Το φαβορί για Γάλλος πρωθυπουργός – Σήμερα οι ανακοινώσεις Μακρόν

Μία ημέρα μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων του ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τον πρωθυπουργό.

Το France 24 και το BBC μεταδίδουν ότι το βασικότερο φαβορί για να αναλάβει το αξίωμα είναι ο 46χρονος κεντροδεξιός Εντουάρντ Φιλίπ ο οποίος προέρχεται από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα.

Αναλυτές εξηγούν ότι αν ο Μακρόν προχωρήσει στη συγκεκριμένη επιλογή αυτό θα αποτελεί ένδειξη ότι ελπίζει να προσελκύσει και άλλα στελέχη από τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών του Ιουνίου.

Αν ο Μακρόν δεν εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία τότε θα δυσκολευτεί πολύ να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει στην αγορά εργασίας, τις συντάξεις, τα επιδόματα ανεργίας και την εκπαίδευση.

Ο Φιλίπ είναι δήμαρχος της Χάβρης και εκλέγεται βουλευτής στην περιοχή από το 2012 ενώ μοιράζεται με τον Μακρόν τις σπουδές στο ίδιο πανεπιστήμιο αλλά και αρκετές από τις ιδέες του νέου Γάλλου προέδρου σε θέματα οικονομίας.

Μετά την ανακοίνωσή της απόφασής του για τον νέο πρωθυπουργό ο Μακρόν θα αναχωρήσει για το Βερολινό στο πρώτο του επίσημο ταξίδι διατηρώντας έτσι την παράδοση που θέλει τους Γάλλους προέδρους να επιλέγουν τη Γερμανία, το δεύτερο μισό του ισχυρού ζευγαριού της Ευρώπης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους.

Αν και γερμανικά μέσα όπως η Bild και το Der Spiegel μιλούν για τον κίνδυνο η προεδρία Μακρόν να κοστίσει περισσότερα χρήματα στη Γερμανία, η Άνγκελα Μέρκελ στην πρώτη της δήλωση μετά την επικράτηση του νέου Γάλλου προέδρου έναντι της Μαρίν Λεπέν επισήμανε ότι «μεταφέρει τις ελπίδες εκατομμυρίων Γάλλων αλλά και πολλών Γερμανών και Ευρωπαίων».

About Author