Προσδοκίες Ευρωπαίων από την νέα ιταλική κυβέρνηση – Χαιρετίζει τις εξελίξεις το Πεκίνο

Η Κομισιόν εξέφρασε σήμερα την πεποίθηση ότι η νέα αντισυστημική κυβέρνηση της Ιταλίας θα συνεργαστεί «εποικοδομητικά» με τους Ευρωπαίους εταίρους της, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της.

«Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ικανότητα και την προθυμία της νέας κυβέρνησης να έχει εποικοδομητικές σχέσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς προκειμένου να στηρίξει τον κεντρικό ρόλο της Ιταλίας στο κοινό ευρωπαϊκό σχέδιο», είπε η εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Η ίδια απέρριψε ως «παραπλανητικά» τα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επέδειξε χθες έλλειψη σεβασμού προς τους Ιταλούς.  Τα δημοσιεύματα αυτά, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε πως οι Ιταλοί χρειάζεται να εργαστούν πιο σκληρά και να είναι λιγότερο διεφθαρμένοι,  προκάλεσαν μεγάλες αντιδράσεις σε όλη την Ιταλία και ο αντιπρόεδρος της νέας ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε τον Γιούνκερ «ρατσιστή».

Τι είπε ο Γιούνκερ

Μιλώντας στα αγγλικά, ο Γιούνκερ υπεραμύνθηκε της στήριξης της ΕΕ προς την Ιταλία, λέγοντας ότι είναι γενναιόδωρη, και δήλωσε ότι είναι ευθύνη των εθνικών ηγετών στη Ρώμη να καταβάλουν περισσότερες προσπάθειες για να βοηθήσουν την περιοχή, να προωθήσουν την απασχόληση και να πατάξουν τη διαφθορά: «Οι Ιταλοί πρέπει να φροντίσουν τις φτωχές περιοχές της Ιταλίας. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά, λιγότερη διαφθορά, σοβαρότητα», δήλωσε.

«Θα τους βοηθήσουμε όπως κάναμε πάντα. Αλλά μην μπαίνετε σε αυτό το παιχνίδι να επιρρίπτετε ευθύνες στην ΕΕ. Μια χώρα είναι μια χώρα, ένα έθνος είναι ένα έθνος. Πρώτα τα έθνη, μετά η Ευρώπη».

Η εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα: «Ο πρόεδρος Γιούνκερ είναι δεσμευμένος να εργαστεί με την νέα ιταλική κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει πολλές κοινές προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον της Ιταλίας και της Ευρώπης, από το εμπόριο έως τη μετανάστευση και πολλές άλλες».

Η εκπρόσωπός του μάλιστα δήλωσε ότι ο Γιούνκερ θα συναντήσει τον νέο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε την επόμενη εβδομάδα σε συνεδρίαση της Ομάδας των 7 (G7) στον Καναδά.

Προσδοκίες για συνεργασία στο Βερολίνο

«Καλή και στενή συνεργασία» και με τη νέα κυβέρνηση της Ιταλίας αναμένει το Βερολίνο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι η Γερμανία «θα προσεγγίσει τη νέα κυβέρνηση με ανοιχτό τρόπο και θα κάνει ό, τι είναι δυνατό για την καλή και στενή συνεργασία, όπως αρμόζει στις στενές γερμανοϊταλικές σχέσεις».

Απέφυγε πάντως να σχολιάσει οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τα μέλη της νέας κυβέρνησης ή την στάση που θα κρατήσει η Ρώμη στο θέμα των μεταρρυθμίσεων για την Ευρωζώνη. «Θα περιμένουμε τον σχηματισμό κυβέρνησης», δήλωσε και πρόσθεσε ότι γερμανική κυβέρνηση δεν αξιολογεί τα μέλη κυβερνήσεων φιλικών χωρών. Τόνισε πάντως ότι δεν είναι σωστό πριν από την πρώτη συνάντηση να ανακοινώσουμε προσφορές προς την Ιταλία.

Χαιρετίζει η Κίνα  

Το Πεκίνο χαίρεται που βλέπει να υπάρχει πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και ευημερία στην Ιταλία, δήλωσε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ. Η ίδια πρόσθεσε επίσης ότι «η Κίνα και η Ιταλία έχουν μια μακρά φιλία και χαιρόμαστε που βλέπουμε πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και οικονομική ευημερία στην Κίνα».

Η Κίνα είναι διατεθειμένη να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση στην Ιταλία για να εμβαθύνει περαιτέρω την αμοιβαία πολιτική εμπιστοσύνη καθώς και τη συνεργασία με στόχο την προώθηση της ολοκληρωμένης στρατηγικής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, κατέληξε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

About Author