Κοινή γραμμή Σόιμπλε Ντάισελμπλουμ στο Eurogroup: Οριστική λύση χρέους μετά το 2018[video]

Με κοινή γραμμή να υπάρξει οριστική λύση για το χρέος μετά το τέλος του προγράμματος το 2018 προσέρχονται στο Eurogroup τόσο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών όσο και ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, προσερχόμενος επεσήμανε ότι η οριστική συμφωνία για το χρέος αναμένεται μετά το τέλος του προγράμματος δηλ. το 2018.

Νωρίτερα το στίγμα των προθέσεων είχε δώσει ο Β. Σόιμπλε ο οποίος προσερχόμενος στη συνεδρίαση επεσήμανε  ότι τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος.

Ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι σήμερα θα υπάρξει μια λύση, προσθέτοντας ότι το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα. Αναμένουμε από τους θεσμούς την έκθεση και ελπίσουμε , τόνισε ο υπουργός Οικονομικών,

Συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά σημείωσε ο κ. Σόιμπλε λίγο πριν την έναρξη των εργασιών στις Βρυξέλλες.

Το ΔΝΤ έχει κάνει μια ανάλυση που δεν ταυτίζεται με την ΕΕ θα προσπαθήσουμε να βρούμε μια λύση για τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, ανέφερε επίσης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.

Προσπαθώ και δουλεύω για «μια συμφωνία» σήμερα, που όμως δεν θα είναι «η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.

Οπως έχω πει, η τελική ή συγκεκριμένη (concrete) συμφωνία θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η επίσημη απόφαση για τη συμμετοχή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οπως είπε, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε θέματα ανάπτυξης. Οταν θα φτάσουμε στις τελικές αποφάσεις του χρόνου, αναμένω να έχουμε περισσότερη σαφήνεια για το θέμα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, στόχος σήμερα είναι να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε σήμερα, τόνισε.

Δεν μπορείς να ζητάς από τους υπουργούς Οικονομικών να αποφασίσουν ποιες είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, αυτή είναι τεχνική δουλειά, συμπλήρωσε. Ελπίζουμε ότι όταν αποφασίσουμε ακριβώς για το μέγεθος των μέτρων για το χρέους του χρόνου, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σύγκλιση στο θέμα των προβλέψεων για την ανάπτυξη.

Αν όλα πάνε καλά σήμερα και τα prior actions έχουν εκπληρωθεί, μπορεί να γίνει πολύ έγκαιρα, πριν το καλοκαίρι, διευκρίνισε αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης.

Αντίθετα ο επίτροπος επί των οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί ζήτησε να υπάρξει συνολική συμφωνία και για το χρέος λέγοντας πως η Αθήνα έχει πράξει αυτά που έπρεπε.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Μοσκοβισί η Κομισιόν κάνει για το θέμα των prior actions θετική εισήγηση.

Λε Μερ

«Θα ήθελα να χαιρετήσω τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την ελληνική κυβέρνηση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, διότι ήταν δύσκολες αποφάσεις.

Δύσκολες πρώτα απ’ όλα για τον ελληνικό λαό», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ.


«Είναι πολύ σημαντικό να είναι καταγεγραμμένες αυτές οι αποφάσεις. Πιστεύω ότι τώρα πρέπει να συνομολογήσουμε μια συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup. Διότι ο ελληνικός λαός καταβάλλει προσπάθειες κι εμείς ως Eurogroup πρέπει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία ώστε να επιτρέψουμε στην Ελλάδα να έχει ένα καλύτερο και πιο θετικό μέλλον», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών.

About Author