Αποκάλυψη El Pais: Πότε και πως η Καταλονία θα κηρύξει την απόσχιση από την Ισπανία

Το μυστικό σχέδιο της καταλανικής κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην απόσχιση απ’ την Ισπανία, αν η Μαδρίτη την εμποδίσει να κάνει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία -στη Βαρκελώνη το προγραμματίζουν κάπου το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο- φέρνει στο φως η ισπανική εφημερίδα El Pais.

O γενικός εισαγγελέας, Χοσέ Μανουέλ Μάτσα, που θα εξετάσει τη νομιμότητα του σχεδίου, το χαρακτήρισε «αιφνίδιο» και «περίεργο».

«Αν το Ισπανικό κράτος εμποδίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος ο νόμος θα τεθεί σε ισχύ σε πλήρη και άμεση μορφή, μόλις το [περιφερειακό] κοινοβούλιο επιβεβαιώσει την παρεμπόδιση αυτή», αναφέρει ο  λεγόμενος «ιδρυτικός νόμος».

Ο μηχανισμός ανεξαρτησίας περιγράφεται λεπτομερώς στο νομοσχέδιο που ετοίμασε η Generalitat (η καταλανική κυβέρνηση) και το οποίο θα λειτουργήσει ως προσωρινό Σύνταγμα, στη διάρκεια της δίμηνης περιόδου κατά την οποία η βουλή θα ξεκινήσει μια διαδικασία που θα καταλήξει στην «κοινοβουλευτική δημοκρατία» της Καταλονίας.

Στη Μαδρίτη ο πρόεδρος της Καταλονίας

Στο κείμενο περιλαμβάνεται κι ένα τμήμα που αναφέρεται στο δημοψήφισμα και μάλιστα παρατίθεται και το ερώτημα που θα τεθεί στους ψηφοφόρους: «Θέλετε η Καταλονία να είναι κράτος ανεξάρτητο από την Ισπανία;». Το νομοσχέδιο έρχεται στο φως ενώ ο πρόεδρος της πλούσιας αυτής περιφέρειας Κάρλες Πουιγδεμόντ βρίσκεται στη Μαδρίτη για να διαπραγματευτεί με τον Μαριάνο Ραχόι τη διενέργεια δημοψηφίσματο, προοπτική στην οποία αντιτίθεται σφόδρα η ισπανική κυβέρνηση.

Το κείμενο περιλαμβάνει αναλυτικές λεπτομέρειες αναφορικά με την απόσχιση: από το ποιοι θα είναι Καταλανοί πολίτες, πώς μπορεί κανείς να αποκτήσει την ιθαγένεια μέχρι το ποιοι νόμοι του ισπανικού κράτους θα παραμείνουν σε ισχύ και ποιοι όχι καθώς και τι θα γίνει με τους δημοσίους υπαλλήλους…

Σύμφωνα με την El Pais η τοπική κυβέρνηση έχει ήδη περάσει μια μεταρρύθμιση που επιτρέπει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου με συνοπτικές κοινοβουλευτικές διαδικασίες εντός μόλις 48 ωρών, χωρίς να δίνεται η δυνατότητα στην Αντιπολίτευση να αντιδράσει.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

 

About Author