Παρέμβαση εισαγγελέα για Φιλιππάκη και αναρτήσεις μίσους στα social media

Ποινική δίωξη κατά 10 προσώπων άσκησε σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελία Αθηνών για αναρτήσεις – μίσους στα κοινωνικά δίκτυα με αφορμή τη τρομοκρατική απόπειρα κατά του πρ. Πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ανάμεσα στα πρόσωπα που ασκήθηκε ποινική δίωξη είναι και ο Ειδικός Γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Γ. Φιλιππάκης ο οποίος με ανάρτησή του στο FB δήλωνε ότι “δεν θα τον ενοχλούσε μια βόμβα ανάμεσα στα πόδια του Στουρνάρα”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρμόδιος εισαγγελέας καθώς και η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, κινητοποιήθηκαν αμέσως μετά από έγκληση του κ. Στουρνάρα, ταυτοποιώντας τους επίμαχους λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τις προσεχείς ώρες, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος αναμένεται να προβεί στην ταυτοποίηση και άλλων λογαριασμών κοινωνικών δικτύων με αντίστοιχο περιεχόμενο.

Προκατακρτική εξέταση

Προκαταρκτική εξέταση για να διαπιστωθεί αν έχουν τελεστεί αξόποινες πράξεις διέταξε το απόγευμα του Σαββάτου, ο εισαγγελέας υπηρεσίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών σχετικά με αναρτήσεις, σχόλια και απειλές στα social media κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα.

Η παρέμβαση έγινε μετά από καταγγελία που απέστειλε ο κ. Στουρνάρας στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Νίκο Τόσκα με σχόλια (και απειλές) στο διαδίκτυο και κυρίως την ανάρτηση του ειδικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ Γ. Φιλιππάκη, στο Facebook, στην οποία μεταξύ άλλων έγραψε: «Για να είμαι ξεκάθαρος δεν θα με ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα».

Ο υπουργός έστειλε την καταγγελία στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, η οποία και σχημάτισε δικογραφία οποία υπέβαλλε στον εισαγγελέα υπηρσίας. Ο τελευταίος διέταξε προκαταρκτική εξέταση η οποία θα διενεργηθεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στην παραγγελία του δεν τίθεται θέμα ενεργοποίσης της αυτόφωρης διαδικασίας γι αυτό άλλωστε και ο κ.Φιλιππάκης, όπως αναφέρουν εισαγγελικές πηγές, ουδέποτε συνελήφθη.

Από το δικηγόρο του ανακοινώθηκε ότι: «Ο Γιώργος Φιλιππάκης δεν έχει καμία σχέση με την ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο FACEBOOK στην οποία αναφερόταν ότι συνελήφθη. Ο άγνωστος που διέδωσε αυτή την ψευδή πληροφορία, κατέβασε και την προηγούμενη ανάρτηση που αφορούσε στον Γιάννη Στουρνάρα. Ο Γιώργος Φιλιππάκης δεν υπάρχει περίπτωση να κατεβάσει την άποψή του, στην οποία και φυσικά εμμένει».

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Οφείλουμε να αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα ελευθερίας, Δημοκρατίας και ασφάλειας. Ο διχαστικός λόγος, η χυδαιότητα και η προτροπή στη βία και την τρομοκρατία έφεραν τη χώρα μέχρι εδώ. Αποτελούν κίνδυνο για τη Δημοκρατία, την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή. Όσο η Κυβέρνηση σιωπά ή αδρανεί απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, επωμίζεται βαρύτατες ευθύνες για την πορεία της χώρας. Καλούμε την Κυβέρνηση, πέρα από τις αυτονόητες δηλώσεις, να δράσει αποφασιστικά για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου».

Από το «ΠΟΤΑΜΙ», σε ανάρτησή στο twitter ο βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς, έγραψε: «Δημοσιογράφοι που δεν θα τους ενοχλούσε να σκάσει μια βόμβα στα πόδια οποιουδήποτε, παύουν να είναι γραφικοί & γίνονται επικίνδυνοι…», ενώ ο εκπροσώπος Τύπου Δημήτρης Τσιόδρας, επίσης στο twitter: «Η Δικαιοσύνη οφείλει να επιληφθεί για την προτροπή σε εγληματική ενέργεια. Η ΕΣΗΕΑ από την πλευρά της άμεσα και καθαρά να πράξει τα δέοντα».

