Η νέα κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν – Ποιος είναι ο νέος υπουργός Οικονομίας Λεμέρ

Μια “πολυσυλλεκτική” κυβέρνηση αποτελούμενη από 22 υπουργούς και υφυπουργούς, εκ των οποίων έντεκα γυναίκες και έντεκα άνδρες, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Μεταξύ αυτών, τρεις υπουργοί Επικρατείας με αρμοδιότητες Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Οικολογίας.

Ο 62χρονος Νικολά Ιλό, ο δημοφιλής πρώην παρουσιαστής της τηλεόρασης που δραστηριοποιείται τα τελευταία χρόνια στον χώρο της οικολογίας, αναλαμβάνει για πρώτη φορά υπουργείο. Είχε συνεργαστεί όμως στο πρόσφατο παρελθόν με τον Φρανσουά Ολάντ ο οποίος τον είχε διορίσει “ειδικό απεσταλμένο για τον πλανήτη” ενόψει της Συνδιάσκεψης για το Κλίμα που οργανώθηκε στο Παρίσι το 2015.

Ο γερουσιαστής και δήμαρχος της Λιόν Ζεράρ Κολόμπ, μέλος της δεξιάς πτέρυγας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Είχε στηρίξει εξ αρχής τον Εμανουέλ Μακρόν και μάλιστα δάκρυσε κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του τελευταίου, την περασμένη Κυριακή. Είναι 70 ετών και για αυτόν είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει υπουργικό θώκο.

Ο νέος υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ δεσμεύτηκε σήμερα ότι θα αγωνιστεί κατά της τρομοκρατίας και της “ανασφάλειας”, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου από τον προκάτοχό του, Ματιάς Φεκλ.

“Όλοι μας γνωρίζουμε σήμερα ότι η Ευρώπη και ιδίως η Γαλλία είναι στόχος τρομοκρατών και επομένως έχω επίγνωση, φτάνοντας εδώ, ότι το πρωταρχικό καθήκον μου θα είναι να κάνω τα πάντα για να προστατεύσω τους συμπολίτες μας” είπε ο πρώην γερουσιαστής-δήμαρχος της Λιόν, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. “Θα εργαστούμε μαζί με τις υπηρεσίες ασφαλείας ώστε να μπορέσουμε να προστατευθούμε από αυτήν την απειλή”.

Χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατία “πολύμορφη” απειλή που προέρχεται “από το εξωτερικό” αλλά “δυστυχώς έχει ριζώσει στο έδαφός μας” ο νέος υπουργός είπε ότι βασικός στόχος του θα είναι να προστατευθούν οι νέοι. “Αδιάκοπη προσπάθειά μου θα είναι να εμποδίσουμε ορισμένοι νέοι, που έχουν γεννηθεί στη Γαλλία, να ριζοσπαστικοποιηθούν αύριο και τελικά να βρεθούν υπό την επιρροή του Νταές, του Ισλαμικού Κράτους, να διαπράξουν αποκρουστικές επιθέσεις, όπως αυτές που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια”, τόνισε.

Ο Κολόμπ υποσχέθηκε επίσης ότι θα καταπολεμήσει την “ανασφάλεια” λέγοντας ότι “εξακολουθεί να σκέφτεται σαν δήμαρχος της Λιόν” και ότι “η ηρεμία είναι η πρώτη από τις δημόσιες ελευθερίες”. Για τον σκοπό αυτό, θα συνεργαστεί στενά με τον υπουργό Δικαιοσύνης Φρανσουά Μπαϊρού.

Εκτός από τον Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, τον πρώην υπουργό Άμυνας που μετακινήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών, άλλο ένα μέλος της κυβέρνησης του Μπερνάρ Καζνέβ παραμένει και στη σημερινή κυβέρνηση: η Ανίκ Ζιραρντέν, που αναλαμβάνει το υπουργείο των Υπερπόντιων Εδαφών.

Από τη δεξιά προέρχονται ο Μπρουνό Λε Μερ (υπουργός Οικονομίας) και ο Ζεράρ Νταρμανέν (υπουργός Προϋπολογισμού), που πρόσκειται στον Νικολά Σαρκοζί.

