Μητσοτάκης: Θα μας πείτε κάτι για τα μέτρα κ. Τσίπρα, μόνο αντίμετρα υπάρχουν;

«Θα μας πείτε τίποτα για τα μέτρα, κ. Τσίπρα; Οι μειώσεις των συντάξεων υπήρξαν στην ομιλία σας; Μόνο τα αντίμετρα υπάρχουν;», διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση για το πολυνομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. «Η μόνη χώρα που είναι σε ύφεση είναι η Ελλάδα. Αυτά είναι τα επιτεύγματά σας», είπε.

«Αυτό που φέρνετε είναι ή δεν είναι 4ο μνημόνιο;», αναρωτήθηκε ο κ. Μητσοτάκης και απάντησε: «Είναι 4ο μνημόνιο γιατί περιλαμβάνει υποχρεώσεις που δεν είναι στο 3ο».

«Υπάρχει πουθενά γραμμένο ότι δεν θα εφαρμόσετε τα μέτρα αν αποχωρήσει το ΔΝΤ;», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., με αφορμή τη δήλωση του Πρωθυπουργού, ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοστούν, εάν δεν υπάρξει ρύθμιση για το χρέος.

Σχολιάζοντας αναφορά του Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Αντί να κρατήσετε τις δικές μου ομιλίες, για να τις δείξετε δύο χρόνια μετά, μήπως να μας δείξετε τι λέγατε δύο χρόνια πριν;».

Κατά την πρώτη τοποθέτησή του εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση. «Σε λίγο 144 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 9 βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν θα αναμετρηθούν με τη συνείδησή τους και θα ψηφίσουν με τα δύο χέρια. Έτσι θα κλείσει ο κύκλος της μεγαλύτερης απάτης που έζησε η χώρα στη σύγχρονη πολιτική ιστορία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως «ζούμε σήμερα ένα εφιάλτη που είναι αποτέλεσμα των επιλογών των κ.κ. Τσίπρα και Καμμένου. Η Ελλάδα σήμερα θα ήταν κανονική χώρα της Ευρωζώνης αν δεν διακόπταν η πορεία της χώρας».

Η πατρίδα μας μετατρέπεται σε αποικία λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σημείωσε ότι «κλείνει ο κύκλος της μεγαλύτερης πολιτικής απάτης που γνώρισε η χώρα», καθώς όπως τόνισε, «λέγατε ότι θα βάλετε τέλος στη λιτότητα και θα σκίσετε τα μνημόνια. Και σήμερα υπογράφετε τα μνημόνια δυο – δυο και με τα δύο χέρια».

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η κυβέρνηση «περιαυτολογεί μιλώντας για δήθεν αυταπάτες». «Όμως η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για κανονική πολιτική απάτη», συμπλήρωσε.

«Τέτοια πολιτική απάτη δεν έχουμε ξαναδεί στη σύγχρονη ελληνική ιστορία», συνέχισε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι παγιδεύει τη χώρα σε ένα μέλλον χωρίς προοπτική.

«Ζούμε έναν εφιάλτη, αποτέλεσμα των ενεργειών της κυβέρνησης»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έσυρε την Ελλάδα σε πρόωρες εκλογές ενώ η χώρα έβγαινε από την κρίση», δήλωσε και πρόσθεσε πως «αυτό που ζούμε σήμερα είναι ένας εφιάλτης που δεν ήταν νομοτέλεια, αλλά αποτέλεσμα των ενεργειών της κυβέρνησης».

«Εάν δεν είχαν ξεγελάσει οι Τσίπρας – Καμμένος τους Έλληνες, θα ήμασταν μία κανονική χώρα της Ευρωζώνης, όπως εκείνες που βγήκαν από το μνημόνιο», τόνισε, κάνοντας λόγο για τρία χαμένα χρόνια για την Ελλάδα.

Σημείωσε επίσης ότι περιμένει απάντηση για τις αναφορές του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.

«Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί»

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έφερε μεγαλύτερη λιτότητα, ακόμη και από αυτή που της ζητούσαν. «Το τέταρτο μνημόνιο τιμωρεί αυτούς που υποστηρίζατε ότι θα προστατεύατε», σημείωσε, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι «δεσμεύσατε την περιουσία της χώρας και τώρα παρακαλείτε το ΔΝΤ, που θέλατε να διώξετε, να μείνει».

«Υποσχεθήκατε να τελειώνετε με το παλιό και τη διαπλοκή και αποδεικνύεστε πιο παλιοί απ’ το παλιό. Αποτύχατε σε όσα υποσχεθήκατε. Αν είχατε στοιχειώδη ντροπή, θα είχατε παραιτηθεί», επεσήμανε, επικαλούμενος παλιότερες αναφορές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Πού πήγε τώρα η αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμός;», διερωτήθηκε και εξαπέλυσε βέλη κατά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, με αιχμή το αφορολόγητο. «Κι εμείς ψηφίσαμε μνημόνια, δεν το κάναμε με τόσο ενθουσιασμό», υπογράμμισε.

«Από τη στιγμή που ένας Αριστερός μεταβάλλεται σε έναν αμοραλιστή εξουσιομανή, δεν υπάρχουν ηθικά εμπόδια προκειμένου να διατηρήσει επ’ αόριστον τα προνόμια της εξουσίας του», δήλωσε και πρόσθεσε: «Μην σπεύσετε να αντιδράσετε γιατί αυτά τα λόγια δεν είναι δικά μου. Είναι του Μίκη Θεοδωράκη».

«Έχετε καταντήσει να είστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρώπη»

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έφερε «τέταρτο μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση», σημειώνοντας ότι τα μέτρα που ψηφίζονται, ύψους 4,9 δισ., είναι 9,5 φορές περισσότερα από το «mail Χαρδούβελη».

«Το μνημόνιο 4 είναι βαρύ, άδικο, χωρίς χρηματοδότηση και περιλαμβάνει 4,9 δισ. νέα μέτρα που κανείς δεν ζητούσε πριν από ένα χρόνο», συνέχισε και αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, είπε: «Έχετε καταντήσει να είστε η καλύτερη διαφήμιση της λιτότητας στην Ευρώπη».

Αναφερόμενος στα λεγόμενα αντίμετρα, είπε πως είναι «απλά το περιτύλιγμα του πακέτου των μέτρων». «Ξέρετε καλά ότι τα αντίμετρα δεν θα εφαρμοστούν ποτέ και τα μέτρα θα τα εφαρμόσει η επόμενη κυβέρνηση», συμπλήρωσε.

Είπε επίσης ότι «το χειρότερο είναι πως τα αντίμετρα, αν εφαρμόζονταν, δεν αφορούν καν αυτούς που πλήττονται από τα μέτρα».

«Αν δεν μπορείτε να επιστρέψετε 865 εκατ. με φετινό στόχο πλεονάσματος 1,75%, πώς θα επιστρέψετε 3,6 δισ. με στόχο πλεονάσματος 3,5%;», διερωτήθηκε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση δεν έχει λαϊκή νομιμοποίηση να ψηφίσει τα μέτρα.

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους δανειστές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους και καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι «δεν λέτε ότι οι αποφάσεις για το χρέος είναι ειλημμένες από το 2012».

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Τσίπρα, ότι θα φορέσει γραβάτα εφόσον διευθετηθεί το ζήτημα του χρέους, τόνισε ότι «είστε ικανός να βάλετε και σμόκιν στην παραλία, για να μασκαρέψετε τα ψέματα που λέτε».

About Author