Έντονο παρασκήνιο για το χρέος στο τρίγωνο Βερολίνο – Παρίσι – Αθήνα

Κορυφώνονται οι παρασκηνιακές διεργασίες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία για την απομείωση του χρέους με την ελληνική κυβέρνηση να διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι επιζητεί καθαρή λύση χωρίς αστερίσκους.

Σύμφωνα με το Real.gr, εντός της εβδομάδας θα υπάρξουν νέες επαφές μεταξύ της Αθήνας, του Βερολίνου και του Παρισιού, είτε σε επικοινωνίες του Αλέξη Τσίπρα με την Άγκελα Μέρκελ και τον Εμμανουέλ Μακρόν, είτε σε επικοινωνίες που θα έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Πρώτιστος στόχος της Αθήνας είναι η απόφαση να είναι τέτοια που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τη χώρα μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Το Σάββατο, για το ελληνικό χρέος συζήτησαν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G7 στην Ταορμίνα.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ενημερωθεί για τα συμπεράσματα των συζητήσεων, κάτι που ενδεχομένως γίνει σήμερα, μέσω των συνδέσμων, οι οποίοι υπάρχουν μεταξύ των παραπάνω πλευρών.

«Για να υπάρχει λύση, κάποιος εκ των Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Ντράγκι πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω» ανέφερε χαρακτηριστικά στο Real.gr κυβερνητική πηγή, ενώ υπουργός που συμμετέχει στη διαπραγμάτευση επισημαίνει με νόημα πως «στις 15 Ιουνίου θα πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει συμφωνία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα χαρακτηρίζουν «σχεδόν καταστροφική εξέλιξη» τη μη επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου, με τον πρωθυπουργό -όπως αποκάλυψε χθες η Realnews- να θέτει σε μια τέτοια περίπτωση το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μια εβδομάδα αργότερα, μια εξέλιξη που δεν αποκλείεται να φέρει ακόμα και πολιτικές εξελίξεις, ενώ ήδη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατεί έντονη δυσαρέσκεια γιατί η κυβέρνηση ψήφισε τα μέτρα χωρίς να έχει λάβει εγγυήσεις για το χρέος, αλλά και την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση.

Το μήνυμα Τσίπρα σε Μέρκελ Μακρόν

Σαφές μήνυμα ότι δεν θα δεχθεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με αστερίσκους αποστέλλει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ή θα υπάρξει λύση για το χρέος με τη συμμετοχή του ΔΝΤ ή το ΔΝΤ θα αποχωρήσει από το Πρόγραμμα» είπε σύμφωνα με πληροφορίες στη συνομιλία που είχε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Ελληνας πρωθυπουργός στη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον νέο Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. «Ζητώ μια καθαρή λύση, που είναι και προς το συμφέρον όλων».

ΠΗΓΗ: real.gr

About Author