Στις αρμοδιότητες του Ζεράλντ Νταρμανέν, του νέου υπουργού Προϋπολογισμού, που θα εδρεύει και αυτός στο Μπερσί, είναι μεταξύ άλλων και η μεταρρύθμιση του κράτους.

Σύμφωνα εξάλλου με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός Οικολογίας Νικολά Ιλό θα έχει αρμοδιότητα και σε θέματα ενέργειας.

Στην κυβέρνηση επιστρέφει μετά από 20 χρόνια και ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϊρού, στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Από το κέντρο προέρχονται επίσης η νέα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μαριέλ ντε Σαρνέ και η νέα υπουργός Άμυνας Σιλβί Γκουλάρ.

Η εκδότρια Φρανσουάζ Νισέν αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτισμού και η πρώην πρωταθλήτρια ξιφασκίας Λορά Φλεσέλ το υπουργείο Αθλητισμού.

Ακολουθεί κατάλογος με τη νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ:

Υπουργός Επικρατείας, υπουργείο Εσωτερικών: Ζεράρ Κολόμπ.

Υπουργός Επικρατείας, υπουργείο Οικολογικής και Αλληλέγγυας Μετάβασης: Νικολά Ιλό.

Υπουργός Επικρατείας, γενικός εισαγγελέας, υπουργείο Δικαιοσύνης: Φρανσουά Μπαϊρού.

Υπουργός Άμυνας: Σιλβί Γκουλάρ.

Υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών Υποθέσεων: Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν.

Υπουργός Εδαφικής Συνοχής των Περιφερειών: Ρισάρ Φεράν.

Υπουργός Αλληλεγγύης και Υγείας: Ανιές Μπουζέν.

Υπουργός Πολιτισμού: Φρανσουάζ Νισέν.

Υπουργός Οικονομίας: Μπρουνό Λε Μερ.

Υπουργός Εργασίας: Μιριέλ Πενικό.

Υπουργός Εθνικής Παιδείας: Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ.

Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων: Ζακ Μεζάρ.

Υπουργός Προϋπολογισμού: Ζεράλ Νταρμαμέν.

Υπουργός Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας: Φρεντερίκ Βιντάλ.

Υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών: Ανίκ Ζιραρντέν.

Υπουργός Αθλητισμού: Λορά Φλεσέλ.

Υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, αρμόδια για τις Μεταφορές, στο υπουργείο Επικρατείας: Ελιζαμπέτ Μπορν.

Υπουργός αρμόδια για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις: Μαριέλ ντε Σαρνέ.

Υφυπουργος, αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο και κυβερνητικός εκπρόσωπος: Κριστόφ Καστανέ.

Υφυπουργός ισότητας ανδρών-γυναικών: Μαρλέν Σκιαπά.

Υφυπουργός ΑΜΕΑ: Σοφί Κλουζέλ.

Υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής: Μουνίρ Μαζουμπί.

 

Μπρούνο Λεμέρ

Υπήρξε κορυφαίο στέλεχος της γαλλικής Δεξιάς, με σπουδές στα οικονομικά και τη γαλλική γλώσσα, πρώην υπουργός του συντηρητικού κόμματος. Ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα ως διευθυντής του γραφείου του δεξιού πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν και στη συνέχεια εξελέγη βουλευτής με το συντηρητικό κόμμα.

Εγινε υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2008) και υπουργός Γεωργίας όταν πρωθυπουργός ήταν ο Φρανσουά Φιγιόν. Το 2014 διεκδίκησε την ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, απέναντι στον Νικολά Σαρκοζί, αλλά απέτυχε.


Ηταν υποψήφιος και στις προκριματικές εκλογές της Δεξιάς για υποψήφιος πρόεδρος στις εκλογές του 2017, αλλά πήρε μόνο 2,4%.

Σπούδασε στην École normale supérieure, με ειδικότητα στον Μαρσέλ Προυστ και συνέχισε στην έγκριτη σχολή École nationale d’administration (ΕΝΑ) όπου σπουδάζει η γαλλική ελίτ.
Σύζυγός του είναι η ζωγράφος Pauline Doussau de Bazignan, με την οποία έχει 4 παιδιά. Στο διάστημα 2007 ως 2013 απασχολούσε την σύζυγό του ως κοινοβουλευτική βοηθό, όπως έκανε και ο Φρανσουά Φιγιόν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ, iefimerida.gr

 

About Author