Αντιδράσεις για τη δήλωση Ψαριανού ότι πρωθυπουργός και υπουργοί είναι “ηθικοί αυτουργοί” της τρομοκρατικής επίθεσης στον Λουκά Παπαδήμο

Την αντίδραση της κυβέρνησης αλλά και την αποστασιοποίηση σημαντικής μερίδας βουλευτών των κομμάτων της αντιπολίτευσης έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του βουλευτή του Ποταμιού Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος χαρακτήρισε “ηθικούς αυτουργούς” της τρομοκρατικής επίθεσης στον Λουκά Παπαδήμο τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Πάνο Καμμένο και Νίκο Παππά.

Με ένα tweet χαρακτήρισε ως ηθικούς αυτουργούς τους Τσίπρα, Παππά, Καμμένο και «λοιπούς καπεταναίους» για την τρομοκρατική επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου.

«Τσίπρας, Παππάς, Καμμένος και λοιποί καπεταναίοι καταδικάζουν την τρομοκρατική επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο! Μάλιστα. Αυτοί. ΟΙ ΗΘΙΚΟΙ ΑΥΤΟΥΡΓΟΙ» έγραψε ο βουλευτής του Ποταμιού.

«Πλήρως καταδικαστέα η επίθεση κατά του Λουκά Παπαδήμου καθώς και όλες οι μορφές τρομοκρατικών ενεργειών» δήλωσε ο κ. Ρήγας προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάθετος στα ζητήματα αυτά. Σημείωσε δε, ότι «τέτοιες ενέργειες αποσταθεροποιούν την πολιτική πραγματικότητα στη χώρα».

«Να είμαστε όλοι προσεκτικοί στο δημόσιο λόγο για τις ευθύνες. Ακούστηκαν πράγματα που δεν συνάδουν με την σοβαρή αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων. Η ελληνική Αστυνομία και το υπουργείο είναι υπεύθυνα για τη διερεύνηση της ιστορίας. Δεν μπορούμε να ζούμε με το φόβο, ο φόβος είναι ο χειρότερος σύμβουλος γιατί οδηγεί σε ενέργειες που αποδομούν την ελευθερία του ανθρώπου».

«Καμία ανοχή στη βία δεν υπάρχει» απάντησε σε αντίστοιχο σχόλιο του βουλευτή της Ν.Δ. κ. Σταϊκούρα υποδεικνύοντας του να μην συμβαδίσει η Ν.Δ. με δηλώσεις όπως του κ. Ψαριανού. Φραστικές δηλώσεις με σκληρό τρόπο υπάρχουν και από το χώρο της Ν.Δ. «η σπέκουλα αυτή δεν βοηθάει κανένα».

Τον αποτροπιασμό της για το τρομοκρατικό χτύπημα κατά του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου εξέφρασε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου στην ΕΡΤ ενώ τα περί “ηθικής αυτουργίας” ακούστηκαν από μερίδα της αντιπολίτευσης

Συγκεκριμένα η κ. Αναγνωστοπούλου καταδίκασε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στο Λ. Παπαδήμο λέγοντας:

«Να εκφράσω τον προσωπικό, κομματικό και κοινοβουλευτικό αποτροπιασμό μας για το τρομοκρατικό χτύπημα στον Λ. Παπαδήμο και να ευχηθώ ταχεία ανάρρωση. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και όχι τουριστικής ασφάλειας, όπως ακούστηκε. Η δική μας αριστερά έχει τελειώσει το θέμα της βίας εδώ και πάρα πολλές δεκαετίας. Έχει χτυπήσει την τρομοκρατία όσο κανένας άλλος και είναι τουλάχιστον πολιτική αλητεία να βγαίνουν άνθρωποι πολιτικοί όπως ο κ. Ψαριανός και να θεωρούν το ΣΥΡΙΖΑ ή τον πρωθυπουργό ηθικούς αυτουργούς».

«Η ΑΥΓΗ και ο Ριζοσπάστης ήταν οι μόνες εφημερίδες που αρνιόντουσαν να δημοσιεύουν προκηρύξεις τρομοκρατικών οργανώσεων για να μην γίνεται αναπαραγωγή ιδεών και τέτοιων αντιλήψεων» πρόσθεσε η κ. Αναγνωστοπούλου μεταξύ άλλων ενώ κάλεσε «όλους να καταδικάσουν τη βία -με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη- και ιστορικά, όπως τη βία του παρακράτους ».

“Η πολιτική αντιπαράθεση είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας”
Υπαινιγμούς για ευθύνες στην κυβέρνηση άφησε ο γραμματέας Κ.Ο. Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας αναφερόμενος σε «δηλώσεις που δημιούργησαν εντάσεις στο πρόσφατο παρελθόν» «δηλώσεις υπεράσπισης της τρομοκρατίας και από το χώρο της κυβερνητικής παράταξης».

Η κ. Αναγνωστοπούλου απάντησε σε αυτές τις κατηγορίες τονίζοντας ότι «πρέπει να υπάρχει σκληρή πολιτική αντιπαράθεση γιατί αυτό είναι Δημοκρατία» ενώ συνέχισε διαχωρίζοντας το θέμα της βίας καθώς και τις προσπάθειες του υπουργείου Δικαιοσύνης για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους κρατουμένους στις οποίες επικριτικά είχε αναφερθεί ο κ. Τσιάρας στη λειτουργία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η κ. Αναγνωστοπούλου εξήγησε ότι διχαστικός λόγος είναι αυτός όπου θίγονται στοιχεία ταυτότητας π.χ. προσωπικά για τη δημιουργία μίσους όπως και ανέφερε ως παράδειγμα το ρατσιστικό λόγο της Χ.Α.

Καταδίκη Ψαριανού και από τη Ράνια Σβίγγου

Θα πρέπει να απομονωθούν απόψεις με μικροκομματική στόχευση”

Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, δήλωσε ότι, η Αριστερά βρίσκεται απέναντι σε τρομοκρατικές ενέργειες και πολιτικά και ιδεολογικά, καταδικάζοντας τη χθεσινή επίθεση κατά του πρώην πρωθυπουργού, Λουκά Παπαδήμου.

Σε δηλώσεις της στον ραδιοφωνικό σταθμό «247» η κ. Σβίγκου εξέφρασε τη συμπαράστασή της στον κ. Παπαδήμο, αλλά και στους συνοδούς του που τραυματίστηκαν.

Παράλληλα, επισήμανε πως επειδή πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό και κρίσιμο ζήτημα για την ίδια τη δημοκρατία, οι πολιτικές δυνάμεις και τα πολιτικά πρόσωπα οφείλουν να το αντιμετωπίσουν με τη δέουσα σοβαρότητα και ψυχραιμία.

«Θα πρέπει η αστυνομία να κάνει τη δουλειά της και θα υπάρξουν και απαντήσεις σχετικά με το περιστατικό και το πώς φτάσαμε σε αυτή την επίθεση. Και την ίδια στιγμή θα πρέπει να απομονωθούν απόψεις με μικροκομματική στόχευση που ανακαλύπτουν» είπε.

Κληθείσα να σχολιάσει ανάρτηση του Γρ. Ψαριανού, που κατηγόρησε ως “ηθικούς αυτουργούς” τον Πρωθυπουργό και μέλη της κυβέρνησης απάντησε: «Προφανώς, αυτές είναι επικίνδυνες απόψεις που δεν θα έπρεπε να έχουν θέση αυτή τη στιγμή στον δημόσιο διάλογο».

 

About Author