Επιστολή Γερμανού υφ. Οικονομικών στην Κομισιόν κατά της ΕΛΣΤΑΤ με διπλό στόχο

Επιστολή- καταπέλτη για την ΕΛΣΤΑΤ απέστειλε στην Κομισιόν ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών, Τόμας Στέφεν, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

«Το γερμανικό υπ. Οικονομικών ζήτησε από την Κομισιόν να διορθώσει γρήγορα το στατιστικό χάος που επικρατεί στην Ελλάδα. Δεν νοείται, οι χώρες-δανειστές να προετοιμάζουν το δρόμο για το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ακόμη εργάζεται με αναξιόπιστο τρόπο, ανέφερε σε επιστολή του ο Γερμανός υφυπουργός Οικονομικών και υπεύθυνος για θέματα Ευρώπης Τόμας Στέφεν», αναφέρεται στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού.

«Είναι παράλογο, βοήθεια δις ευρώ να καταβάλλεται στη βάση λανθασμένων μαθηματικών στοιχείων», σημειώνει το Der Spiegel, σε συνέχεια της κριτικής που ασκήθηκε εκ νέου στην Ελλάδα για την ΕΛΣΤΑΤ στις αρχές της εβδομάδας, υπενθυμίζοντας τέλος ότι «τα εξωραϊσμένα στατιστικά στοιχεία ήταν ένας λόγος για τον οποίο η Ελλάδα μπήκε με μη αξιόπιστο τρόπο στη νομισματική ένωση».

Η επιστολή είναι προφανές ότι εστάλη κατόπιν οδηγιών του Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε και από πηγές στις Βρυξέλλες εκλαμβάνεται περισσότερο ως μομφή και μήνυμα στην Κομισιόν και λιγότερο προς την Αθήνα. Κι αυτό διότι άπαντες γνωρίζουν πως οι στατιστικές αρχές των χωρών της ευρωζώνης υπάγονται στη Eurostat από την οποία και ελέγχονται. Η καταγγελία για την ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί χτύπημα κατά των υπηρεσιών της Κομισιόν. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν έχει κρύψει ότι επιθυμεί ο έλεγχος των δημοσιονομικών στοιχείων και των προϋπολογισμών των κρατών να πάψει να ασκείται από την Κομισιόν και να περάσει στη δικαιοδοσία του ESM (που ελέγχεται από τη Γερμανία).

About Author