Κενό ασφαλείας στη Βουλή όπου έγινε ο έλεγχος του φακέλου-βόμβα- Στο Κολωνάκι ο αποστολέας

Στα μηχανήματα της Βουλής φέρεται να έγινε ο έλεγχος της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, σύμφωνα με τη μαρτυρία του φρουρού του. Ωστόσο, από τη Βουλή διαψεύδεται ότι ο σχετικός έλεγχος έγινε στα μηχανήματα X-Ray της Βουλής. Σύμφωνα, δε, με την πρώτη κατάθεση των φρουρών του πρώην πρωθυπουργού, φέρεται να είχε υποδειχθεί ως τόπος ελέγχου της αλληλογραφίας η Τράπεζα της Ελλάδος

Λύθηκε, τελικά, το μυστήριο σχετικά με το που έγινε ο έλεγχος του φακέλου- βόμβα που έσκασε στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού. Ενώ είχε δημιουργηθεί σύγχυση καθώς αρχικά η φρουρά της Βουλής είχε διαψεύσει την πληροφορία, τελικά, ανώτατη πηγή του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και της Αστυνομίας την επιβεβαίωσε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έγινε γνωστό από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία ότι επιβεβαιώθηκε η κατάθεση του αρχιφύλακα που ανήκει στην φρουρά του κ. Παπαδήμου, σύμφωνα με την οποία είχε πάει ο ίδιος την αλληλογραφία για έλεγχο στα μηχανήματα X-ray της Βουλής, κάτι το οποίο, διαψεύσθηκε χτες από την φρουρά του κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, από τις κάμερες της Βουλής έχει καταγραφεί ο αστυνομικός την ώρα που μετέβη με την αλληλογραφία για έλεγχο και συγκεκριμένα τέσσερις φακέλους, που είχε παραλάβει από το σπίτι του πρώην πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και το παγιδευμένο πακέτο.
Διευκρινίστηκε από την Αστυνομία, ότι οι φάκελοι της αλληλογραφίας του κ. Παπαδήμου, δεν σφραγίζονται μετά τον έλεγχο, γι’ αυτό και δεν υπήρχαν τα ειδικά σφραγιδάκια, στις άλλες επιστολές.
Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής, θα εξετάσουν τώρα τον υπάλληλο που είχε βάρδια προκειμένου να διευκρινιστεί γιατί δεν εντοπίστηκε ο παγιδευμένος φάκελος.

Πηγές του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως αφήνουν να εννοηθεί πως το “κενό ασφαλείας” που εντοπίζεται εκ των πραγμάτων στη Βουλή, ίσως αφορά την παλαιότητα των μηχανημάτων X Ray που σύμφωνα με πληροφορίες έχουν εγκατασταθεί το 2003 και δεν είναι τόσο προηγμένα όσο της ΤτΕ και του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος.

Η μαρτυρία του φρουρού

«Παρέλαβα τον κ. Παπαδήμο στις 10:40 το πρωί μαζί με την υπόλοιπη συνοδεία. Μαζί μου πήρα και την αλληλογραφία που είχε φθάσει στο σπίτι. Όταν φθάσαμε στο γραφείο του προέδρου στην Τράπεζα της Ελλάδος πήρα στα χέρια μου και έβαλα στην μπαγκαζιέρα της μοτοσυκλέτας τέσσερις φακέλους που τους είχαμε πάρει από το σπίτι και πήγα στην Βουλή για τον έλεγχο. Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσα μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα» καταθέτει ο αστυνομικός της συνοδείας του πρώην πρωθυπουργού που ήταν επιφορτισμένος για τον έλεγχο της αλληλογραφίας που έφθανε στο σπίτι του Λουκά Παπαδήμου.

