την ιστορική πραγματικότητα και να μην παραχαράσσουν την ιστορία.

«Η ιστορία λέει ότι η Μακεδονία είναι ελληνική, πρωτεύουσά της είναι η Θεσσαλονίκη. Ο κ. Μπαμπινιώτης εξήγησε ότι δεν τίθεται θέμα μακεδονικής γλώσσας. Με τον τρόπο που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση τα εθνικά μας θέματα, με μυστική διπλωματία και βλέποντας από τα έξω προς τα μέσα, είναι βαθύτατα εκτεθειμένη» δήλωσε ο κ. Κικίλιας, ενώ αναφερόμενος στα συλλαλητήρια επεσήμανε πως η ΝΔ αφήνει τα στελέχη της ελεύθερα να συμμετέχουν, προσθέτοντας πως η θέση του κόμματος είναι καθαρή. «Θέλουμε να λυθεί το Σκοπιανό, δεν δεχόμαστε σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε λύση που περιέχει στοιχεία αλυτρωτισμού και η οποία δεν περιέχει την αλλαγή του Συντάγματος και κάνει τα “στραβά μάτια” σε αυτά που λένε οι Σκοπιανοί περί μακεδονικού έθνους, ταυτότητας, γλώσσας, τη μη αλλαγή των διαβατηρίων, των ταυτοτήτων, των σχολικών βιβλίων τους» κατέληξε.

Για ταύτιση με τα συμφέροντα των Σκοπίων κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια εξουσίας” των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα: “Όποιος παρακολούθησε τη συνέντευξη του κ. Κοτζιά στην ΕΡΤ και στον Σ. Κοτρώτσο διαπίστωσε ότι χρησιμοποιεί τα επιχειρήματα των Σκοπίων και βοηθά τα δικά τους συμφέροντα. Αυτό δημιουργεί ερωτήματα. Χρησιμοποιούν το Σκοπιανό στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους για το χρέος. Δεν δεχόμαστε τα εθνικά μας θέματα να χρησιμοποιούνται για συμψηφισμό με το θέμα των συντάξεων ή οτιδήποτε άλλο. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν εκφράζει τον ελληνικό λαό και τις αγωνίες του”.

Ο κ. Κυρανάκης κάλεσε την κυβέρνηση “να σταματήσει τη διαπραγμάτευση αν δεν μπορεί να την κάνει καλύτερα”.

Υποστήριξε ότι το ονοματολογικό έπεται μιας συμφωνίας για την άρση του αλυτρωτισμού από την πλευρά των γειτόνων μας και απέδωσε τα σημερινά συλλαλητήρια στο γεγονός ότι ο λαός δεν εμπιστεύεται τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

About Author