Σάντσεθ: Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να καταπολεμήσει τις ανισότητες

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να μετατραπεί σε έναν χώρο οικονομικής και κοινωνικής συνοχής και οι ανισότητες πρέπει να μειωθούν στο εσωτερικό της, δήλωσε την Δευτέρα ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Ο Σάντσεθ ανέλαβε την εξουσία την Παρασκευή, αφού μια μάλλον απίθανη συμμαχία κομμάτων που τάσσονται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και μειονοτικών εθνικιστικών παρατάξεων τάχθηκε υπέρ της πρότασης μομφής που οδήγησε στην πτώση της δεξιάς κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι εξαιτίας μιας υπόθεσης διαφθοράς.

«Η νέα κυβέρνηση της Ισπανίας είναι απόλυτα πεπεισμένη ότι το σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης πρέπει να οδηγήσει πάνω απ’ όλα στη δημιουργία ενός χώρου προόδου και κοινής ευημερίας», είπε ο Σάντσεθ κατά τη διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, μετά την ορκωμοσία του το Σάββατο.

Ένθερμος υποστηρικτής της ΕΕ, ο Σάντσεθ, απηύθυνε έκκληση να «μειωθούν οι ανισότητες που υφίστανται οι Ισπανοί και οι ευρωπαίοι πολίτες» εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, που έπληξε ιδιαίτερα σκληρά τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου.

Διαβεβαίωσε ακόμη ότι θα θέσει τον διάλογο και την κατανόηση πάνω από τις συγκρούσεις–καθώς οι εθνικιστές έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της κυβέρνησης στην Καταλονία και δεσμεύονται ότι θα συνεχίσουν να επιδιώκουν την ανεξαρτησία.

«Το πνεύμα της νέας κυβέρνησης της Ισπανίας θα είναι πάντα να βάζει τη συναίνεση πριν από τις εντάσεις σε κάθε πεδίο και σε όλα τα πεδία της πολιτικής εντός της χώρας και διεθνώς», είπε χαρακτηριστικά ο Σάντσεθ.

 

About Author