Σε “κενό αέρος” η διαπραγμάτευση στο Σκοπιανό- Υπό την πίεση Ιβανόφ και εθνικιστών ο Ζάεφ

Το Μέγαρο Μαξίμου σκληραίνει την στάση του έναντι της ΠΓΔΜ, αφενός για να την πιέσει να πάρει οριστικές αποφάσεις και αφετέρου, διότι η σκοπιανή πλευρά εμφανίστηκε να υπαναχωρεί σε ουσιώδη ζητήματα στη διαπραγμάτευση για το Σκοπιανό, καθώς ο Ζόραν Ζάεφ βρίσκεται σε κλοιό εθνικιστών με επικεφαλής τον πρόεδρο Γκεόργκι Ιβανόφ, ο οποίος πριν λίγα 24ωρα είχε δηλώσει πως δεν δέχεται το erga omnes.

Με βάση την αντίδραση της κυβέρνησης, γίνεται κατανοητό ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ άρχισε να προβάλει αντιρρήσεις για ορισμένα σημεία – από εκείνα που συμφώνησαν συνολικά οι κ.κ. Κοτζιάς και Ντιμιτρόφ κατά την τελευταία τους συνάντηση στις Βρυξέλλες.

Διπλωματικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η ηγεσία της ΠΓΔΜ ζήτησε στο παρά πέντε της συμφωνίας αλλαγές και σε κάποιες φράσεις του κειμένου, πάνω στο οποίο συμφώνησαν οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών. Επομένως, εμμέσως πλην σαφώς, ζήτησε νέα συνάντηση μεταξύ των κ.κ Κοτζιά και Ντιμιτρόφ.

Η κυβέρνηση αξιολόγησε το αίτημα που διατύπωσαν οι γείτονές μας ως μία προσπάθεια υπαναχώρησης που ενείχε και το στοιχείο της προσπάθειας να αλλάξουν στον δρόμο προς την τελική ευθεία κάποια από τα στοιχεία της συμφωνίας .

Με αυτά τα δεδομένα, ο κυβερνητικός αξιωματούχος σχολίασε ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται ενοχλημένος από τα “μπρος – πίσω” των Σκοπιανών καθώς, ενώ ο ίδιος περίμενε τηλεφώνημα στο Μαξίμου από τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, διαπίστωσε ότι η πλευρά των Σκοπίων βάζει όπισθεν σε ορισμένα ζητήματα, τα οποία θεωρούνταν λυμένα.

Το μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο πρωθυπουργός δια της διπλωματικής οδού ανέφερε, ότι η σκοπιανή ηγεσία θα πρέπει να αποφασίσει πρώτα τί θέλει και μετά να επιδιώξει συνέχιση της διαπραγμάτευσης.

“Ας τα πούμε από Δευτέρα” φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός, δίνοντας χρόνο στον Ζόραν Ζάεφ να σκεφτεί τί ακριβώς ζητάει.

Στην παρούσα φάση, λένε αρμόδιες πηγές, δεν μπορεί να μιλήσει η ελληνική πλευρά για ναυάγιο στην συμφωνία – γίνεται λόγος ωστόσο για ‘πάγωμα” της διαπραγμάτευσης, ώστε να κατανοήσει η πλευρά των γειτόνων μας ότι δεν γίνεται να βάζει από το παράθυρο, στην τελική ευθεία πριν από την υπογραφή, θέματα για τα οποία έχει υπάρξει κατάληξη στο πεδίο της διαπραγμάτευσης.

“Η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται” ανέφερε ο κυβερνητικός αξιωματούχος, μη αποκλείοντας όμως την πιθανότητα συμφωνίας.

Κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν, ότι είναι η ΠΓΔΜ εκείνη που βιάζεται για να εξασφαλίσει την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας με την ΕΕ, ή το εισιτήριο για να βρεθεί η γειτονική χώρα στον προθάλαμο του ΝΑΤΟ.

Εις ό,τι αφορά στην τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα -Ζάεφ, φαίνεται ότι και αυτή θα πάει πίσω χρονικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποκλείεται να γίνει τις επόμενες ώρες ή ημέρες.

Πηγή: news247.gr

About Author