Η ομιλία Μητσοτάκη, το 1994, που προέβλεπε χρεοκοπία και ΔΝΤ και ζητούσε συνεννόηση [video]

Κατηγορούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι με την πολιτική που εφαρμόζει η χώρα θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια «ικέτης» στο ΔΝΤ. Η ομιλία του στη Βουλή, το 1994, μετά την πτώση της κυβέρνησής του και τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές έχει τα χαρακτηριστικά της πολιτικής διορατικότητας που διέκρινε τον πρώην πρωθυπουργό, ασχέτως των διαφωνιών που μπορεί να έχει κανείς.

Ενδεικτικά αυτού είναι όσα είχε αναφέρει σε ομιλία του το 1994 στη Βουλή στη συζήτηση για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών της κυβέρνησής του για την ιδιωτικοποίηση της ΑΓΕΤ-Ηρακλής.

Ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε προβλέψει ότι η ελληνική οικονομία έτσι όπως βαδίζει θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια «ικέτης» στο ΔΝΤ.

Αφού επέκρινε τον Ανδρέα Παπανδρέου ότι πετάει λάσπη για να εμποδίσει τον λαό να καταλάβει ότι η πολιτική που εφαρμόζει οδηγεί την Ελλάδα στην καταστροφή, έλεγε τότε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης:

Το τραγικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι δεν αντέχει τα βάρη και τα ελλείμματα, ότι δεν είναι μακριά η στιγμή που η Ελλάδα δεν θα μπορεί να δανειστεί και θα καταφύγει ικέτης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η Ελλάδα του κ. Παπανδρέου θα έχει την τύχη της Τουρκίας της κυρίας Τσιλέρ.

Έκανε μάλιστα έκκληση για ενότητα ώστε η Ελλάδα «να βγει από την κρίση που έρχεται».

About Author