Όλοι…Mega: Την Τετάρτη η σύγκρουση Σαββίδη-Μαρινάκη για το 22% του ΔΟΛ

Το πολιτικό αλλά και επιχειρηματικό μπρα ντε φερ που διαδραματίζεται τους τελευταίους μήνες για τον έλεγχο του ΔΟΛ αλλά και του MEGA κρίνεται οριστικά το μεσημέρι της Τετάρτης, με την κυβέρνηση αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση να παρακολουθούν με αγωνία την εξέλιξη της μάχης.

Όπως γράφουν οι typologies.gr, η μεγάλη ώρα για τον ΔΟΛ είναι το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Μαΐου. Στις 12 το μεσημέρι τελειώνει η διορία για την υποβολή των προσφορών και στις 12.15 αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος ιδιοκτήτης του ΔΟΛ. Ο ειδικός εκκαθαριστής για λογαριασμό των τραπεζών περιμένει τις πρόσφορες των ενδιαφερομένων για την ακίνητη περιουσία του οργανισμού (πρώτος διαγωνισμός) καθώς και για τα ΜΜΕ και τις συμμετοχές που διαθέτει (δεύτερος διαγωνισμός).

Αν και πολλοί επιχειρηματίες έχουν ζητήσει και έχουν λάβει τα πληροφοριακά έντυπα, δύο είναι σίγουροι. Ο Ιβάν Σαββίδης και ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Και οι δύο θα κατέβουν, όπως εκτιμάται, με μεγάλες πρόσφορες για να διεκδικήσουν τον ΔΟΛ.

Είναι άγνωστο ποιοι θα είναι οι υπόλοιποι που θα μπουν στον ανταγωνισμό. Ο ΣΚΑΪ φαίνεται να απομακρύνεται, ενώ μέχρι την Παρασκευή και ο Γιάννης Φιλιππάκης εμφανιζόταν αρνητικός. Ο Όμιλος Βαρδινογιάννη δεν θα διεκδικήσει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, τον διαγωνισμό, ούτε όμως και ο Θ. Φιλιππόπουλος και ο Δ. Μάρης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της η στήλη. Λέγεται επίσης πως και ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος (Chipita) δέχεται εισηγήσεις για να διεκδικήσει τον ΔΟΛ.

Ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος είχε εμφανιστεί ως η αρχική λύση για τον ΔΟΛ, πριν ξεκινήσει η ειδική εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρείας, έχει τις ευλογίες της κυβέρνησης. Αν βγει νικητής στη διαδικασία, τότε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ένας επιχειρηματίας με διασυνδέσεις στη Ρωσία θα αποκτήσει τόσο σημαντική επιρροή στα media. Αντίθετα, να κυριαρχήσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης, αυτό θα είναι ένα καλό νέο για την οικογένεια Μητσοτάκη, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η συγχώνευση των εντύπων της «Ελευθερίας του Τύπου» με τα «Νέα» και το «Βήμα». Ο εφοπλιστής, στον οποίο ανήκει ουσιαστικά το συγκρότημα των Παραπολιτικών, θα έχει πλέον τον πρώτο λόγο στα media.

Το παρασκήνιο

Η συμφωνία του Ιβάν Σαββίδη με τον Φώτη Μπόμπολα για τη μεταβίβαση του 19,63% του Μεγάλου Καναλιού στον μεγαλομέτοχο του ΠΑΟΚ, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, αιφνιδίασε τράπεζες και κόμματα και προκαλεί ήδη αναταραχή και μια σειρά από παρενέργειες, που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσουν τον Πήγασο σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.
Τις τρεις ημέρες που θα μεσολαβήσουν μέχρι την κατάθεση και την αποσφράγιση των προσφορών, από τους επενδυτές που θα θελήσουν να διεκδικήσουν τον ΔΟΛ και μέσω αυτού ποσοστό 22,11% του MEGA, οι πιέσεις προς τις τράπεζες αλλά και τους ίδιους τους επιχειρηματίες που σκέφτονται να καταθέσουν προσφορές θα κορυφωθούν και το παρασκήνιο θα κλιμακωθεί.

Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι επιθυμεί να περάσει ο έλεγχος του ΔΟΛ και του MEGA στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη. Από την άλλη πλευρά, είναι βέβαιο ότι και η αξιωματική αντιπολίτευση θα κάνει ό,τι μπορεί για να ματαιώσει το σχέδιο και να εμποδίσει την επέλαση στα ΜΜΕ του επιχειρηματία που είναι ο μοναδικός που έχει δημοσίως αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καθοριστικοί παράγοντες για την τελική επικράτηση είναι η στάση της οικογένειας Βαρδινογιάννη, που διατηρεί το μεγαλύτερο ποσοστό στο ΜΕGA και προς το παρόν τηρεί στάση αναμονής, αλλά και η συμπεριφορά των υποψηφίων επενδυτών που θα καταθέσουν προσφορές για την απόκτηση του ΔΟΛ.

Εως την ώρα που γράφεται τούτο το ρεπορτάζ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι απέναντι στην κυβερνητική υποψηφιότητα του κ. Σαββίδη ο πιθανότερος αντίπαλος είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης, πρόεδρος του Ολυμπιακού. Ο κ. Μαρινάκης έχει δεδηλωμένο ενδιαφέρον για τα Μέσα Ενημέρωσης, άλλωστε ήταν και ένας από τους πλειοδότες του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, που όμως δεν τελεσφόρησε ποτέ λόγω ΣτΕ.

