Το ακροδεξιό AfD “καλπάζει” δημοσκοπικά στη Γερμανία- Μήπως πρέπει να αφυπνισθούν κάποιοι;

Τα τελευταία χρόνια τα συντηρητικά κόμματα της Βόρειας Ευρώπης δεν φείδονται καταγγελιών κατά της “επέλασης” του λαϊκισμού. Αυτός ο “λαϊκισμός” αφορούσε εκείνους που επέμεναν -ματαίως- στην ανάγκη στροφής της ευρωπαϊκής οικονομίας στην ανάπτυξη με απαγκίστρωση από το “δόγμα Σόϊμπλε” για ακόμα πιο σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, εκείνους που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα “κλειστά σύνορα” των ανατολικοευρωπαίων και την αμήχανη στάση του σκληρού ευρωπαϊκού πυρήνα στο προσφυγικό και γενικότερα όσους μιλούσαν για μια πιο δημοκρατική Ευρώπη, επισημαίνοντας την άνοδο της ακροδεξιάς.

Κι ενώ ακόμα και για την εγχώρια συντηρητική παράταξη “λαϊκισμός” ήταν η Αριστερά και δη ο Αλέξης Τσίπρας, όπως για άλλους ο Ματέο Ρέντσι, οι Podemos, ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ή η Γαλλική Αριστερά του Μελανσόν, το αβγό του φιδιού επωαζόταν σιγά- σιγά. Χάρηκαν, κάποιοι, που δεν εξελέγη ο Βιμ Βίλντερς στην Ολλανδία αν και συγκέντρωσε περίπουμ 20% ή που δεν πήρε τη γαλλική προεδρία η Λεπέν. Κι έτσι συνεχίστηκε η ίδια πολιτική.

Οι Γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου ήταν ωστόσο η μεγάλη βίαιη αφύπνιση με το ακροδεξιό AfD να κερδίζει περίπου 12%. Τελευταία ανακουφίστηκαν, βεβαίως, με τη συμφωνία Σουλτς -Μέρκελ για τον “Μεγάλο Συνασπισμό”. Ξανά, όμως, οι ίδιοι άνθρωποι έκρυψαν τα σκουπίδια κάτω από το χαλί.

Και, στο κενό που άφησαν Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες, το AfD βρήκε νέο χώρο να αναπτυχθεί. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το αποδεικνύουν.

Λίγο πριν ξεκινήσει το πολυαναμενόμενο εσωκομματικό δημοψήφισμα, για πρώτη φορά σε ομοσπονδιακό επίπεδο οι γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες υπολείπονται δημοσκοπικά των εθνολαϊκιστών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa για λογαριασμό της Bild, το SPD χάνει μια ποσοστιαία μονάδα και φέρεται να συγκεντρώνει πλέον μόλις 15,5% στην πρόθεση ψήφου, που είναι το χειρότερο αποτέλεσμα που έχει καταγράψει η εν λόγω έρευνα για τους Σοσιαλδημοκράτες από το 2012, όταν και διενεργήθηκε για πρώτη φορά.

Άνοδος για τους Συντηρητικούς

Την ίδια ώρα το εθνολαϊκιστικό AfD κερδίζει μια μονάδα και σκαρφαλώνει στο 16%, που του δίνει δημοσκοπικά τη δεύτερη θέση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Σημαντική ανάκαμψη (+2,5%) καταγράφουν την ίδια ώρα τα κόμματα της χριστιανικής ένωσης CDU/CSU που με 32% έχουν πλέον διπλάσια ποσοστά από τους Σοσιαλδημοκράτες. «Η Χριστιανική Ένωση είναι στην παρούσα φάση το μοναδικό πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας. Η διακήρυξη της ανανέωσης φαίνεται να πιάνει τόπο», σχολίασε ο επικεφαλής της Insa Χέρμαν Μπίνκερτ.

Στο 13% παραμένουν την ίδια ώρα οι Πράσινοι (Grüne), μισή μονάδα χάνει η Αριστερά (Die Linke) που συγκεντρώνει 11% ενώ απώλειες καταγράφουν οι Φιλελεύθεροι (FDP) του Λίντνερ, οι οποίοι αποσπούν το 9% της εκλογικής προτίμησης (-1,5%).

Το SPD χάνει το 1/5 των ψηφοφόρων του

Σε δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των RTL/N-TV που δόθηκε στη δημοσιότητα επίσης χθες, οι Σοσιαλδημοκράτες εξακολουθούν να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση. Και σε αυτή τα ποσοστά του SPD υποχωρούν εκ νέου και συρρικνώνονται στο 16% που είναι το χαμηλότερο ποσοστό που έχει καταγράψει το συγκεκριμένο ινστιτούτο δημοσκοπήσεων τα τελευταία 25 χρόνια. Στην ίδια σφυγμομέτρηση ωστόσο το ξενοφοβικό AfD φαίνεται πιο αποδυναμωμένο απ΄ ότι δείχνει η πρώτη δημοσκόπηση αφού φέρεται να συγκεντρώνει μόλις 13%.

Σε σχέση με τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου το SPD χάνει έναν στους πέντε ψηφοφόρους του, σχολίασε ο επικεφαλής του Forsa Μάνφρεντ Γκύλνερ. Από τους ψηφοφόρους του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος που δηλώνουν ότι δεν θα ψήφιζαν πλέον SPD, το 34% δηλώνει ότι δεν θα προσέρχονταν στις κάλπες, το 24% θα μετακινούνταν στους Πράσινους, το 20% στα χριστιανικά κόμματα, το 11% στην Αριστερά, το 6% στο FDP ενώ το 4% θα ψήφιζε AfD.

Η Γερμανία είναι, ωστόσο, μακριά. Ή έτσι πιστεύουν. Ορισμένοι ψυχραιμότεροι, όμως, βλέπουν το γενικότερο ευρωπαϊκό κάδρο και ανησυχούν. Ακόμα και στην Ελλάδα που κακώς θεωρείται πως η επιρροή της Χρυσής Αυγής είναι σε ύφεση…

Με πληροφορίες από την Deutsche Welle

About Author