Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και πρώτος στη διαδοχή του θρόνου του Ηνωμένου Βασιλείου και η δούκισσα της Κορνουάλης με την έλευσή τους στην Αθήνα, βάζουν συμβολικά τέλος σε μια παράδοση που ήθελε τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας να μην έχουν πραγματοποιήσει ποτέ έως σήμερα επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
Στις 3 το μεσημέρι της Τετάρτης έφτασαν στην Αθήνα ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η σύζυγός του δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, στο πλαίσιο τριήμερης επίσημης επίσκεψης, κατόπιν προσκλήσεως του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
Για επίθεση γοητείας με στόχο τη βελτίωση των διμερών σχέσεων, αλλά και τον τερματισμό μιας παλιάς βασιλικής δυσαρέσκειας, κάνει σήμερα λόγο η εφημερίδα The Guardian αναφερόμενη στην επίσκεψη του πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολου.
Ο πρίγκιπας Κάρολος πραγματοποιεί μια ιστορική επίσκεψη στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο αναπτύσσει ένα από τα ισχυρότερα «στρατηγικά ατού» που διαθέτει για να βελτιώσει τις διμερείς σχέσεις εν μέσω των ολοένα και πιο δύσκολων διαπραγματεύσεων του Brexit, υπογραμμίζει η βρετανική εφημερίδα.
Η βασιλική επίθεση γοητείας που αρχίζει με την άφιξη του πρίγκιπα και της δούκισσας της Κορνουάλης Καμίλα σήμερα στην Αθήνα, έχει επίσημα στόχο την ενίσχυση των μακροχρόνιων ναυτιλιακών και στρατιωτικών δεσμών των δύο χωρών.
Ωστόσο ο πρίγκιπας έχει αναφέρει ότι η τριήμερη περιοδεία στην Ελλάδα θα μπορούσε να κλείσει μια πληγή που χρονολογείται δεκαετίες πίσω. Σε μια σπάνια δημόσια έκφραση των συναισθημάτων του για «την πολύ ιδιαίτερη χώρα» που είναι η γενέτειρα του πατέρα του, ο μελλοντικός βασιλιάς δήλωσε ότι αγαπάει από παλιά την Ελλάδα.
«Πέρα από οτιδήποτε άλλο, η Ελλάδα είναι στο αίμα μου και πάντα με γοήτευαν ο αρχαίος πολιτισμός και η ιστορία της», δήλωσε στην «Κ», παραμονές της επίσκεψής του. «Είμαι πολύ τυχερός που έχω επισκεφθεί μερικά από τα πολλά όμορφα και μοναδικά μέρη της Ελλάδας».
Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες και το μοναδικό κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που η βασίλισσα Ελισάβετ δεν έχει επισκεφθεί επίσημα. Ο σύζυγός της, δούκας του Εδιμβούργου Φίλιππος, γεννήθηκε στην Κέρκυρα και αναγκάσθηκε να φύγει από τη χώρα μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1923, μαζί με τον πατέρα του, τον πρίγκιπα Ανδρέα, αποφεύγοντας παρά λίγο την καταδίκη σε θάνατο και την εκτέλεση. Οι σχέσεις επιδεινώθηκαν περαιτέρω όταν οι Έλληνες ψήφισαν σε δημοψήφισμα το 1974 υπέρ της κατάργησης της μοναρχίας ανατρέποντας τον βασιλιά Κωνσταντίνο.
«Ως διάδοχος του θρόνου, ο Κάρολος με την επίσκεψη αυτή θα μπορούσε να κατευνάσει την ένταση από την πλευρά μιας οικογένειας που εθίγη από την Ελλάδα η οποία εκθρόνισε έναν δικό της», δήλωσε ο καθηγητής Κέβιν Φίδερστόουν, επικεφαλής του Ελληνικού Παρατηρητηρίου στο London School of Economics.
