Κυβερνητικές πηγές: Το hard ball των Γερμανών δυσκολεύει τις αποφάσεις

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, προεξοφλώντας μια μαραθώνια σκληρή μάχη στο σημερινό eurogroup.  Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην προετοιμασία της συνεδρίασης (EWG) από το αποτέλεσμα των οποίων θα βγουν σημαντικά συμπεράσματα αφού κρίνονται σημαντικές τεχνικές λεπτομέρειες για το χρέος και τα πλεονάσματα.

Όπως λέει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος στο iefimerida «Οι Γερμανοί διαπραγματευτικά παίζουν hard ball όπως μας έχουν συνηθίεσει», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτό ισχύει τόσο σε ό,τι αφορά το χρέος αλλά και την τεχνική συμφωνία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν δημιουργήσει προβλήματα εκ του μή οντος, λένε οι ίδιες πηγές, θυμίζοντας χαρακτηριστικά τα προσκόμματα που είχαν εγείρει τέτοιο καιρό πέρυσι με την εκταμίευση των δύο δόσεων (κατά την πρώτη αξιολόγηση).

Εξ’ αυτού του λόγου κρατούν χαμηλά τον πήχη, λέγοντας ότι «υπάρχουν πιθανότητες να καταλήξουμε σε συνολική συμφωνία σήμερα, αλλά δεν είναι βέβαιο». Σε διαφορετική περίπτωση, θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμα. Αποφεύγοντας να δώσουν συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς δεν αποκλείεται να υπάρξει εμβόλιμο eurogroup για να μην χαθεί η 8η Ιουνίου, ημέρα που συνεδριάζει η ΕΚΤ.

Οι οριστικές αποφάσεις για τη λήψη των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα κρίνουν εν πολλοίς τον κυβερνητικό σχεδιασμό, με πρώτη προτεραιότητα την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο Πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Επιπλέον, ο παράγοντας χρέος, θα κρίνει και το κλίμα που θα καλλιεργηθεί  στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από την υπερψήφιση του δυσμενούς πακέτου μέτρων στη Βουλή.

About Author