Κυβέρνηση: “Σόϊμπλε ή Λαγκάρντ πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω για συμφωνία”

Νέες επαφές μεταξύ της Αθήνας, του Βερολίνου και του Παρισιού, είτε σε επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν, είτε σε επικοινωνίες που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες, σε μια προσπάθεια να “κλειδώσει” η συμφωνία της 15ης Ιουνίου.

«Για να υπάρχει λύση, κάποιος εκ των Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντράγκι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Real.gr κυβερνητική πηγή, ενώ υπουργός που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση επισημαίνει με νόημα πως «στις 15 Ιουνίου θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα χαρακτηρίζουν «σχεδόν καταστροφική εξέλιξη» τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό -όπως αποκάλυψε χθες η Realnews- να θέτει σε μια τέτοια περίπτωση το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μια εβδομάδα αργότερα, μια εξέλιξη που δεν αποκλείεται να φέρει ακόμα και πολιτικές εξελίξεις, ενώ ήδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια γιατί η κυβέρνηση ψήφισε τα μέτρα χωρίς να έχει λάβει εγγυήσεις για το χρέος, αλλά και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.

Ο κ. Τσίπρας έχει μεταφέρει στους συνομιλητές του πως εάν δεν υπάρξει ρητή απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, τότε η Ελλάδα όχι μόνο δεν θα εφαρμόσει τα ψηφισθέντα μέτρα αφού αυτά αποτελούν απαίτηση του Ταμείου αλλά ζητά την αποχώρηση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα. Κάτι που φυσικά έχει αποκλείσει ως ενδεχόμενο ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε καθώς κάτι τέτοιο θα ανέτρεπε τα δεδομένα και θα τον εμφάνιζε ανακόλουθο ως προς τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της Γερμανικής Βουλής.

About Author