14 Μαρ 2026

Δείτε επίσης

  • Home
  • Πολιτικη
  • Η ιστορική άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση – Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια [video, εικόνες]

Η ιστορική άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση – Σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια [video, εικόνες]

Image

NewsEdit
Συντακτική Ομάδα
AnatropiNews

Σαν σήμερα, στις 18 Οκτωβρίου του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου με 48% αναδεικνύεται νικητής των βουλευτικών εκλογών.

Με συνθήματα όπως «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες», «Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο Λαός στην εξουσία» και βεβαίως «Εδω και τώρα αλλαγή», ο Ανδρέας Παπανδρέου κέρδισε τον πρωθυπουργό και πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Γεώργιο Ράλλη με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία (σ.σ. ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε «μετακομίσει» στην Προεδρία της Δημοκρατίας το 1980).

Το εξώφυλλο του Time για τη νίκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

Το ΠΑΣΟΚ με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή.

Για τον Ανδρέα Παπανδρέου η ημερομηνία των εκλογών (18 Οκτωβρίου) ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ακριβώς 37 χρόνια πριν, στις 18 Οκτωβρίου 1944, ο πατέρας του Γεώργιος Παπανδρέου είχε εισέλθει απελευθερωτής στην Αθήνα ως Πρωθυπουργός της ελεύθερης ελληνικής κυβέρνησης (στην οποία συμμετείχαν και υπουργοί του ΕΑΜ), έχοντας υψώσει την γαλανόλευκη στην Ακρόπολη.

Η ορκωμοσία του Ανδρέα Παπανδρέου ως πρωθυπουργού:

Προεκλογική ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981:

ΠΗΓΗ: sansimera.gr

Δείτε επίσης