Σεραφείμ Π. Κοτρώτσος: Siemens, Novartis και Χατζιδάκις

“Έγινε παρεξήγηση και εξήγηση δεν δώσαμε”- Μάνος Χατζιδάκις, πρώτη ερμηνεία Λόλα Τσουκάτου

Η ζωή παίζει ενίοτε περίεργα παιχνίδια. Όταν ο Μάνος Χατζιδάκις έγραφε το περίφημο «Έγινε παρεξήγηση» (άλλος τίτλος: Η προδοσία) προφανώς δεν είχε κατά νου τα τεκταινόμενα περί τη δίκη της Siemens που βρίσκεται σε εξέλιξη. Ποια ήταν η πρώτη ερμηνεύτρια του τραγουδιού; Η Λόλα Τσουκάτου! Καμία σχέση με τον Θόδωρο Τσουκάτο, κατηγορούμενο για την μεταφορά 1 εκατ. μάρκων από τα «μαύρα» ταμεία της γερμανικής πολυεθνικής στα κρυφά ταμεία του ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου.
«Έγινε παρεξήγηση κι εξήγηση δεν δώσαμε», λέει το τραγούδι. Ο στίχος επιβεβαιώνεται, με έναν σχεδόν ειρωνικό τρόπο -πέραν της τυχαίας αλλά εξίσου ειρωνικής συνεπωνυμίας της ερμηνεύτριας με τον πανίσχυρο «στρατηγό» του ΠΑΣΟΚ επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Ο Θόδωρος Τσουκάτος επέμενε από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε η ροή του πολιτικού χρήματος ότι όλα έγιναν «κατά τον συνήθη τρόπο» και σε γνώση της ηγεσίας. Ο πρώην υπεύθυνος Οικονομικών του κόμματος είχε αρχικώς καταθέσει πως δεν θυμόταν την χρηματοδότηση από το υπερταμείο διαφθοράς της εταιρείας.
Τις προάλλες, όμως, στη νέα κατάθεσή του ενώπιον του δικαστηρίου …θυμήθηκε, αίφνης, και επιβεβαίωσε τον κ. Τσουκάτο. Αποκαλύπτοντας, μάλιστα, πως δεν είχε δώσει τότε ιδιαίτερη προσοχή διότι τέτοιες ροές χρήματος ήταν μία μάλλον συνηθισμένη πρακτική οικονομικής ενίσχυσης, ιδιαίτερα σε προεκλογικές περιόδους.
Το ζήτημα δεν είναι, βεβαίως, ότι επιβεβαιώθηκε ο Τσουκάτος. Είναι ότι επιβεβαιώνεται η συνεπώνυμη ερμηνεύτρια του Χατζιδάκι ως προς το σκέλος ότι «εξήγηση δεν δώσαμε». Κι αυτό διότι αυτό που κατέθεσαν αρκετοί μάρτυρες ενώπιον της γερμανικής δικαιοσύνης για τακτικές πληρωμές από τη Siemens σε ελληνικά πολιτικά κόμματα γίνεται τώρα επίσημο στοιχείο της δίκης.
Μιας δίκης που περνάει επίμονα στα «ψιλά» της ειδησεογραφίας ως κάτι επικοινωνιακώς και πολιτικώς τετελεσμένο και άνευ ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Επειδή, όμως, στο άλλο μείζον σκάνδαλο της Novartis κάποιοι εξακολουθούν να μιλούν για πολιτική σκευωρία αμφισβητώντας τη ροή μαύρου χρήματος και τις πολιτικές (τουλάχιστον) ευθύνες γι αυτό, μήπως πρέπει, επιτέλους, να δωθεί μια…εξήγηση. Και την εξήγηση την οφείλει επί του προκειμένου (ας μην ξεχνάμε ότι η υπόθεση των μαύρων ταμείων της Siemens δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ) ο τότε πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος Κώστας Σημίτης. Εκτός εάν πρόκειται για πολιτική σκευωρία με ενορχηστρωτή τον πρώην στενό συνεργάτη του…

Πηγή: Νέα Σελίδα

About Author