Οι σχέσεις του έχουν περάσει διακυμάνσεις με την κυβέρνηση, κάτι άλλωστε που δεν είναι πρωτόγνωρο μεταξύ επιχειρηματιών και πολιτικών. Αλλά πάντως αυτή τη στιγμή η σταθερή και μόνη επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ο κ. Σαββίδης. «Σαββίδης ή λουκέτο στον ΔΟΛ», λένε οι φανατικοί στην κυβέρνηση, αλλά βεβαίως επειδή «τα λεφτά μιλάνε» ο κ. Μαρινάκης έχει την οικονομική ισχύ να διεκδικήσει τον ΔΟΛ και να γίνει εκδότης και καναλάρχης, όπως διακαώς φαίνεται ότι επιθυμεί. Αλλωστε οι σχέσεις που διατηρεί με τον μεγαλομέτοχο του MEGA, την οικογένεια Βαρδινογιάννη, θεωρούνται αρκετά καλές. Τόσο καλές όσο να μπορέσουν να συνεννοηθούν για το MEGA. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Αλλωστε στην πολιτική και στις μπίζνες τα πάντα ρει, αφού οι δύο πρώην συνέταιροι Ι. Αλαφούζος και Β. Μαρινάκης, μετά από μια παροιμιώδη κόντρα που θύμισε αυτήν του Βαρδή Βαρδινογιάννη με τον Σωκράτη Κόκκαλη, βρίσκονται και πάλι σε ήρεμα νερά.

Οι πιο… προχωρημένοι στα δημοσιογραφικά γραφεία διακινούν και ένα άλλο ενδιαφέρον σενάριο ότι Μαρινάκης και Αλαφούζος ξανασμίγουν μέσω του ΔΟΛ – MEGA για να αντιμετωπίσουν τον Ιβάν Σαββίδη. Πάντως, το πιθανότερο σενάριο έως τώρα είναι την Τετάρτη να υπάρχει μια προσφορά του ίδιου του κ. Μαρινάκη για τον ιστορικό οργανισμό Λαμπράκη.
Ας μην ξεχνάμε ότι ο αείμνηστος Αριστείδης Αλαφούζος έγινε εκδότης στα 65 του χρόνια, ενώ ο κ. Μαρινάκης είναι μόλις 49. Πληροφορίες από πηγές της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο και για τρίτη προσφορά ομάδας επιχειρηματιών, που λογικά βρίσκονται πολιτικά πιο κοντά στη Ν.Δ. Αν και αυτή τη στιγμή σχεδόν το σύνολο της εγχώριας επιχειρηματικής ελίτ είτε τα έχει βρει, είτε δεν επιθυμεί αντιπαραθέσεις με την κυβέρνηση, η οποία επιδεικνύει… εξόχως ενδιαφέροντα ανακλαστικά στη Δικαιοσύνη. Οι προκαταρκτικές και οι διώξεις πάνε και έρχονται, κατά το δοκούν πάντοτε.

Το είχε πει από τις αρχές Μαΐου

Η είδηση έπεσε σαν βόμβα την περασμένη Δευτέρα, αν και την είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης στην πολύκροτη συνέντευξη που παραχώρησε στο protothema.gr στις 2 Μαΐου. «Θα πάρω ένα από τα κεντρικά τηλεοπτικά κανάλια. Ετσι κι αλλιώς! Πολύ σύντομα. Οταν λέω σύντομα, ενδέχεται να τελειώσω μέχρι και τον Μάιο», δήλωνε τότε. Και 20 μέρες αργότερα αποδείχθηκε ότι δεν έλεγε υπερβολές. Τη Δευτέρα απέκτησε το 19,63% του MEGA CHANNEL, από το 32,7% που κατείχε συνολικά η Πήγασος και ο ιδιοκτήτης της Φώτης Μπόμπολας. Κι έτσι ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έγινε και μεγαλομέτοχος σε ένα από τα ιστορικότερα ελληνικά κανάλια, καταβάλλοντας ένα σχετικά μικρό ποσό, 5 εκατ. ευρώ.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Ιβάν Σαββίδης έχει αυτόματα αποκτήσει και τον έλεγχο του τηλεοπτικού σταθμού. Ο μεγαλύτερος μέτοχος του MEGA Γιάννης Βαρδινογιάννης, με ποσοστό 35%, είναι ακόμα επιφυλακτικός ως προς την είσοδο του νέου μετόχου στο κανάλι, ενώ περιμένει να δει αν την Τετάρτη θα αποκτήσει και τρίτο συνέταιρο, μέσω της δημοπράτησης του 22,11% των μετοχών του ΜEGA, στον πλειοδοτικό διαγωνισμό για τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ. Με λίγα λόγια, η προσπάθεια του Ιβάν Σαββίδη να αποκτήσει τον έλεγχο του MEGA περνά απαραιτήτως από τη δημοπρασία για τον ΔΟΛ και από το εάν θα υπάρξει επενδυτής που θα προσφέρει περισσότερα από τον ίδιο.

Αν όμως στη δημοπρασία του ΔΟΛ επικρατήσει ο Ιβάν Σαββίδης, τότε το ποσοστό του θα προσεγγίσει το 42% και ίσως μπορέσει να το αυξήσει ακόμη περισσότερο αν κατορθώσει να αποκτήσει τα μερίδια μικρομετόχων (4% κατέχει ο Δημήτρης Κοπελούζος και 3,13% ο Βίκτωρ Ρέστης), ενώ μπορεί να διεκδικήσει και το ποσοστό των ελεύθερων μετοχών με δημόσια προσφορά στο Χρηματιστήριο. Κι επιπλέον υπάρχει το 13% του Πήγασου που θα τεθεί κι αυτό σε δημοπρασία, εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία ειδικής διαχείρισης στον Πήγασο.

Πηγή: protothema.gr

About Author