Έντονες αντιδράσεις και παρέμβαση εισαγγελέα μετά την ανάρτηση Φιλιππάκη για Στουρνάρα

Προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξιόποινες πράξεις διέταξε ο Εισαγγελέας υπηρεσίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σχετικά με σχόλια και απειλές σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου και αναρτήσεις για τον Γιάννη Στουρνάρα.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελική παρέμβαση έγινε έπειτα από την αποστολή των επίμαχων δημοσιεύσεων, τις οποίες απέστειλε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκα με σχόλια μεταξύ των οποίων ήταν και η ανάρτηση του ειδικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Γιώργου Φιλιππάκη, στο Facebook, στην οποία μεταξύ άλλων έγραψε:

«Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα, στα πόδια του Στουρνάρα».

Ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη απέστειλε τα δημοσιεύματα και τις αναρτήσεις στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία και σχημάτισε δικογραφία που υπέβαλε στον εισαγγελέα.

Ο τελευταίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση, η οποία διενεργείται από τη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και επεξεργάζεται τα στοιχεία, προκειμένου να αποφασιστεί από την εισαγγελική αρχή αν θα ασκηθούν διώξεις.

Στην παραγγελία δεν τίθεται ζήτημα αυτόφωρης διαδικασίας, γι’ αυτό και ο κ. Φιλιππάκης, όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, ουδέποτε συνελήφθη.

Σε δήλωσή του, ο συνήγορος του Γιώργου Φιλιππάκη, Γιάγκος Λαμπίρης, υπονόησε ότι ο λογαριασμός του πελάτη του στο Facebook έχει πειραχτεί και ουδέποτε ο πελάτης του έγραψε ο ίδιος ότι συνελήφθη.

«Ο Γιώργος Φιλιππάκης δεν έχει καμία σχέση με την ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο FACEBOOK στην οποία αναφέρουν ότι συνελήφθη. Ο άγνωστος που διέδωσε αυτή την ψευδή πληροφορία, κατέβασε και την προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε στον Γιάννη Στουρνάρα. Ο Γιώργος Φιλιππάκης δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσει την άποψή του, στην οποία και φυσικά εμμένει», σημείωσε.

Το θέμα προκάλεσε την αντίδραση των κομμάτων. Με ανακοίνωσή της, η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι «όσο σιωπά ή αδρανεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες για την πορεία της χώρας».

«Δεν είναι μόνο η τρομοκρατία που αποτελεί τελικά κίνδυνο για τη δημοκρατία, αλλά και αυτή η χυδαία πολιτική εκμετάλλευση που χαρίζει σε όσους κρύβονται πίσω από την τρομοκρατική επίθεση αυτό που επιζητούν: να γίνουν το επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου», απάντησε η Κουμουνδούρου.

Το ΚΚΕ σημείωσε ότι «όσοι προσπαθούν να συνδέσουν την καταδικαστέα επίθεση σε βάρος του Λ. Παπαδήμου, με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και τους αγώνες του λαού, το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος των προβοκατόρικων επιθέσεων».

Στο ζήτημα του Γ. Φιλιππάκη αναφέρθηκε το Ποτάμι, τονίζοντας ότι «η Δικαιοσύνη οφείλει να επιληφθεί για την προτροπή σε εγκληματική ενέργεια. Η ΕΣΗΕΑ από την πλευρά της άμεσα και καθαρά να πράξει τα δέοντα».

Παρέμβαση μέσω Facebook έκανε ο Παύλος Πολάκης, με αφορμή την προκαταρκτική έρευνα για τις αναρτήσεις κατά του Γιάννη Στουρνάρα και ειδικά για το σχόλιο του Γιώργου Φιλιππάκη, με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας να αφήνει σαφείς αιχμές κατά της Δικαιοσύνης για κινητοποίησή της σε επιλεκτικές περιπτώσεις.

Με ανακοίνωσή της, η ΕΣΗΕΑ «καταδίκασε κάθε ενέργεια βίας ή παρότρυνσης σε βία κατά φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα, αν κάποιοι θεωρούν ότι με την πολιτική που άσκησαν ζημίωσαν τον ελληνικό λαό και προκάλεσαν αισθήματα θυμού, αγανάκτησης και οργής».

«Στις δύσκολες στιγμές που μπορεί να τραυματίσουν την Δημοκρατία, απαιτείται ιδιαίτερη αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία από όλους. Η απάντηση σε καταστάσεις που την απειλούν οφείλει να είναι, σε κάθε περίπτωση, πολιτική και ομόθυμη», σημείωσε η Ένωση.

About Author