“Γαϊτανάκι” καθυστερήσεων από το ΕΣΡ και έντονο παρασκήνιο για τις τηλεοπτικές άδειες

Ασυμφωνία για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών. Μέχρι στιγμής υπάρχει διάσταση απόψεων ανάμεσα στην ηγεσία της ΕΕΤΤ, τα μέλη του ΕΣΡ και την κυβέρνηση για τον τελικό αριθμό των αδειών που πρέπει να προκηρυχθούν. Η ΕΕΤΤ έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς εκείνοι που πρέπει να συμφωνήσουν είναι το ΕΣΡ και ο αρμόδιος υπουργός για την τηλεόραση. Τα νούμερα πέφτουν σαν βροχή.

Η κυβέρνηση, που ξεκίνησε την προηγούμενη διαδικασία αδειοδότησης προκηρύσσοντας τέσσερις θέσεις τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας, τώρα, ανεπίσημα, προτείνει έξι. Ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ Ροδόλφος Μορώνης δήλωσε στη Βουλή πως σήμερα μπορούν να χωρέσουν εννιά πανελλαδικοί σταθμοί γενικής στόχευσης και δύο θεματικοί. Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δημήτρης Τσαμάκης μίλησε για έξι άδειες, ενώ ο αντιπρόεδρος Νίκος Παπαουλάκης για 12 ως 18, ανάλογα με την τεχνολογία που θα ακολουθήσει η Πολιτεία.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ, στην ίδια γραμμή, δηλώνει πως με το DVB-T2 κάθε πολυπλέκτης έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει 18 προγράμματα SD ή 6 προγράμματα HD ή συνδυασμό αυτών.

Πίσω από αυτήν την αντιπαράθεση υπάρχει η διάθεση της πλευράς των τηλεοπτικών σταθμών να καθυστερήσουν ώστε η διαδικασία να μη γίνει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και αυτός είναι ένας από τους λόγους που εισηγούνται την αλλαγή τεχνολογίας και τη μετάβαση στο DVB-T2. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση και ο Νίκος Παππάς πιέζουν να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, αφήνοντας μάλιστα να εννοηθεί πως θα υπάρξουν και ποινικές ευθύνες σε περίπτωση καθυστέρησης. Ο Γ. Πλειός, καθηγητής και μέλος του ΕΣΡ, δήλωσε στο ΑΠΕ ότι η αδειοδότηση των σταθμών πρέπει να διεξαχθεί βάσει του ν. 4339/2015 και των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, το οποίο έχει κρίνει ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί λειτουργούν χωρίς νόμιμες άδειες.

Πηγή: typologies.gr

About Author