Βούτσης: Ο Σόϊμπλε επιδιώκει έναν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό

Η κυβέρνηση εργάζεται για μια έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία και μπορεί να έχει «προσδοκίες, γιατί φαίνεται ότι είναι οι λίγες οι απαντοχές για τη συνέχιση της επιβολής αυτής της αδιέξοδης πολιτικής», σύμφωνα με το Νίκο Βούτση.

Μιλώντας με σε πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Δάφνης-Υμηττού ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε ότι «μπορούμε βάσιμα να απαιτήσουμε ο χρόνος που χάθηκε με ευθύνη άλλων, να αναπληρωθεί με βοήθεια με επικουρία και επιπλέον μέτρα, ώστε να μπορέσει η δυναμική της ελληνικής οικονομίας να προσεγγίσει τους αναπτυξιακούς στόχους που έχουν προδιαγραφεί».

Αναφερόμενος στη στάση του Βόλφανγκ Σόιμπλε δήλωσε ότι «οι κύκλοι γύρω από το Γερμανό υπουργό Οικονομικών, θέλησαν να επιβάλλουν έναν ανέντιμο και αδιέξοδο συμβιβασμό. Εργαζόμαστε σωστά, ώστε να φτάσουμε σε έντιμη και ρεαλιστική συμφωνία».

Σχετικά με το κλείσιμο της αξιολόγησης είπε ότι «η είναι μια σκληρή και ταυτόχρονα μια επιδεχόμενη βελτιώσεων συμφωνία, εφόσον συμπεριληφθεί το θέμα του χρέους, διότι διαφορετικά όπως είπε, δεν μπορούμε να μιλάμε για συμφωνία. Κι αυτό, συμπλήρωσε, γιατί δίνει την δυνατότητα για ενάμιση χρόνο από τώρα να υπάρχει ένας ανοικτός διάδρομος για την κοινωνία μας και κατ’ επέκταση για την κοινωνία».

Στη συνέχεια ισχυρίστηκε ότι «μπορούμε βάσιμα να ελπίζουμε ότι η χώρα θα βγει από το πρόγραμμα, θα τελειώσουν τα μνημόνια, θα υπάρξουν οι πολιτικές και οι διεθνείς εγγυήσεις ώστε να μπορούν να αποκατασταθούν οι εργασιακές σχέσεις, και άλλα δικαιώματα τα οποία τσαλαπατήθηκαν αυτά τα χρόνια, αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να ληφθούν μέτρα στο ζήτημα του χρέους».

«Ελήφθησαν κάποια βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος με την απόφαση του Δεκεμβρίου του Eurogroup και τώρα πρέπει να ληφθούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα είτε το πεις επιμήκυνση είτε όπως αλλιώς, ώστε το χρέος να καταστεί μικρότερο και βιώσιμο αλλιώς θα υπονομεύεται στο διηνεκές κάθε θετικό βήμα», είπε.

Το θέμα είναι πότε θα υπάρξουν οι δεσμευτικές αποφάσεις από την πλευρά των δανειστών, και αρκετοί κινούνται πια σε μια τέτοια κατεύθυνση, διότι κατανοούν το αδιέξοδο και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ίδια την Ευρώπη. Η καθυστέρηση δεν βολεύει.

Η χρονοκαθυστέρηση δεν βοηθάει, όχι γιατί λιγοστεύουν οι μήνες για τη συμμετοχή της χώρας μας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, αλλά γιατί διαμορφώνονται αντίρροπες δυνάμεις που θέτουν σε αμφισβήτηση τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας.

Τέλος, άσκησε επίσης έντονη κριτική στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι, η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπόρεσε να αντιληφθεί ότι πράγματι αυτό το πακέτο των μέτρων, περιέχει το στοιχείο να κρατηθεί η κοινωνία όρθια μετά το τέλος του προγράμματος και να μην υπάρχει άλλο πρόγραμμα με επιπλέον υποχρεώσεις. Κι αυτό γιατί στα περισσότερα μέτρα διαφωνεί επί της ουσίας, διότι έχει άλλες προτεραιότητες.

Πηγή: efsyn.gr

About Author