«Ο Κωνσταντίνος είναι ένας οικείος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά ακόμη κι αυτός έχει συμβιβαστεί με την πραγματικότητα», δήλωσε στην Guardian και πρόσθεσε: «Τώρα πρέπει τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ να κάνουν το ίδιο».
Η βρετανική Guardian επισημαίνει πως η περιοδεία – μέρος της πενθήμερης επίσημης επίσκεψης στη Γαλλία και στην Ελλάδα, που πραγματοποιεί ο Κάρολος κατόπιν αιτήματος της βρετανικής κυβέρνησης – κλείνει μια παρένθεση 45 χρόνων από τότε που οι δύο χώρες αντάλλαξαν για τελευταία φορά επίσημες επισκέψεις.
Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:
Τετάρτη 8 Μαΐου
Το πριγκιπικό ζεύγος θα φτάσει στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» την Τετάρτη 9 Μαΐου και ώρα 14:50.
Μετά την άφιξή τους θα μεταβούν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκεί, θα πραγματοποιηθεί τελετή κατάθεσης στεφάνου, ενώ στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Αμέσως μετά, ο πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Το βράδυ στις 20:30, το πριγκιπικό ζεύγος θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει ο κ. Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο.
Πέμπτη 10 Μαΐου
Την Πέμπτη 10 Μαΐου, στις 10:10 το πρωί, ο πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Στις 11:30 θα επισκεφτούν το Συμμαχικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο. Εκεί, ο πρίγκιπας Κάρολος θα καταθέσει στεφάνι.
Αμέσως μετά, ο πρίγκιπας της Ουαλίας θα μεταβεί στον Πειραιά, για να επισκεφθεί το HMS Echo και την ακταιωρό της Βρετανικής Συνοριακής Δύναμης HMC Valiant που συνεργάζεται με το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο. Στη συνέχεια, θα επισκεφθεί το Άλσος Ελληνικής Ναυτικής Παράδοσης στον Φλοίσβο του Παλαιού Φαλήρου και ειδικότερα το θωρηκτό – καταδρομικό «Γ. Αβέρωφ», και την Τριήρη «Ολυμπιάς» του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Ξεχωριστό θα είναι το πρόγραμμα της δούκισσας της Κορνουάλης, που στις 12:30 θα επισκεφθεί την Μονή Καισαριανής όπου και θα συμμετάσχει σε εκπαιδευτική δραστηριότητα με μαθητές με θέμα το παιδικό βιβλίο με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως την Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018.
Παρασκευή 11 Μαΐου
Την Παρασκευή 11 Μαΐου ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα επισκεφτούν την Κρήτη, όπου και θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού. Αφού περιηγηθούν στον αρχαιολογικό χώρο, ο πρίγκιπας Κάρολος θα επισκεφθεί τους χώρους της Βρετανικής Αρχαιολογικής Σχολής ενώ η Καμίλλα περίπου στις 13:45, θα μεταβεί στο Οινοποιείο Λυραράκη.
Λίγο αργότερα, στις 14:30 περίπου θα μεταβούν στις Άνω Αρχάνες Ηρακλείου, όπου θα ενημερωθούν για το έργο της ΜΚΟ Οργανισμός Ανάπτυξης Ηρακλείου που συμμετέχει στο Πρόγραμμα Στέγασης και Ομαλής Ένταξης Προσφύγων στην τοπική κοινωνία και θα συνομιλήσουν με μετανάστες, εθελοντές και μέλη της κοινότητας στο Παλαιό Σχολείο.
Στις 3.15 το μεσημέρι, το πριγκιπικό ζεύγος θα φθάσει στις Αρχάνες, όπου μέχρι τις 4 το μεσημέρι θα παρακολουθήσουν τοπικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στις 4.20 το απόγευμα, έχει προγραμματιστεί με ειδική πτήση η αναχώρησή τους από το αεροδρόμιο Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης».
Πηγή: Kathimerini.gr,protothema.gr