Μετά από αυτή την μαρτυρία, στα μηχανήματα XRAY της Βουλής φαίνεται να έγινε ή δεν έγινε ο έλεγχος του εκρηκτικού φακέλου που ανεφλέγη στα χέρια του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου. Ο πρώην πρωθυπουργός λάμβανε αλληλογραφία από τρία σημεία. Από την Ακαδημία Αθηνών, την Τράπεζα της Ελλάδος και την οικία του. Οι υπεύθυνοι ασφαλείας συνέλεγαν την αλληλογραφία, προέβαιναν σε έλεγχους στα ειδικά μηχανήματα και στη συνέχεια του την παρέδιδαν. Ενδιαφέρον έχει ωστόσο η άποψη ειδικού που δημοσιεύεται στο Thwhuffingtonpost.gr.

Το γεγονός ότι υπήρχε μικρή ποσότητα πυρίτιδας δεν σημαίνει ότι δεν είναι ανιχνεύσιμος. Και αυτό διότι για να γίνει η ανάφλεξη χρειάζεται ενέργεια (δηλαδή υπήρχε μπαταρία), μηχανισμός παγίδευσης για την ενεργοποίηση, καλώδια που θα μεταφέρουν την ενέργεια στην πυρίτιδα. Όλα αυτά πέρασαν απαρατήρητα. Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πυροκροτητής δεν είναι δικαιολογία. Στους φακέλους αυτούς, όπως είναι αυτοί που εντοπίστηκαν το Μάρτιο στο αεροδρόμιο, ο μηχανισμός είναι προαπαιτούμενο. Απλά δεν χρησιμοποιούν εκρηκτικά, όπως TNT, αλλά πυρίτιδα, που προκαλεί φωτιά. Στην προχθεσινή περίπτωση είτε παραβιάστηκαν τα πρωτόκολλα ασφαλείας ή ο ελεγκτής δεν παρατήρησε το μηχανισμό».

Όπως έχει γίνει γνωστό έως αυτή την ώρα πάντως, η αλληλογραφία του κ.Παπαδήμου που έπαιρναν οι φρουροί του από το σπίτι του ελεγχόταν στη Βουλή, ενώ ό,τι έφτανε για κείνον στην Ακαδημία και την τράπεζα της Ελλάδας ελεγχόταν στα μηχανήματα της Τράπεζας.

Σύμφωνα με το Βήμα ο έλεγχος έγινε στο “απηρχαιωμένο” σύστημα ελέγχου x-ray της Βουλής που είχε τοποθετηθεί το 2003 και δεν είχε αντικατασταθεί -παρότι στα τέλη του 2016 υπήρχαν κινήσεις για αντικατάστασή του- λόγω “υψηλού κόστους”, και για αυτό δεν εντοπίστηκε ο μηχανισμός.

Διαψεύδει η Βουλή

Ο φρούραρχος διαψεύδει τα όσα κατέθεσε ένας από τους συνοδούς του Λουκά Παπαδήμου, για έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώην πρωθυπουργού, από τα ειδικά μηχανήματα της Βουλής.
Ποτέ δεν πέρασε από τα μηχανήματα ασφαλείας, η αλληλογραφία του κ. Παπαδήμου, δήλωσε κατηγορηματικά ο φρούραρχος της Βουλής…

Οι πρώτες καταθέσεις

Οι υπεύθυνοι ασφαλείας του κ. Παπαδήμου συνέλεγαν την αλληλογραφία, προέβαιναν σε έλεγχό της στα ειδικά μηχανήματα και στη συνέχεια του την παρέδιδαν. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι για την αλληλογραφία από το σπίτι του ο έλεγχος γινόταν στα μηχανήματα της Βουλής, για την αλληλογραφία του από την Ακαδημία Αθηνών και την Τράπεζα της Ελλάδος ο έλεγχος γινόταν στην Τράπεζα. Από μία πρώτη έρευνα στο αρχείο των μηχανημάτων της τράπεζας δεν φαίνεται να εντοπίζεται ο εκρηκτικός φάκελος.

Από τα μηχανήματα της Βουλής περνά μεγάλος αριθμός αλληλογραφίας, οπότε είναι δύσκολο να εντοπίσουν τον φάκελο γι αυτό οι υπεύθυνοι αλληλογραφίας του Παπαδήμου επιχειρούν να μάθουν κατά προσέγγιση την ώρα που πήγαν για έλεγχο προκειμένου να περιορίσουν την χρονικά την έρευνα στο ηλεκτρονικό αρχείο των μηχανημάτων.

