Παρέμβαση του Αμερικανού πρέσβη υπέρ της Αθήνας με “αστερίσκους” σε ενέργεια και…Εθνική Ασφαλιστική

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα περνά σε νέα φάση κατά την οποία μπορεί να χτίσει πάνω στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν και συνεχίζονται, εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, μιλώντας την Πέμπτη σε συνέδριο για τις επενδυτικές ευκαιρίες και προκλήσεις στον τομέα της ενέργειας.

Σε συνέχεια προηγούμενων παρεμβάσεών του που αξιολογήθηκαν ως έμμεση “ψήφος εμπιστοσύνης” στην κυβέρνηση -και προκάλεσαν σύμφωνα με πληροφορίες τη δυσφορία της Ν.Δ, η οποία και, όπως γράφτηκε σε μερίδα του Τύπου, διαμηνύθηκε στην Αμερικανική πρεσβεία-, ο κ. Pyatt, τόνισε πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν τις μεταρρυθμίσεις στην χώρα μας, έθεσε ωστόσο τους δικούς του “αστερίσκους”: να μην συνδράμει η Ελλάδα στη διακίνηση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών ανταγωνιστικών προς τον TAP και να προκριθεί η ελληνοαμερικανικών συμφερόντων πρόταση για την Εθνική Ασφαλιστική.

Οπως είπε, το επόμενο καλοκαίρι μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής για την ελληνική οικονομία, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στην προσέλκυση επενδύσεων κυρίως στην ενέργεια. «Είναι θέμα της κυβέρνησης να αξιοποιήσει τη συγκυρία και να κάνει αλλαγές που θα δείξουν ότι η Ελλάδα είναι καλό μέρος για επενδύσεις» ανέφερε ο πρέσβης, σημειώνοντας ότι στον τομέα της ενέργειας στην περιοχή υπάρχουν πολλές εξελίξεις σε ομόκεντρους κύκλους που ξεκινούν από τη χώρα μας. Ζήτησε να προχωρήσουν ιδιωτικοποιήσεις που καθυστερούν και ανήγγειλε επίσης ότι τον προσεχή Ιούνιο θα παραστεί μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Παπαδημητρίου σε συνέδριο στη Νέα Υόρκη όπου θα επαναλάβει την εμπιστοσύνη του στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή, ο κ. Pyatt επανέλαβε την πάγια αμερικανική στρατηγική υπέρ της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της διαφοροποίησης των πηγών εφοδιασμού με ενέργεια. Τάχθηκε υπέρ της προώθησης των αγωγών ΤΑΡ, του ελληνοβουλγαρικού, των νέων εγκαταστάσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη και του κάθετου αγωγού που θα συνδέει τα συστήματα φυσικού αερίου από την Ελλάδα ως την Ουκρανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι υποδομές αυτές δεν θα πρέπει να μεταφέρουν ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά θα αλλάξουν την εξίσωση και δεν θα επιτρέπουν στη Ρωσία να χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο. Επανέλαβε δε την αντίθεση των ΗΠΑ στον αγωγό Νόρθ Στρημ 2, αλλά και τον ελληνοϊταλικό (ITGI), που δεν εξυπηρετούν, όπως είπε, τα ευρωπαϊκά και ελληνικά συμφέροντα.

Ο κ. Pyatt ανέφερε ότι υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας στη χώρα μας -ο ΤΑΡ, ανέφερε, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου-, καθώς η Ελλάδα έχει το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης της που συνδέει την Ασία και την Ανατολική Μεσόγειο με τα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Επανέλαβε, τέλος, την υποστήριξή του για την εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων που διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική, αναφέροντας ότι αν επιλεγεί, θα φέρει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια επενδύσεων και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Πηγή: tovima.gr

About Author