12 Ιαν 2026

Δείτε επίσης

Υπουργείο Οικονομίας: “Η Μπακογιάννη κάνει το άσπρο μαύρο για την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ”

Image

To γραφείο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης απάντησε στη δήλωση της τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία βασίστηκε σε έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ:

«Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη προσπαθεί για μια ακόμη φορά να κάνει το άσπρο μαύρο. Επικαλούμενη την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ συμπεραίνει ότι στην αγορά εμφανίζεται αρνητικό κλίμα, όμως οι αριθμοί τη διαψεύδουν.

Η έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ σημειώνει ότι υπάρχουν «σημάδια επιστροφής στην κανονικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και υπογραμμίζει τη «βελτίωση των οικονομικών δεικτών».

Επιπλέον, ο δείκτης διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας μειώνεται σημαντικά, ενώ καταγράφεται «για πρώτη φορά θετικό ισοζύγιο εγγραφών – διαγραφών, γεγονός που φαίνεται να σηματοδοτεί την έξοδο από τη φάση ύφεσης και την είσοδο σε μια περίοδο κανονικότητας».

Σε ότι αφορά στα «λουκέτα» που επικαλείται η κα Μπακογιάννη, η ίδια έρευνα σημειώνει ότι «αρχίζουν να μειώνονται», προσθέτοντας πως «από τα μακροοικονομικά δεδομένα και τις προβολές για την πορεία της οικονομίας (εκτίμηση για μεγέθυνση 1,5%-2%), διαφαίνεται πως διανύουμε μια περίοδο στην οποία οι επιχειρήσεις που θα διακόπτουν την επιχειρηματική δραστηριότητα, θα είναι λιγότερες από τις νέες επιχειρήσεις».

Στην ίδια έρευνα, άλλωστε, χαρακτηρίζεται ως ρεαλιστική η πρόβλεψη για ποσοστό 2% ως ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης για το 2017.

Τέλος, ο δείκτης Οικονομικού κλίματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Economic Sentiment Indicator – ESI)  δείχνει ότι  τον Αύγουστο του 2017 αυξήθηκε  στις 99,0  μονάδες από 98,2 μονάδες τον Ιούλιο του 2017 και 91,8 μονάδες το 2016.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, όχι της κυβέρνησης, αλλά των αριθμών της ελληνικής οικονομίας. Και σε αυτή θα πρέπει να προσγειωθούν στη ΝΔ».

Την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ σχολίασε η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως αυτή θα πρέπει να «προσγειώσει» τον πρωθυπουργό στην πραγματικότητα.

Αναλυτικά στη δήλωσή της η κα Μπακογιάννη αναφέρει τα εξής:

«Επανειλημμένως η Νέα Δημοκρατία έχει κρούσει τoν κώδωνα του κινδύνου για το αρνητικό κλίμα στην αγορά, που οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε λουκέτο, κυρίως μικρομεσαίες, και δημιουργεί νέες στρατιές ανέργων.

Ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει επισκεπτόμενος μεγάλες επιχειρήσεις και δεν λέει λέξη για τις μικρομεσαίες, οι οποίες αποτελούν την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, καθώς φέρνουν πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας. Η εικόνα που παρουσιάζεται από την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ οφείλει να προσγειώσει τον κ. Τσίπρα στην πραγματικότητα».

Δείτε επίσης

Υπουργείο Οικονομίας: "Η Μπακογιάννη κάνει το άσπρο μαύρο για την έρευνα της ΓΣΕΒΕΕ" | Anatropi News.gr