Κοτζιάς: Δεν ανταποκρίθηκε η Τουρκία στις προτάσεις μας για εγγυήσεις και ασφάλεια

Κράτη με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά με κοινό όραμα για το μέλλον, απαντούν για δεύτερη φορά στο κάλεσμα της ελληνικής διπλωματίας με στόχο την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αύριο, στη Ρόδο, κάθονται και πάλι γύρω από το ίδιο τραπέζι για να συζητήσουν, επί ένα διήμερο (22-23 Μαΐου), τα πραγματικά αίτια των κοινών προβλημάτων και πώς αυτά αντιμετωπίζονται με θετικό τρόπο και πνεύμα συνεργασίας.

Η Διάσκεψη της Ρόδου για την Ασφάλεια και τη Σταθερότητα έρχεται να επιβεβαιώσει, ως δεύτερο σημαντικό βήμα, την επιτυχία της πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, που εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβριο του 2016. Ταυτόχρονα, με τη δεύτερη Διάσκεψη της Ρόδου επιδιώκεται να εδραιωθεί το συγκεκριμένο σχήμα ως μια πλατφόρμα συνεργασίας που καλύπτει σειρά θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος για τα κράτη και τους λαούς του ενιαίου στρατηγικού χώρου της Νοτιανατολικής Ευρώπης, της Μεσογείου και του αραβικού κόσμου.

Κοινός στόχος είναι η διευκόλυνση της αλληλεπίδρασης μεταξύ των συμμετεχόντων προκειμένου να διαμορφωθούν τρόποι συλλογικής διαχείρισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή, με έμφαση αφενός σε μια εναλλακτική προσέγγιση μέσω της προώθησης μιας θετικής ατζέντας συνεργασίας επί ζητημάτων «ήπιας ισχύος», όπως η ενέργεια, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και η νεολαία και αφετέρου, στην αντιμετώπιση κατ’ εξοχήν προβλημάτων ασφάλειας, όπως η τρομοκρατία, η ριζοσπαστικοποίηση, οι ένοπλες διενέξεις, οι μεικτές μεταναστευτικές ροές και το οργανωμένο έγκλημα.

Οι γραπτές προτάσεις της Ελλάδος για το ζήτημα (ασφάλεια – εγγυήσεις) στο οποίο της πέφτει λόγος, δεν είχαν ανταπόκριση στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και κάνει σαφές: «Οι προτάσεις μας είναι πάνω στο τραπέζι».

Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ρόδο, όπου με πρωτοβουλία του υπουργείου του Κράτη με διαφορετικές αφετηρίες θα συζητήσουν αύριο και μεθαύριο την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει ότι στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Πεκίνο «η ανταπόκριση που υπήρξε είναι ότι οι Τούρκοι θα εισέλθουν σε διάλογο».

Ο κ. Κοτζιάς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προχθές μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο υπουργός τονίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας , κατά τη γνώμη του, είναι πως η χώρα « δεν θα χάσει το τρένο για αυτό που λέμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που είναι η διάχυση της νέας τεχνολογίας με τρόπο που να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να αναπτύσσει την παραγωγικότητα της».

Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου- Κύπρου ο υπουργός απαντά ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο. «Αυτό θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία», προσθέτει. Επίσης, διευκρινίζει ότι η ΑΟΖ «είναι άλλη ιστορία από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο».

About Author