Χοσέπ Μπορέλ: Ο Καταλανός νέος υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας

Ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ θα αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών στην νέα ισπανική σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ, όπως δήλωσε πηγή του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSOE).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Χοσέπ Μπορέλ, 71 ετών, αποδέχθηκε την πρόταση του Σάντσεθ και θα διαδεχθεί τον Αλφόνσο Ντάστις στην ηγεσία της ισπανικής διπλωματίας.

Ο Χοσέπ Μπορέλ, πολιτικό στήριγμα του Πέδρο Σάντσεθ, έχει μακρά πολιτική καριέρα στην Ισπανία και την Ευρώπη. Υπήρξε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και στην συνέχεια υπουργός Δημοσίων Εργων στις κυβερνήσεις του Φελίπε Γκονθάλεθ.

Το 1998 εξελέγη στην διεύθυνση του Σοσιαλιστικού Κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του 2000 και αναγκάσθηκε να παραιτηθεί το 1999, εξαιτίας οικονομικού σκανδάλου που αφορούσε δύο πρώην συνεργάτες του από την θητεία του στην γενική γραμματεία του υπουργείου Οικονομικών. Στην συνέχεια υπήρξε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2004 έως το 2007.

Αν και Καταλανός, ο Χοσέπ Μπορέλ εξέφρασε κατά την πρόσφατη κρίση την απόλυτη αντίθεσή του προς το καταλανικό αυτονομιστικό κίνημα και έκανε στην Βαρκελώνη ομιλίες υπέρ της ενότητας της Ισπανίας.

Από στενό συνεργάτη του Πέδρο Σάντσεθ έγινε γνωστό ότι ο νέος πρωθυπουργός θα διορίσει υπουργό Προϋπολογισμού την πρώην περιφερειακό σύμβουλο της Ανδαλουσίας Μαρία Χεσούς Μοντέρο. Στις αρμοδιότητες του υπουργείου Προϋπολογισμού περιλαμβάνεται η φορολογία και οι δημόσιες δαπάνες. Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα ανακοινωθεί αύριο.

About Author