Αθήνα και Λευκωσία λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο Ερντογάν

Στην Κύπρο και στην Ελλάδα λογαριάζουμε πάντα χωρίς τον ξενοδόχο, που είναι η Τουρκία και ο ηγέτης της Ταγίπ Ερντογάν και στην ουσία διαπραγματευόμαστε με τους εαυτούς μας. Μόνοι μας τα λέμε, μόνοι μας τα ακούμε και μόνοι μας αποφασίζουμε να υποχωρήσουμε περαιτέρω, για να …εξευμενίσουμε δήθεν την κατοχική δύναμη και τον εκπρόσωπό της στην κατεχόμενη Λευκωσία, Μουσταφά Ακιντζί.

Το ίδιο συμβαίνει και αυτές τις ημέρες με την κατάθεση της γνωστής πρότασης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος πιστεύει πως εάν συγκληθεί νέα Διάσκεψη στη Γενεύη, η λύση είναι κοντά. Δεν θα χρειαστεί να διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές, ανέφερε σε μία από τις πολλές δηλώσεις του, ως αυτό να είναι το πρόβλημα της Κύπρου και του λαού της.

Τα πράγματα είναι απλά, τα έχουμε αναλύσει άπειρες φορές και δεν αλλάζουν ούτε με την πρόταση του κ. Αναστασιάδη. Η Τουρκία δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να συζητήσει σοβαρά καμία διευθέτηση, η οποία δεν θα καλύπτει τα στρατηγικά της συμφέροντα. Τελεία και παύλα.

Έτσι, αντί ο Πρόεδρος της Κύπρου να υποβάλλει προτάσεις που θα τον φέρουν σε ακόμα πιο δυσχερή θέση, πρέπει να αλλάξει στρατηγική επειδή ίσως χρειαστεί να αντιμετωπίσει, μαζί με την Ελλάδα, δυσάρεστες καταστάσεις το καλοκαίρι. Διότι είτε γίνει η Διάσκεψη στη Γενεύη είτε όχι, υπάρχει μία απόφαση σοβαρή, για την πραγματοποίηση ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ από τη γαλλική TOTAL και την ιταλική ENI.

Ο Ερντογάν και ο υποτακτικός του στην Κύπρο απειλούν θεούς και δαίμονες. Δεν του μετέφερε ο κατοχικός ηγέτης τις προάλλες, δήθεν από …ενδιαφέρον, ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν θα επιτρέψει τις έρευνες; Του μετέφερε… Και τι απάντησε ο κ. Αναστασιάδης; Να το δούμε… Ή κάτι τέτοιο. Στο θέμα αυτό ειδικά, των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ παίζονται σοβαρά ζητήματα κυριαρχίας. Που σημαίνει ότι ο Κύπριος ηγέτης δεν έχει καμία επιλογή, εκτός αυτής που γνωρίζει.

Ούτε έχει δικαίωμα να κάνει πίσω, ούτε μπορεί, επειδή ενταφιάζονται όλες του οι ελπίδες στις προεδρικές εκλογές. Εάν ακυρώσει τις έρευνες και παραβιάσει ο ίδιος τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, με τι μούτρα θα απευθυνθεί στο λαό; Του υπεύθυνου ηγέτη, που έκανε μία εντελώς ανεύθυνη πράξη; Ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας άνθρωπος επικίνδυνος και ουδείς το αμφισβητεί… Ούτε η οικογένειά του. Κυριαρχείται από τους «δαίμονές» του, όπως κυνικά μου είπε εξόριστος Τούρκος δημοσιογράφος.

Στην Τουρκία διεξάγεται ένας ακήρυκτος εμφύλιος πόλεμος, μόνο που για την ώρα, τα όπλα τα χρησιμοποιούν μόνο οι μπράβοι του Τούρκου Προέδρου. Κάποια στιγμή, θα τα χρησιμοποιήσουν και οι αντίπαλοί του. Θα έλεγα, χωρίς υπερβολή, ότι το μίσος των αντιπάλων φατριών ξεπερνά και την απέχθειά τους για καθετί το ελληνικό. Την ίδια στιγμή, η γειτονιά του προς το ιρακινό Κουρδιστάν, το τουρκικό Κουρδιστάν και το συριακό Κουρδιστάν, έχει πάρει φωτιά η οποία ενισχύεται καθημερινά από το …λάδι που ρίχνει ο ίδιος ο Ερντογάν. Θα χάσει σε όλα τα επίπεδα εκεί και το γνωρίζει. Έχει ανοικτά, λοιπόν, πολλά μέτωπα. Και όλα μας αφορούν, άσχετα εάν νομίζουμε ότι δεν μας επηρεάζει το Κουρδικό. Στην περίπτωση απρόβλεπτων εξελίξεων στο ευρύτερο Κουρδιστάν, το θηρίο θα ξεσπάσει και θα αντιδράσει στους αδύνατους.

Δεν ομιλώ με βάση κάποια πληροφόρηση -και το λέω για να μην έχουμε παρεξηγήσεις. Πρόκειται για ανάλυση με βάση τα δεδομένα επί του πολεμικού πεδίου και των διπλωματικών μαχών, που χάνει καθημερινά. Για τον απρόβλεπτο χαρακτήρα του, έχουν μιλήσει πρώτοι οι Αμερικανοί και οι αναφορές του περιγράφονται στα έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος των Wikileaks.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Μιχάλη Ιγνατίου εδώ

About Author