Στη Φρανκφούρτη (και στο Ντράγκι) τα βλέμματα όλων για το χρέος

Σειρά επαφών θα έχει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην Φρανκφούρτη για το ζήτημα του χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών θα μιλήσει στις 9 τοπική ώρα στο συνέδριο που διοργανώνει ο Economist με θέμα «Greece: A comeback to the financial markets?» (Ελλάδα: επιστροφή στις αγορές;).

Ο κ. Τσακαλώτος τις επόμενες μέρες, θα επιδιώξει να επικοινωνήσει με τους πιο φιλικούς προς την Ελλάδα υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, δηλαδή τον Γάλλο ομόλογό του, Μπρούνο Λε Μερ και τον Ιταλό Πιέρ Κάρλο Παντοάν, αλλά και την Ευρωπαϊκή επιτροπή σε μια προσπάθεια να βρεθεί η «καθαρή» λύση της τελευταίας στιγμής.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ πάντως μετέφεραν απαισιόδοξο κλίμα τονίζοντας ότι με δεδομένη την κόντρα Βερολίνου-ΔΝΤ, οποιαδήποτε λύση από αυτές που έφερε στο τραπέζι ο ESM είναι καλύτερη από την αναβολή, που θα πήγαινε την Ελλάδα τουλάχιστον δύο χρόνια πίσω σε ότι αφορά την προοπτική εξόδου της στις αγορές.

Σημαντικό για την εξέλιξη του ζητήματος θεωρείται και η χθεσινή ανοιχτή επίθεση του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών εναντίον του ΔΝΤ το οποίο κατηγόρησε ευθέως για αποτυχημένες προβλέψεις.

Στο συνέδριο της Φρανκφούρτης σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα μετέχουν επίσης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, οι εκπρόσωποι στα κλιμάκια των θεσμών Ντέκλαν Κοστέλο (από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Νικολά Τζιαμαρόλι (από τον ESM), το μέλος της Επιτροπής Σοφών της γερμανικής καγκελαρίας Λαρς Φελντ, το στέλεχος των Moody’s Κόλιν Έλλις κά.

Όπως αναφέρει και το cnn.gr,  η προσοχή όλων θα επικεντρωθεί στον Μπενουά Κερέ, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος στις 10:20 το πρωί ώρα Ελλάδος θα απευθύνει ομιλία στο συνέδριο με θέμα «Ελλάδα: Πρόοδος, Προκλήσεις και Προοπτικές». Ο Κερέ αναμένεται να παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ομαλότητα, να βγει για δανεισμό στις αγορές και να ξεπεράσει το εμπόδιο των capital controls.

Ο κ. Τσακαλώτος θα είναι σε πάνελ με θέμα την πορεία και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας μαζί με τον Γάλλο επίτροπο κ. Πιέρ Μοσκοβισί. Οι πληροφορίες θέλουν, μάλιστα, τον υπουργό Οικονομικών να συναντάται στο περιθώριο του συνεδρίου με τον Μάριο Ντράγκι.

Στο ίδιο συνέδριο θα τοποθετηθεί και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος θα μιλήσει και για το κρίσιμο θέμα της επαναφοράς της Ελλάδας στον δανεισμό από τις αγορές χρήματος.

Στο συνέδριο θα βρεθούν και θα μιλήσουν για το ελληνικό πρόβλημα ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κ. Μπενουά Κερέ, ο επικεφαλής της ομάδας της Κομισιόν στην Ελλάδα, κ. Ντέκλαν Κοστέλλο και ο επικεφαλής της ομάδας του ESM, κ. Νικολό Τζιαμαριόλι.

Οι προσδοκίες για κάτι ουσιαστικό από το συνέδριο σχετικά με το ελληνικό θέμα είναι μάλλον περιορισμένες, αφού δεν θα συμμετέχει εκπρόσωπος του Γερμανικού υπουργείου οικονομικών και του ΔΝΤ, ενώ ο υπουργός Οικονομικών έχει προγραμματίσει την αποχώρησή του από την έδρα της ΕΚΤ το μεσημέρι, σχεδόν αμέσως μετά την τοποθέτηση του στο συνέδριο.

Φωτό- Πηγή: REUTERS/Francois Lenoir, cn

About Author