Οι δύο συνοδοί ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού σε μία πρώτη κατάθεση υποστήριξαν πως η αλληλογραφία εξετάσθηκε δύο φορές, η μία σε σταθερό μηχάνημα ακτίνων ΧRAY της Τράπεζας της Ελλάδος και άλλη μια φορά με φορητό μηχάνημα χειρός.

Νεότερα στοιχεία δείχνουν…Κολωνάκι

Αν και αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπάρχει βίντεο που επιβεβαιώνει την κατάθεση του συνοδού ασφαλείας που ήταν επιφορτισμένος με τον έλεγχο της αλληλογραφίας που λάμβανε ο κ. Παπαδήμος, ότι πήγε τους φακέλους στη Βουλή, από τη Βουλή επιμένουν ότι δεν έγινε ο έλεγχος στα εκεί μηχανήματα X-ray.

Κύκλοι της Βουλής εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι ο έλεγχος του τρομοδέματος δεν έγινε από το κοινοβούλιο. Σημειώνουν μάλιστα ότι ακόμη κι αν οι κάμερες δείχνουν τον συγκεκριμένο συνοδό ασφαλείας, δεν υπάρχει πλάνο που να δείχνει το συγκεκριμένο δέμα.

«Κανείς δεν μπορεί να πιστοποιήσει ότι έφερε τον συγκεκριμένο φάκελο για έλεγχο», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, επιμένοντας ότι το εν λόγω τρομοδέμα δεν ελέγχθηκε από τη Βουλή.

Την ίδια ώρα, από τις έως τώρα έρευνες προέκυψε ότι ο φάκελος εστάλη από διεύθυνση στο Κολωνάκι, όπως αναφέρει και το iefimerida.gr.

Από το κολάζ των υπολειμμάτων του τρομοδέματος φαίνεται και ο φερόμενος ως αποστολέας, ο οποίος- σύμφωνα με αστυνομικές πηγές- δεν είναι δημόσιο πρόσωπο.

Το βίντεο με τον συνοδό ασφαλείας

Το πρωί του Σαββάτου, αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι επιβεβαιώνεται η κατάθεση του αρχιφύλακα συνοδού ασφαλείας του πρώην πρωθυπουργού, σχετικά με τον έλεγχο των φακέλων.

Συγκεκριμένα, κάμερες διαχείρισης πληροφορίας και κάμερες ασφαλείας στον χώρο παραλαβής της αλληλογραφίας έχουν καταγράψει τον συνοδό ασφαλείας να έχει πάει κανονικά στη Βουλή για τον έλεγχο της αλληλογραφίας.

Στην κατάθεσή του, ο ίδιος είχε αναφέρει ότι το πρωί της Πέμπτης παρέλαβε τέσσερις φακέλους από την αλληλογραφία του κ. Παπαδήμου και πήγε στη Βουλή για τον έλεγχο. «Παρέδωσα τους φακέλους στο φυλάκιο που βρίσκεται αριστερά της κεντρικής εισόδου για να γίνει ο έλεγχος. Μόλις τελείωσα μου έδωσαν πάλι τους φακέλους και έφυγα», ανέφερε ακόμη.

Θα εξεταστεί ο υπάλληλος που είχε βάρδια

Οι κάμερες, σύμφωνα με το ΑΠΕ, έχει καταγραφεί ο αστυνομικός την ώρα που μεταβαίνει για έλεγχο με τέσσερις φακέλους, ανάμεσά τους και το παγιδευμένο πακέτο.

Η Αστυνομία διευκρίνισε ότι οι φάκελοι της αλληλογραφίας του κ. Παπαδήμου, δεν σφραγίζονται μετά τον έλεγχο, γι’ αυτό και δεν υπήρχαν τα ειδικά σφραγιδάκια, στις άλλες επιστολές.

Πλέον, η αντιτρομοκρατική θα εξετάσει τον υπάλληλο που είχε βάρδια προκειμένου να διευκρινιστεί γιατί δεν εντοπίστηκε ο παγιδευμένος φάκελος.

 

About Author