Ο “μυστικός πόλεμος” για το Mega: Επόμενος στόχος το 22% του ΔΟΛ στο κανάλι

Στην πρώτη γραμμή των πιθανών αυριανών μεγαλομετόχων του Mega βρίσκεται, πλέον, ο Ιβάν Σαββίδης καθώς το ποσοστό 19,63% που αγόρασε από τον Φώτη Μπόμπολα του εξασφαλίζει ένα καλό σημείο εκκίνησης ενόψει της πώλησης (και) του ποσοστού του κατέχει ο ΔΟΛ στο μεγάλο κανάλι και το οποίο τίθεται προς πώλησης από τις 31 Μαϊου, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης και πώλησης των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως η συμμαχία του κ. Σαββίδη και του κ. Μπόμπολα είναι στρατηγικής φύσεως και πως το ποσοστό του δεύτερου (το οποίο προσώρας δεν μπορεί να πουληθεί καθώς έχει ενεχυριαστεί στις πιστώτριες τράπεζες) θα λειτουργήσει “συμπληρωματικά”.

Η υπόθεση αποκτά, ωστόσο, χαρακτηριστικά επιχειρηματικού, μιντιακού και πολιτικού θρίλερ καθώς η μεν Ν.Δ πυκνώνει τις επιθέσεις της κατά του Ιβάν Σαββίδη, μερίδα του μιντιακού συστήματος δεν θέλει “εντός παιχνιδιού” τον ομογενή επιχειρηματία, ενώ μένει να διευκρινισθεί τι στάση θα τηρήσει η οικογένεια Βαρδινογιάννη που κατέχει μεγάλο ποσοστό στο Mega και αναμφίβολα θα πρέπει να βάλει την υπογραφή της στις εξελίξεις.

Νέος “παίκτης” είναι ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης από το περιβάλλον του οποίου διακινείται τις τελευταίες ώρες η πληροφορία πως θα καταθέσει προσφορά και θα επιδιώξει να αποκτήσει το ποσοστό του ΔΟΛ στο κανάλι.

Οι ψηφίδες του παζλ

Μπόμπολας και Σαββίδης  κατάλαβαν ότι ήταν από πολύ δύσκολο έως αδύνατο, σε αυτή τη φάση, να δεχτούν οι τραπεζίτες να διαγράψουν δάνεια περίπου 100 εκατ ευρώ, από τα συνολικά 170 εκατ που οφείλει ο ‘Πήγασος’. Έκαναν, λοιπόν, το επόμενο βήμα. Συμφώνησαν να αποκτήσει ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ το 19,63% του Mega έναντι 5 εκατ ευρώ και να μείνει με 13,09% ο Μπόμπολας.

Ο Ιβάν Σαββίδης, πέτυχε αυτό που εξαρχής επιθυμούσε: να μπει στο Mega ως μεγαλομέτοχος και -αν το επέτρεπαν οι συνθήκες και οι συμμαχίες- ως αφεντικό, με πάνω από το 50%. Με μόλις 5 εκατ ευρώ πήρε σχεδόν 20% του μεγαλύτερου τηλεοπτικού brand name της χώρας, όταν είχε συμφωνήσει να δώσει 61 εκατ ευρώ για μια τηλεοπτική άδεια, χωρίς υπαρκτό σταθμό. Έτσι τώρα μπορεί να διεκδικήσει από πολύ ευνοικότερη θέση και τον ΔΟΛ, που κατέχει 22% του καναλιού. Και αν κερδίσει στον διαγωνισμό, θα περάσουν στα χέρια του και οι ιστορικότεροι τίτλοι της χώρας, ΤΟ ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ.

Αποτέλεσμα εικόνας για Σαββίδης με Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη

Ο Φώτης Μπόμπολας παίρνει ένα σημαντικό ποσό για να κοντρολάρει τα δάνειά του και, ταυτόχρονα, αποκτά την οικονομική δυνατότητα να μπει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου του Mega, όταν δώσουν το «πράσινο φως» οι τράπεζες.

Για να γίνει πιο κατανοητό: Αν οι τράπεζες ζητήσουν 20 εκατ ευρώ ως Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου στο κανάλι, εκείνος ως κάτοχος του 32,7% θα έπρεπε να βάλει περίπου 7 εκατ ευρώ, τα οποία δεν διέθετε και, συνεπώς, το ποσοστό του θα μειωνόταν δραματικά. Τώρα με το 13,09% που του απέμεινε, θα χρειαστεί να πληρώσει μόνο 2 εκατ ευρώ.

Έτσι, ως ιδιοκτήτης της ‘Πήγασος’ θα μπορεί να είναι και σημαντικός μέτοχος στο Mega. Αν, μάλιστα, κερδίσει τον διαγωνισμό του ΔΟΛ ο Σαββίδης, από κοινού θα αποκτήσουν την πλειοψηφία του καναλιού. Τέλεια εξέλιξη και για τους δυο.

Φυσικά, αυτό θα ισχύσει αν δεν υπάρξει επιθετική κίνηση από τις τράπεζες προς τον ‘Πήγασο’ -κίνηση, η οποία θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε παράλληλη πορεία με τον ΔΟΛ. Για να συμβεί κάτι τέτοιο, πάντως, θα πρέπει να σταματήσει τις δόσεις των δανείων

Σε δήλωση για την πώληση του 20% της Τηλέτυπος Α.Ε. σε επιχειρηματικό σχήμα συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη, από το συνολικό 32,73% που κατείχε η Πήγασος Εκδοτική, προχώρησε ο Φώτης Μπόμπολας.

Ειδικότερα ο κ. Μπόμπολας αναφέρει στη δήλωσή του που αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του «Έθνους»:

Με προσωπικό και οικονομικό κόστος, προχώρησα σε μια αμιγώς επιχειρηματική συμφωνία, χωρίς πολιτικές προεκτάσεις, δείχνοντας στην πράξη ότι ως μέτοχος της «Τηλέτυπος» αναλαμβάνω τις ευθύνες μου.

Καθαρά, δημόσια και χωρίς σκοπιμότητες.

Το ίδιο αναμένω να κάνουν και οι υπόλοιποι μέτοχοι (παλαιοί και νέοι), έτσι ώστε το Mega να λειτουργήσει ξανά και να επιστρέψει στην πρώτη θέση της τηλεθέασης, εκεί όπου πραγματικά ανήκει.

Και η οικογένεια Βαρδινογιάννη τι θα κάνει;

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη κατέχει το 35% του σταθμού και προς το παρόν παρακολουθεί τα δρώμενα, περιμένοντας να δει πώς θα διαμορφωθεί η νέα μετοχική σύνθεση του. Αν αναδειχθεί νικητής του διαγωνισμού για τον ΔΟΛ ο Ιβάν Σαββίδης και συγκροτηθεί πλειοψηφία με την πλευρά Μπόμπολα, ας μην αποκλείουμε κανένα ενδεχόμενο. Αν κερδίσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης και αποκτήσει το 22% του καναλιού, τα πράγματα ίσως εξελιχθούν διαφορετικά, λόγω και της πολύχρονης γνωριμίας των δυο οικογενειών.

Πηγή: aixmi.gr

About Author