“Παιχνίδια” παρασκηνίου: Διαψεύδουν τη Bild για την “τορπίλη” Σόϊμπλε στα μέτρα για το χρέος

Δεν υπάρχουν σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δήλωσε στην Bild εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΝΤ1 στο Βερολίνο – παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφραζαν το ΔΝΤ και η Αθήνα περί συνολικής λύσης εν όψει Eurogroup.

O εκπρόσωπος του Σόιμπλε φέρεται να είπε πως η Γερμανία δεν πρόκειται να δεχτεί καμία μείωση του ελληνικού χρέους, ούτε επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, ούτε και εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ από τον ESM, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν τέτοια ή άλλα σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».

Το κλίμα που μεταδίδει η Bild απέχει παρασάγγας από τη θετική ατμόσφαιρα που εκπέμπεται από όλες τις πλευρές για μία συνολική συμφωνία που μπορεί να μην επικυρωθεί στο σύνολό της τη Δευτέρα αλλά πάντως τροχοδρομεί τη λύση του χρέους μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Προκαλεί, δε, πολλά ερωτηματικά η πληροφόρηση της Bild από εκπρόσωπο του Σόϊμπλε, όπως αναφέρει και ο ανταποκριτής του Ant1, καθώς νωρίτερα εκπεμπόταν διαφορετικό κλίμα, σύμφωνα με πηγές, πάλι κοντά στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.

Όπως είπε, δε, προχθές η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, “χαιρετίζουμε την ψήφιση των μέτρων, είναι ένα σημαντικό βήμα. Θα εξετάσουμε τη Δευτέρα στο Eurogroup με κάθε λεπτομέρεια όσα ψήφισε η ελληνική κυβέρνηση, στόχος είναι να κλείσουμε την δεύτερη αξιολόγηση, αλλά δεν μπορούμε να προδικάσουμε το αποτέλεσμα για μια συνολική συμφωνία”.

Πηγή στη Γερμανία αναφέρει ότι δέχεται την επιμήκυνση δανείων, όχι όμως το πάγωμα των επιτοκίων (γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σοιμπλε, οι δανειστές θα χάσουν χρήματα) και την κλιμακωτή επιμήκυνση του χρέους σε τρία στάδια, 2030-2040-2050 που θα συνδέεται απαραιτήτως με υλοποίηση μεταρρυθμίσεων και επίτευξη όλων των δημοσιονομικών στόχων.

Η μεγάλη μάχη στο παρασκήνιο ενόψει του Eurogroup εστιάζεται στο εάν το Βερολίνο θα υποχωρήσει και θα συμφωνήσει σε έναν οδικό χάρτη ελάφρυνσης του χρέους με την περιγραφή ακόμα και ποσοστών απομείωσης, χρονικών ορόσημων και ποσοτικοποίηση ή θα υποχωρήσει το ΔΝΤ (ενόψει γερμανικών εκλογών) και θα αρκεστεί σε μία πιο γενική περιγραφή καλών προθέσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ρητά τις δεσμεύσεις της αλλά και με την πίεση που ασκείται από τις ΗΠΑ (σχετική είναι άλλωστε και η αναφορά του επικεφαλής της επιτροπής νομισματικών υποθέσεων του Κογκρέσου για αποχώρηση του Ταμείου) είναι πιθανό να υποχωρήσει τελικά ο Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε. Αλλιώς ουδείς μπορεί να αποκλείσει ρήξη…

Προβοκάτσια της Bild; Διαψεύδεται η “τορπίλη” Σόϊμπλε

Κανένα «όχι» από τον Σόιμπλε, καμία άρνηση από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών, ή καμία αποχώρηση από την εν εξελίξει συζήτηση για την αποσαφήνιση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, δεν έχει γίνει αντιληπτή στις Βρυξέλλες, όπου κοινοτικοί αξιωματούχοι συνεχίζονται και εργάζονται πυρετωδώς για την επιτυχή κατάληξη του Eurogroup της Δευτέρας. Αυτό μεταδίδει ο συνήθως καλά ενημερωμένος (και για τα συμβαίνοντα στο Βερολίνο)  ανταποκριτής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και του Real.gr στις Βρυξέλλες Θάνος Αθανασίου.

