Αποκλείσθηκε η Χ.Α από τη συζήτηση στην Ολομέλεια

Τον προσωρινό αποκλεισμό των βουλευτών-μελών της ΚΟ της Χρυσής Αυγής από τη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, εισηγείται ομοφώνως η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

Ομόφωνα αποφάσισε η Βουλή να εκγρίνει απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, για την αποβολή των βουλευτών της Χρυσής Αυγής από τις διαδικασιες συζήτησης του νομοσχεδίου για την συμφωνία με τους θεσμους.
Την απόφαση -που λήφθηκε την Τρίτη- ανέγνωσε στην Ολομέλεια του Σώματος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. Επισήμανε μάλιστα ότι το κόμμα της Χ.Α. κάλυψε πλήρως πολιτικά την συμπεριφορά του βουλευτή του Ηλ.Κασιδιάρη που έσπρωξε την Δευτέρα τον Νίκο Δένδια προκαλώντας ένα πρωτοφανές επεισόδιο.
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, αποβάλλονται από την διαδικασία και με βάση το άρθρο 81 παρ. 5 του κανονισμού της Βουλής, έχουν το δικαίωμα να μετάσχουν μόνον στην ψηφοφορία για το νομοσχέδιο εφόσον υπάρξει τέτοια… Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα ασκήσουν το δικαίωμά τους και στην συνέχεια θα αποχωρήσουν από την αίθουσα. Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της Χ.Α. δεν προσήλθαν καν στην διαδικασία αφήνοντας τα έδρανά τους κενά.

Το άρθρο 81 παράγραφος 5 που αναφέρεται στον προσωρινό αποκλεισμό βουλευτή, ορίζει ότι «ο Boυλευτής στoν oπoίo επιβλήθηκε η πειθαρχική πoινή τoυ απoκλεισμoύ από τις συνεδριάσεις της Boυλής δικαιoύται να μετέχει μόνo στις oνoμαστικές και μυστικές ψηφoφoρίες και μετά τη διεξαγωγή τoυς απoχωρεί αμέσως από την αίθoυσα των συνεδριάσεων».

Ο προσωρινός αποκλεισμός βουλευτή από τις συνεδριάσεις, είναι ένα από τα βαρύτερα πειθαρχικά που μπορεί να επιβληθεί. Tα πειθαρχικά μέτρα πoυ επιβάλλoνται στoυς βoυλευτές για ανεπίτρεπτη ή ανάρμoστη συμπεριφoρά είναι: α) η ανάκληση στην τάξη· β) η στέρηση τoυ δικαιώματoς τoυ λόγoυ· γ) η μoμφή για αντικoινoβoυλευτική συμπεριφoρά και δ) o πρoσωρινός απoκλεισμός από τις συνεδριάσεις.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ανέπτυξε και στη Διάσκεψη το σκεπτικό που είχε αναπτύξει αμέσως την επίθεση του Ηλία Κασιδιάρη στον Νίκο Δένδια και τη στάση που τήρησαν οι υπόλοιποι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, ιδίως τα όσα δήλωσε ο Γιάννης Λαγός μιλώντας για την αυτοδικία και συνδέοντας την με την παραπομπή μελών της Χρυσής Αυγής στη δικαιοσύνη.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής προσήλθε χθες ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρ. Παππάς, υπερασπίστηκε τον Ηλία Κασιδιάρη και δήλωσε ότι οι βουλευτές-μέλη της ΚΟ δεν θα αποχωρήσουν από την Ολομέλεια. Ο κ. Παππάς δεν έμεινε ως το τέλος της Διάσκεψης αλλά αποχώρησε τη στιγμή που ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης δήλωσε ότι το τελευταίο επεισόδιο ήταν αναμενόμενο από μια εγκληματική, φασιστική και ναζιστική οργάνωση. Μάλιστα ο κ. Παφίλης είχε σπεύσει να επισημάνει ότι μπορεί η δίκη της Χρυσής Αυγής να καθυστερεί, ωστόσο προχωρούν οι άλλες δίκες που αποδεικνύουν τον εγκληματικό χαρακτήρα της.

Λίγο νωρίτερα, ο Γιάννης Τραγάκης από τη ΝΔ, υπογράμμισε ότι τα γεγονότα το μεσημέρι της περασμένης Δευτέρας στην αίθουσα της ολομέλειας, είναι αυταπόδεικτα και δήλωσε ότι η πρόταση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, βρίσκει σύμφωνη τη Νέα Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

About Author