To KKE με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Όσοι προσπαθούν άμεσα ή έμμεσα να συνδέσουν την καταδικαστέα τρομοκρατική επίθεση σε βάρος του Λ. Παπαδήμου, με τη δικαιολογημένη αγανάκτηση, την αντίσταση και τους αγώνες του λαού, το μόνο που κάνουν είναι να επιβεβαιώνουν ποιος είναι ο πραγματικός στόχος αυτών των προβοκατόρικων επιθέσεων».

Παράλληλα, αρκετοί λογαριασμοί στα social media εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους για τις εξελίξεις αυτές, με το διαδίκτυο να έχει μεταβληθεί σε πεδίο έντονης έκφρασης απόψεων.

Παρά το γεγονός ότι ο ίδιος ο ειδικός γραμματέας της ΕΣΗΕΑ, Γιώργος Φιλιππάκης, ανακοίνωσε, μέσω Facebook, τη σύλληψή του, ο δικηγόρος του, Γιάγκος Λαμπίρης, δήλωσε ότι αυτό δεν συνέβη.

Ο Γιώργος Φιλιππάκης είχε αναρτήσει στο Facebook σχόλιο κατά του Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή την επίθεση εις βάρος του Λουκά Παπαδήμου

Μεταξύ άλλων, στην επίμαχη ανάρτηση έγραφε ότι «δεν θα με ενοχλούσε καθόλου άν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στουρνάρα», προκαλώντας την αντίδραση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ο οποίος ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό,τις διωκτικές αρχές και την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Κατόπιν αυτών ο ίδιος ο Γιώργος Φιλιππάκης έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ότι συνελήφθη.

«Δεν έχω συλληφθεί. Πίνω τον καφέ μου», δήλωσε αργότερα στο newsbomb.gr, ο Γιώργος Φιλιππάκης. Σημειώνεται πως ο δικηγόρος του δημοσιογράφου, Γιάγκος Λαμπίρης τόνισε στο documentonews.gr πως ο Γιώργος Φιλιππάκης έπεσε θύμα χάκερ στο Facebook. Δεν ήταν αυτός που έγραψε ότι συνελήφθη, υποστηρίζει ο δικηγόρος.

Η σύγχυση σχετικά για τη σύλληψή του φαίνεται να καταλαγιάζει αφού και ο Φιλιππάκης το διαψεύδει. Το ποιος έγραψε βέβαια στο Facebook του πως συνελήφθη, παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστο. Υπενθυμίζεται εντωμεταξύ πως ο Εισαγγελέας υπηρεσίας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με ανάρτηση του ειδικού γραμματέα της ΕΣΗΕΑ.

Τι συνέβη

Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε μια απαράδεκτη ανάρτηση που έκανε στο Facebook του κατά του Γιάννη Στουρνάρα ορμώμενος από την τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου.

Όπως έγραψε, ο Φιλιππάκης, δεν θα τον «ενοχλούσε καθόλου αν έσκαγε και μια ακόμα βόμβα στα πόδια του Στούρναρα».

Πληροφορίες αναφέρουν πως οι αναρτήσεις μίσους στο διαδίκτυο μετά τη δολοφονική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου, κάποιες εκ των οποίων είχαν ως στόχο και τον επικεφαλής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, φαίνεται ότι κινητοποιούν τη Δικαιοσύνη.

Όπως επικαλείται η Καθημερινή, ήδη έχει σχηματιστεί φάκελος με τα μηνύματα μίσους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο κατά Παπαδήμου τα τελευταία 24ώρα.

Τα όσα έγραψε στο Facebook ο Γιώργος Φιλιππάκης φέρεται να προκάλεσαν την αντίδραση του Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος φέρεται να ενημέρωσε τον αρμόδιο υπουργό, τις διωκτικές αρχές και την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γιάννης Στουρνάρας ενημέρωσε, με επιστολή του την Παρασκευή τόσο την πολιτική ηγεσία όσο και τους αρμόδιους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. για τα εναντίον του μηνύματα μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

About Author