Ειδικός ανακριτής αναλαμβάνει την έρευνα για τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας

Τον πρώην διευθυντή του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) Ρόμπερτ Μιούλερ διόρισε το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ως ειδικό ανακριτή, προκειμένου να διερευνήσει τις σχέσεις της προεκλογικής ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ με τη Ρωσία, καθώς και τα περί παρεμβάσεων της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές.

Ο διορισμός έγινε μετά από μια εβδομάδα αναβρασμού στον Λευκό Οίκο και υπό τις αυξανόμενες πιέσεις για τη διεξαγωγή μιας ανεξάρτητης έρευνας σχετικά με τα περί ρωσικών προσπαθειών επηρεασμού των αποτελεσμάτων των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου υπέρ του Τραμπ.

«Τρίζει» η καρέκλα του Τραμπ;

«Η απόφασή μου (για τον διορισμό ειδικού ανακριτή) δεν αποτελεί απόδειξη ότι έχουν διαπραχθεί εγκλήματα ή ότι δικαιολογείται κάποια δίωξη. Δεν έχω καταλήξει σε τέτοιο συμπέρασμα», διευκρίνισε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της χώρας Ροντ Ρόζενστιν σε δήλωσή του. «Αποφάσισα ότι ο ειδικός ανακριτής είναι αναγκαίος ώστε να πεισθούν πλήρως οι Αμερικανοί πολίτες για το αποτέλεσμα» σημείωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο διορισμός ειδικού ανακριτή που θα διερευνήσει εάν υπήρξε παρέμβαση της Ρωσίας στις αμερικανικές εκλογές το 2016 θα αποδείξει ότι δεν υπήρξε καμία αθέμιτη συνεργασία μεταξύ της προεκλογικής του ομάδας και της Μόσχας.

«Όπως έχω δηλώσει πολλές φορές, μια διεξοδική έρευνα θα επιβεβαιώσει αυτό που ήδη ξέρουμε – ότι δεν υπάρχει καμία αθέμιτη συνεργασία μεταξύ της καμπάνιας μου και οποιασδήποτε ξένης δύναμης» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ σε δήλωσή του από τον Λευκό Οίκο.

«Προσβλέπω στην ολοκλήρωση του θέματος αυτού γρήγορα. Στο μεταξύ, δεν θα σταματήσω ποτέ να μάχομαι για τον λαό και για τα θέματα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για το μέλλον της χώρας μας» πρόσθεσε.

Πηγές: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

About Author