Μπορεί ο Τραμπ να γίνει ο 3ος πρόεδρος των ΗΠΑ που θα του απαγγελθούν κατηγορίες;

Η όλη διαδικασία του «impeachment» (της απαγγελίας κατηγοριών σε βάρος του προέδρου, που μπορεί να οδηγήσει σε καθαίρεσή του) είναι ιδιαίτερα δύσκολη- και στο δημοσίευμα του Time παρουσιάζονται οι λόγοι για αυτό.

Στις ΗΠΑ το συζητούν ολοένα και περισσότεροι. Καθημερινά στην αρθρογραφία υπάρχουν αναλυτές και πολιτικοί που το εισηγούνται. Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη θέσει το ζήτημα και μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υπάρχουν αρκετοί που το σκέπτονται.

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα σε άρθρο της Washington Post:

“Ο Τραμπ αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα τού γιατί οι πρόεδροι χρειάζονται πρωτόκολλα και υπομνήματα. Όταν κάποιος είναι άπειρος και παρορμητικός σαν τον Τραμπ, το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον χαώδες. Το μπλογκ Lawfare, ένα από τα πιο έγκυρα χρονικά θεμάτων εθνικής ασφαλείας, αναρωτιέται κατά πόσον ο Τραμπ παραβίασε τον όρκο του να «ασκεί πιστά το αξίωμα του προέδρου». Είναι ένας ευγενικός τρόπος να αναρωτηθεί κανείς κατά πόσον πρέπει να απαγγελθεί κατηγορία (impeachment) εναντίον του προέδρου.

Η απειλή κατά της προεδρίας Τραμπ βαθαίνει. Η αξιοπιστία του καταρρέει και πολλοί εξέχοντες Ρεπουμπλικανοί εκφράζουν ανοιχτά την ανησυχία τους για τις αποφάσεις του. Κάθε νέα αποκάλυψη δείχνει ότι πρόκειται για έναν πρόεδρο που προσπαθεί να τρομοκρατήσει ή να κοροϊδέψει τους αξιωματούχους της αντικατασκοπίας ή της δικαιοσύνης. Όπως λέει ένας βετεράνος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, «για τον πρόεδρο αυτόν δεν υπάρχουν προστατευτικά κιγκλιδώματα».

Ωστόσο μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν εξαιρετικά πολύπλοκη και επώδυνη για το πολιτικό σύστημα και το κύρος των ΗΠΑ. Και πρακτικά είναι δύσκολη αφού απαιτεί ένα εξαιρετικά αυστηρό πλαίσιο.

Αποτέλεσμα εικόνας για impeachment Trump
Είναι αλήθεια πως η αντισυμβατική πορεία του Τραμπ προς την εξουσία έχει θέσει ηθικά ζητήματα, ωστόσο τα περί απαγγελίας κατηγοριών έχουν χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν, στο πλαίσιο ακραίων ρητορικών, πχ κατά των προέδρων Μπους και Ομπάμα (οι απειλές κατά των οποίων αποδείχτηκε πως δεν μπορούσαν να σταθούν). Αυτοί που θεωρούν ότι υπάρχουν σημαντικοί λόγοι για να γίνει αυτό σε βάρος του Τραμπ θα πρέπει να ξεπεράσουν τον «θόρυβο» από αυτούς που απλά το κάνουν ως αντιπολίτευση στον πρόεδρο.

Οι επικριτές θα πρέπει να βρουν ένα επιχείρημα

Το Σύνταγμα των ΗΠΑ αναφέρει πως απαγγελίες μπορούν να απαγγελθούν σε βάρος ενός προέδρου εάν τίθεται θέμα «προδοσίας, δωροδοκίας, ή άλλων βαρέων εγκλημάτων και κακής διαγωγής/ πταισμάτων (misdemeanors)»- και αυτό προϋποθέτει αποδείξεις. Η προδοσία και η δωροδοκία ορίζονται ξεκάθαρα από το Σύνταγμα και τον ομοσπονδιακό νόμο, ωστόσο τα υπόλοιπα δεν είναι τόσο συγκεκριμένα. Κάποιοι υποστηρίζουν πως πρόκειται για περιπτώσεις κατάχρησης εξουσίας, άλλοι λένε πως οι επιχειρηματικές του συμφωνίες παραβιάζουν το Σύνταγμα και άλλοι δείχνουν τις φερόμενες σχέσεις με τη Ρωσία- ενώ υπάρχει και το θέμα του Trump University. Ωστόσο, οι αντίπαλοί του θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ένα από αυτά και να προβούν σε επίσημες κατηγορίες.

Χρειάζονται περισσότερα στοιχεία

Επί της παρούσης, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία- τα επιχειρήματα περί απαγγελίας κατηγοριών βασίζονται σε ισχυρισμούς. Αν και είναι πολλά τα ερωτήματα σχετικά με πιθανή συνεργασία μεταξύ της καμπάνιας Τραμπ και ρωσικών συμφερόντων, δεν έχουν υπάρξει «συμπαγή» συμπεράσματα.

