Το πολιτικό τέλος του Ραχόϊ- Νέος πρωθυπουργός ο Σάντσεθ- Συνεργασία με τους Podemos 

Ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ γίνεται πρωθυπουργός της Ισπανίας μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι.

Η ισπανική Βουλή υποδέχτηκε το τελικό αποτέλεσμα με παρατεταμένο και ρυθμικό χειροκρότημα. Ο Πέδρο Σάντσες όρθιος μοιράζεται τη στιγμή με τους βουλευτές των Σοσιαλιστών. Όρθιος χειροκρότησε και ο Πάμπλο Ιγκλέσιας από τα έδρανα των Podemos.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, στην εξουσία από τον Δεκέμβριο του 2011, παραδέχθηκε νωρίτερα την ήττα πριν διεξαχθεί η ψηφοφορία.

«Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης», είπε σε σύντομη ομιλία του στο κοινοβούλιο ο συντηρητικός πρωθυπουργός ο οποίος συνεχάρη τον αντίπαλό του.

Όπως προβλέπει το ισπανικό Σύνταγμα, όταν γίνει δεκτή η πρόταση μομφής, για την οποία απαιτούνται τουλάχιστον 176 ψήφοι, η κυβέρνηση οφείλει να υποβάλει άμεσα την παραίτηση του πρωθυπουργού, και ο ηγέτης που έχει καταθέσει την πρόταση αναλαμβάνει καθήκοντα πρωθυπουργού για το υπόλοιπο της κοινοβουλευτικής θητείας.
Όπως αναφέρει η El Pais, το αυτόματο της διαδικασίας αυτής οφείλεται στον “επoικοδομητικό χαρακτήρα της πρότασης μομφής” και για τον λόγο αυτό η νέα κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης.
Τον πρωθυπουργικό θώκο αναμένεται να αναλάβει ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) στην Ισπανία, Πέδρο Σάντσεθ, εντός τη ημέρας.
Ο ηγέτης των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, δήλωσε ότι το κόμμα του είναι πρόθυμο να συμμετάσχει στη μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Σάντσες και τέθηκε στη διάθεσή του.
Ο Ιγκλέσιας έδωσε σκληρές μάχες με τον Ραχόι και ζήτησε πολλές φορές την παραίτησή του με αφορμή το σκάνδαλο Gurtel, για τα μαύρα ταμεία του πρώην κυβερνώντος κόμματος.

About Author