Η Κιμ Γιονγκ Ουν προειδοποίησε με πύραυλο Scud μέσα στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας

Σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε στρατιωτικός εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας, ο πύραυλος ήταν τύπου Scud και διήνυσε από τη Β. Κορέα περίπου 450χλμ. πριν πέσει στη θαλάσσια περιοχή μέσα στην ΑΟΖ της Ιαπωνίας.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται στη Σεούλ, οι διαδικασίες για την ανάλυση των στοιχείων της εκτόξευσης του πυραύλου που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ.

Να σημειωθεί ότι η σημερινή εκτόξευση έγινε μετά την πραγματοποίηση δύο επιτυχημένων πυραυλικών δοκιμών μεσαίας και μακράς ακτίνας δράσης, κατά τις προηγούμενες εβδομάδες από τη Β. Κορέα, κλιμακώνοντας την ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας εκτιμούν, ότι οι πρόσφατες εκτοξεύσεις πυραύλων από την Βόρεια Κορέα, έχουν ως στόχο την άσκηση πιέσεων στην Σεούλ, προκειμένου ν’ αλλάξει την πολιτική της.

Ο νέος πρόεδρος της χώρας, Μουν Τζέι-ιν έχει δηλώνει ότι υπό προϋποθέσεις τάσσεται υπέρ μιας πολιτικής διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα, ταυτόχρονα με την άσκηση οικονομικών κι εμπορικών πιέσεων, από την διεθνή κοινότητα.

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από ένας πύραυλοι.

Για την τελευταία αυτή ενέργεια του καθεστώτος της Βόρειας Κορέας ενημερώθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, με την αμερικανική διοίκηση του Ειρηνικού να παρακολουθεί για έξι λεπτά την πορεία του πυραύλου εκτιμώντας ότι δεν αποτελεί κίνδυνο για τη Βόρεια Αμερική.

Από την πλευρά της η Ιαπωνία διαμαρτυρήθηκε στη Βόρεια Κορέα με τον επικεφαλής γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Γιοσιχίντε Σούγκα να δηλώνει ότι «η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα είναι ιδιαίτερα προβληματική από την άποψη της ασφάλειας της κυκλοφορίας πλοίων και αεροπλάνων και αποτελεί σαφή παράβαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Ιαπωνία δεν πρόκειται να ανεχθεί επ’ ουδενί τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις της Βόρειας Κορέας. Έχουμε προβεί σε έντονο διάβημα στη Βόρεια Κορέα και καταδικάζουμε τις πράξεις της με τους εντονότερους δυνατούς όρους» και να προσθέτει ότι δεν έχουν εντοπιστεί ζημιές σε αεροπλάνα ή πλοία.

About Author