Υπερπλεόνασμα “μαμούθ” 5,2% προβλέπει το δημοσιονομικό συμβούλιο το 2022

Σύμφωνα με τις βασικές προβλέψεις του δημοσιονομικού συμβουλίου το 2022 θα υπάρξει πλεόνασμα της τάξης του 5,2%.

Η ουσία είναι ότι το οικονομικό επιτελείο «πατώντας» στα μέτρα υπερφορολόγησης και στις προβλέψεις για ρυθμούς ανάπτυξης πιο κάτω από τους αρχικούς στόχους αλλά πάνω από 2% ως και το 2021, υπολογίζει σε ένα υπερπλέονασμα σχεδόν 3,6 δις ευρώ, που σίγουρα θα αξιοποιηθεί προεκλογικά- όποτε στηθούν κάλπες- για στηριχθεί το αφήγημα των φοροελαφρύνσεων την επόμενη ημέρα, μετά από τη λήξη του Μνημονίου.

Ειδικά όσον αφορά στην πρόοδο των φορολογικών εσόδων, η επισήμανση του ΕΔΣ σοκάρει: Στις κυριότερες επιμέρους κατηγορίες εσόδων το προτεινόμενο ΜΠΔΣ προβλέπει μέση άνοδο των εισπράξεων άμεσων φόρων της τάξης του 3,9% μεταξύ 2018 και 2022 και μεταβολή των εισπράξεων έμμεσων φόρων με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξης του 1,3%. Η τελευταία σηματοδοτεί την προβλεπόμενη μείωση του μεριδίου των έμμεσων φόρων στο ΑΕΠ αφού είναι αισθητά χαμηλότερη από το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ ενώ αποπληθωριζόμενο το απόλυτο ύψος των έμμεσων φόρων φαίνεται να σταθεροποιείται. Η πρόβλεψη για αύξηση των εισπράξεων άμεσων φόρων εδράζεται κυρίως στην υψηλή εκτιμώμενη απόδοση άμεσων φόρων Φυσικών και Νομικών Προσώπων με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,1% και 5,3% αντίστοιχα την πενταετία 2018-2022. Η αύξηση των εισπράξεων φόρων Φυσικών Προσώπων ειδικά από το 2020 και μετά προβλέπεται να στηριχθεί και στη θεσμοθετημένη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα του ΕΔΣ για το επιτεύξιμο των στόχων του Μεσοπρόθεσμου; Πρώτον, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση των επενδύσεων στην περίοδο 2018-2022 προϋποθέτουν σταθεροποίηση των προσδοκιών, σημαντική βελτίωση του επενδυτικού και επιχειρηματικού κλίματος και ευνοϊκή διεθνή συγκυρία. Δεύτερον, πολλές από αυτές τις προϋποθέσεις παραμένουν σήμερα ως «ζητούμενα» και με αυτήν την έννοια οι εκτιμήσεις για διατηρήσιμους ρυθμούς μεγέθυνσης της τάξης άνω του 2% ετησίως κρίνονται αισιόδοξες.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

About Author