Επισημαίνει ότι παρά το γεγονός ότι η Bild επικαλείται εκπρόσωπο του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών να λέει ότι η Γερμανία δεν θα δεχθεί μια σειρά από μέτρα τώρα, ο αρμόδιος εντεταλμένος εκπρόσωπος του ίδιου Υπουργείου, τα συζήτησε στο Euro Working Group της 15ης Μαΐου και θα τα ξανασυζητήσει στη συνάντηση του EWG πριν από το Eurogroup της Δευτέρας. Εγείρονται δικαίως ερωτηματικά για το δημοσίευμα της λαϊκίστικης γερμανικής εφημερίδας, παραμονές του Eurogroup. Είναι, ίσως, μία εκδοχή της “διπλής γλώσσας” που και σε άλλες περιπτώσεις έχει χρησιμοποιήσει το Βερολίνο ή μήπως πρόκειται για “προβοκάτσια” κύκλων που επιδιώκουν να δημιουργήσουν συνθήκες ,,,”ναυαγίου”;

Η Γερμανία δεν έχει αλλάξει στάση στις θεσμικές συζητήσεις και δεν έχει αποσυρθεί από τη συμφωνία της 25ής Μαΐου 2016, η οποία έχει υπογραφεί και από το ΔΝΤ και αποτελεί το μόνο συμφωνημένο πλαίσιο για την ελληνική αναδιάρθρωση, επισημαίνουν πηγές των Βρυξελλών και του Βερολίνου. Κάτι που συνάδει με δηλώσεις -επίσημες και on camera- που είχε κάνει η εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών νωρίτερα, λέγοντας μόνο ότι το Βερολίνο δεν επιθυμεί να υπάρξει τώρα ποσοτικοποίηση των μέτρων ελάφρυνση του χρέους, προφανώς για να μπορεί να επικαλείται τη “δημιουργική ασάφεια” ενόψει των γερμανικών εκλογών και να μην δημιουργούνται εντυπώσεις υποχώρησης.

Το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών διέψευδε την Bild η οποία προσπαθούσε να περάσει την εικόνα στην Γερμανία ότι ο Β. Σόιμπλε θα αναδιαρθρώσει το ελληνικό χρέος τώρα. Το ίδιο ακριβώς είχε γίνει νωρίτερα και με την Handelsblat, η οποία έχει δημοσιοποιήσει το ίδιο κείμενο με μέτρα αναδιάρθρωσης που είχε δημοσιεύσει και η Realnews, τρείς εβδομάδες πριν από αυτή.

Κανένας δεν ζητά αναδιάρθρωση τώρα, ούτε το ΔΝΤ

Το κείμενο για την ελάφρυνση του χρέους υπάρχει, το έχουν δει δεκάδες συντάκτες στις Βρυξέλλες και όχι μόνο, η ίδια η απόφαση της 25ής Μαΐου περιγράφει επακριβώς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα: Χρήση υπολειπόμενων ποσών για αποπληρωμή ΔΝΤ και εξαγορά διμερών δανείων, χρήση των κερδών από SMPs και ANFAS για πληρωμή του κόστους επέκτασης της ωρίμανσης, κατάργηση αυξήσεων επιτοκίων (step up) .

Η απόφαση λέει ξεκάθαρα ότι τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν το 2018, αν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα και αν χρειάζεται. Το αν χρειάζεται και το πόσο χρειάζονται θα αποφασιστεί τότε – κάτι που παραδέχθηκε και η Λαγκάρντ και ο Τόμσεν με δημόσιες δηλώσεις του στις Βρυξέλλες. Στις 12 Απριλίου η Λαγκάρντ είχε ξεκαθαρίσει ότι το μόνο που συζητάμε σήμερα είναι η τεχνική τεκμηρίωση και πως το μέγεθος (scope) της αναδιάρθρωσης θα κριθεί το 2018.

Συνεπώς το υποτιθέμενο “όχι” του Σόιμπλε, δεν επηρεάζει σε τίποτα τις εν εξελίξει πυρετώδεις διαδικασίες για την επιτυχία του Εurogroup της Δευτέρας.

Πηγή: Real.gr

About Author