Editorial: Αρραγές πολιτικό μέτωπο -κι όχι λαϊκισμοί- απέναντι στην τρομοκρατία

Η δολοφονική τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο είναι -δίχως δεύτερη σκέψη- μια επίθεση στην ίδια τη Δημοκρατία. Και ως τέτοια καταδικάστηκε από τον πολιτικό κόσμο της χώρας.
Η καταδίκη αυτή έγινε χωρίς “αστερίσκους”. Δεν μπορεί να υπάρχουν “ποσοστά” στην αντίδραση του πολιτισμένου κόσμου απέναντι στην τρομοκρατία.

Οι αρχές, βεβαίως, από την πλευρά τους πρέπει να πράξουν το καθήκον τους. Τρομοκρατική επίθεση εναντίον πρώην πρωθυπουργού είναι κάτι που δεν είχε γνωρίσει η χώρα μετά την Μεταπολίτευση. Κι αυτό επιβεβαιώνει τους φόβους για την επιχειρησιακή δυνατότητα της εγχώριας τρομοκρατίας, τμήμα της οποίας είναι προφανές πως βρίσκεται εκτός φυλακής, οργανώνεται και δρα.
Πρέπει, ωστόσο, να επισημάνει κανείς πως πριν καλά καλά συνέλθει το πολιτικό σύστημα από την είδηση της τρομοκρατικής ενέργειας κι ενώ ο Λουκάς Παπαδήμος είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισμού (ευτυχώς εκτός κινδύνου), βρέθηκαν κάποιοι να μετατρέψουν την τρομοκρατική επίθεση σε πεδίο μικροκομματικής αντιπαράθεσης.
Βουλευτής κόμματος της αντιπολίτευσης, μάλιστα, αποκάλεσε “ηθικούς αυτουργούς” της επίθεσης τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Π. Καμμένο και Ν. Παππά. Στην ποινική δικονομία “ηθικός αυτουργός” είναι αυτός που “σχεδιάζει μια παράνομη ενέργεια και μετά παρακινεί άλλο πρόσωπο να την εκτελέσει”. Αυτό έχει κατά νου ο βουλευτής; Ότι η κυβέρνηση σχεδίασε την επίθεση;
Προφανώς πρόκειται για ακραία πράξη λαϊκισμού και μήνυμα διχασμού εάν δεν είναι, απλώς, μία συνήθης ανοησία του συγκεκριμένου πολιτικού που κάνει “πρωταθλητισμό” σε τέτοιες…παρεμβάσεις. Όμως κι άλλοι έσπευσαν να ψέξουν τον πρωθυπουργό γιατί δεν επέστρεψε -λένε- πάραυτα από τις Βρυξέλλες. Και αυτή η ρητορική μίσους και λαϊκισμού βρήκε , δυστυχώς, αρκετούς υποστηρικτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και στα μέσα ενημέρωσης.
Αλλά και από την άλλη πλευρά. Κάποιοι ανέδειξαν τη διαφωνία τους με την πολιτική Παπαδήμου την περίοδο που διετέλεσε πρωθυπουργός. Κακώς. Η πολιτική διαφωνία με οιονδήποτε δεν μπορεί να αναδεικνύεται την ώρα που έχει δεχθεί δολοφονική τρομοκρατική επίθεση. Είναι σαν να αιωρείται ένα ίχνος αποενοχοποίησης της δολοφονικής πράξης.
Ουδείς δικαιούται, από τη μια, να “νομιμοποιεί” τους τρομοκράτες και ουδείς δικαιούται, από την άλλη, να ενοχοποιεί έμμεσα πολιτικούς αντιπάλους του για μια αποτρόπαια και απολύτως καταδικαστέα πράξη.
Ας συγκρατηθούν/ ούμε. Το θέμα είναι εξόχως σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπισθεί σοβαρά. Κι όχι με καφενειακή νοοτροπία.
Οι αρχές οφείλουν να πράξουν τα δέοντα. Εντοπισμό και σύλληψη των τρομοκρατών το συντομότερο δυνατό. Και το πολιτικό σύστημα να παραμείνει αρραγές έναντι του φαινομένου της τρομοκρατίας. Οι ακραίοι λαϊκισμοί ή οι διαφωνίες προς τέρψη της αρένας και οι μικροπολιτικοί διαξιφισμοί με συναγωνισμό…ατάκας είναι για άλλες ώρες. Όχι τώρα…
Anatropinews

Περισσότερα στη σελίδα του anatropinews.gr στο Facebook

About Author