Η μεταμόρφωση του Ντιτρόιτ – Πως η πτωχευμένη πόλη έγινε η πιο πράσινη πόλη

Μεταξύ του 1950 και του 1980, περίπου 500.000 δέντρα χάθηκαν στο Ντιτρόιτ από την  ολλανδική ασθένεια των elm, την αστική επέκταση και την τριβή.
Ενοχλημένη από την  αποψίλωση της πόλης, η Elizabeth Gordon Sachs αφιερώθηκε στην αναδάσωσή της .
Η ίδια διαδραμάτισε  βασικό ρόλο το 1989, στην ίδρυση της οργάνωσης «The Greening of Detroit» ενώ την ίδια εποχή, οι οικονομικοί περιορισμοί απαγόρευαν στην πόλη να αντικαταστήσει αυτά τα δέντρα.
Το 2013 ο Δήμος έκανε αίτηση για πτώχευση και μεγάλο μέρος της πόλης ήταν έρημο.
Η οργάνωση The Greening of Detroit άρχισε να παρέχει σπόρους και εργαλεία στους κατοίκους της πόλης -με την ανάλογη εκπαίδευση και ενημέρωση- προκειμένου να δημιουργήσουν αστικούς λαχανόκηπους.
Ο Δήμος του Ντητρόιτ που προέκυψε από τη μεγαλύτερη χρηματοοικονομική κρίση, του 2008 ξεκινά το μακρύ ταξίδι προς την οικονομική σταθερότητα.  Το χθεσινό βιομηχανικό αστικό κέντρο γίνεται τώρα το μοντέλο του αύριο μιας πιο πράσινης και καθαρότερης πόλης. Η Πράσινη Πράξη του Ντιτρόιτ βρίσκεται στο επίκεντρο αυτού του μετασχηματισμού.
Σε λιγότερα από δέκα χρόνια συντελέσθηκε ένα θαύμα: Δημιουργήθηκαν περίπου 1.800 οικογενειακοί και συλλογικοί λαχανόκηποι τους οποίους καλλιεργούν 15.000 αγρότες.
Στόχος μας λέει η οργάνωση The Greening of Detroit είναι να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Detroiters με φύτευση δέντρων, να ανατοποθετήσουμε τη γη για να δημιουργήσουμε όμορφους και παραγωγικούς χώρους πρασίνου και να βοηθήσουμε τις κοινότητες να ανοικοδομήσουν τις γειτονιές τους μία φορά τη φορά.
Τα δέντρα που φυτεύουμε, οι κήποι και οι χώροι πρασίνου που δημιουργούμε και διατηρούμε, και τα προγράμματα κατάρτισης εργατικού δυναμικού που λειτουργούμε, προσφέρουν οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη στις κοινότητες που υπηρετούμε. Αλλά πάνω απ ‘όλα, εμπνέουμε τους επισκέπτες και τους κατοίκους να φανταστούν ένα νέο υπόδειγμα για την πόλη του Ντιτρόιτ.
Η παραγωγή, ήδη φτάνει σχεδόν τους 200 τόνους φρούτων και λαχανικών το χρόνο ενώ η πόλη έχει μεταμορφωθεί κυριολεκτικά.
enallaktikos.gr

About Author