President Donald Trump took to Twitter last month to accuse President Barack Obama of having wiretapped him at Trump Tower, his New York skyscraper, during the campaign. Law enforcement, congressional and intelligence officials have called that allegation untrue. Photo: President Donald Trump Via Twitter

Ο Λευκός Οίκος πρέπει να αποφασίσει ότι υπάρχει βάση για «impeachment»

Οι διαδικασίες αρχίζουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι βουλευτές πρέπει να παρουσιάσουν ένα σχετικό ψήφισμα ή ένα ψήφισμα που δίνει πράσινο φως για μια έρευνα σχετικά με το αν υπάρχουν λόγοι για κάτι τέτοιο. Αν μια αρμόδια επιτροπή αποφασίσει πως υπάρχουν βάσεις, ένα ψήφισμα με επίσημες κατηγορίες παρουσιάζεται σε όλη τη Βουλή για ψηφοφορία. Για να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος ενός προέδρου, πρέπει αυτό το ψήφισμα να περάσει με απλή πλειοψηφία. Όταν το κόμμα του προέδρου ελέγχει το Κογκρέσο – όπως ισχύει αυτή τη στιγμή, με την υπεροχή των Ρεπουμπλικανών- αυτό είναι δύσκολο.

Μόνο δύο πρόεδροι στην ιστορία των ΗΠΑ έχουν δεχτεί impeachment: Ο Μπιλ Κλίντον το 1998, λόγω κατηγοριών για ψευδορκία ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, και ο Άντριου Τζόνσον το 1868 λόγω κατηγοριών για παραβίαση της Tenure of Office Act στην απόλυση του υπουργού Πολέμου. Τόσο ο Κλίντον όσο και ο Τζόνσον ήταν Δημοκρατικοί που είχαν απέναντί τους ένα ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσο, ωστόσο και οι δύο αθωώθηκαν στη Γερουσία επειδή οι αντίπαλοί τους δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν επαρκείς ψήφους (ο Νίξον παραιτήθηκε πριν το impeachment).

May 12, 2017: Trump tweets that Comey "better hope that there are no 'tapes' of our conversations before he starts leaking to the press!" Photo: AL DRAGO, NYT

Η Γερουσία πρέπει να βρει ένοχο τον πρόεδρο

Για να καθαιρεθεί, ο πρόεδρος πρέπει να καταδικαστεί με τα 2/3 των ψήφων στη Γερουσία. Όταν το κόμμα του προέδρου την ελέγχει, αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί, εκτός και αν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρά αδικήματα. Βάσει της σύνθεσης της Γερουσίας, 19 Ρεπουμπλικανοί θα έπρεπε να σταθούν στο πλευρό 46 Δημοκρατικών και δύο ανεξάρτητων για να καθαιρεθεί ο Τραμπ. Ακόμα και ο Κλίντον και ο Τζόνσον, που είχαν απέναντί τους «εχθρικές» Γερουσίες, δεν είχαν τόσες ψήφους εναντίον τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για impeachment Trump

Πρέπει να υπάρχει στήριξη της κοινής γνώμης

Για να προχωρήσει ένα impeachment, πρέπει να είναι υπέρ του η κοινή γνώμη για να το επιδιώξει το Κογκρέσο. Η δημοτικότητα του Τραμπ είναι ιδιαίτερα χαμηλά, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις (ιστορικά χαμηλά, για έναν νέο πρόεδρο), αλλά δεν είναι σαφές πώς νιώθουν οι Αμερικανοί για την απαγγελία κατηγοριών. Δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στις 16 Μαΐου από το Public Policy Polling (πιο αριστερών αποχρώσεων) διαπίστωσε ότι είναι πιο πολλοί οι ψηφοφόροι (48%) υποστηρίζουν το impeachment από αυτούς που αντιτίθενται σε αυτήν (41%). Τον Μάρτιο, τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 44% υπέρ και 45% κατά. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ: Κατά τις διαδικασίες για τον Κλίντον, τα ποσοστά των Ρεπουμπλικανών έπεσαν, ενώ των Δημοκρατικών και του Κλίντον ανέβηκαν. Ερωτηθέντες για το αν ήθελαν «περισσότερη επιρροή στο έθνος» από τον Κλίντον ή τους Ρεπουμπλικανούς, οι Αμερικανοί ήταν χωρισμένοι στα δύο τον Σεπτέμβριο του 1998, σύμφωνα με δημοσκόπηση των CNN/ USA Today/ Gallup. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο (όταν είχε γίνει το impeachment), είχε δημιουργηθεί χάσμα: Το 60% ήθελαν περισσότερη επιρροή του Κλίντον, και μόλις το 31% ήθελε επιρροή των Ρεπουμπλικανών. Επίσης, η δημοτικότητα του Μπιλ Κλίντον όσον αφορά στην καταλληλότητα για πρόεδρος σημείωσε ιστορικό ρεκόρ.

Αποτέλεσμα εικόνας για impeachment Trump

Με πληροφορίες από το HuffingtonPost

 

About Author