Ρηνανία: Σαρωτική νίκη της Μέρκελ στο “προπύργιο” του Σουλτς

Ηχηρή ήττα που θολώνει πολύ την φιλοδοξία τους να διεκδικήσουν την Καγκελαρία και την πρώτη θέση στις εκλογές υπέστησαν οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς στις τοπικές εκλογές της Ρηνανίας- Βεστφαλίας.

Μία ήττα που αγγίζει τα όρια της συντριβής εάν σκεφθεί κανείς πως συνοδεύεται από μείωση κατά περίπου 9 μονάδες του ποσοστού που είχαν το 2012 και, κυρίως, με την απώλεια -εκτός απροόπτου- της πρωθυπουργίας του κρατιδίου μετά από δεκαετίες άνετης επικράτησης του SPD και των Πρασίνων.

Πρόβα τζενεράλε για τις εθνικές εκλογές η μάχη της Ρηνανίας- Ο πολιτικός χάρτης στο κρατίδιο- προπύργιο του SPD

Συγκεκριμένα, οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ είναι οι νικητές στις τοπικές εκλογές που διεξήχθηκαν σήμερα στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας- Βεστφαλίας, καταδεικδύουν τα exit poll.

Σύμφωνα με το exit poll των τηλεοπτικών δικτύων ARD και ZDF, το CDU λαμβάνει 34,5% των ψήφων, ένα ποσοστό αυξημένο σε σύγκριση με το 26,3% του 2012.

Οι Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς (SPD) λαμβάνουν 30,5% και βγαίνουν αποδυναμωμένοι από την εκλογική αυτή αναμέτρηση σε σύγκριση με το 2012 που είχαν εξασφαλίσει 39,1%.

Αναλυτικά τα exit polls (ZDF / ARD) 2017

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) : 30,5 %
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (CDU) : 34,5 %
Πράσινοι (Die Gruenen) : 6 %
Φιλελεύθερο Κόμμα Γερμανίας (FDP) : 12 %
Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) : 7,5 %
Αριστερά (Die Linke) : 5 %

Tα εκλογικά αποτελέσματα του 2012

Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (SPD) : 39,1 %
Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας (CDU) : 26,3 %
Πράσινοι (Die Gruenen) : 11,3 %
Φιλελεύθερο Κόμμα Γερμανίας (FDP) : 8,6 %
Αριστερά (Die Linke) : 2,5 %
Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) : Δεν συμμετείχε

Όπως αναφέρει η Deutche Welle, η Ρηνανία – Βεστφαλία θεωρείται προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών. Τα 50 τελευταία χρόνια αναδείχθηκε πρωθυπουργός από τοΧριστιανοδημοκρατικό κόμμα μόνο μια φορά. Το κρατίδιο, τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά, παρομοιάζεται με γίγαντα. Ένας στους πέντε γερμανούς ψηφοφόρους μένει εδώ.

Berlin SPD-Chef Martin Schulz nach NRW Landtagswahl (Reuters/F. Bensch)

Βαριά ήττα για τον Σουλτς

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle:

Στο προπύργιό του, τη Ρηνανία-Βεστφαλία το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα υπέστη οδυνηρή εκλογική ήττα. Ανοιχτός ο δρόμος για την ΄Αγκελα Μέρκελ που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη θέση της στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.

Πολιτικός σεισμός στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας που ισοδυναμεί με καταστροφή για τον υποψήφιο καγκελάριο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Μάρτιν Σουλτς. Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα επέτυχε εντυπωσιακή εκλογική επιτυχία επιφέροντας στο SPD τη χειρότερη εκλογική ήττα της χρόνιας μέχρι τώρα. Σχεδόν 4 μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, στο προπύργιό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τα 13 εκ. των ψηφοφόρων καταψήφισαν την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων. Για τον ίδιο τον Μάρτιν Σουλτς, που η υποψηφιότητα του έφερε αρχικά νέα δυναμική στο SPD, είναι ένα νέο χτύπημα μετά τις ήττες στα κρατίδια του Ζααρ και Σλέσβιχ Χολστάιν.

Για την καγκελάριο η καθαρή νίκη του κόμματός της σημαίνει άλλη μια ενίσχυση σε τοπικό επίπεδο που της δίνει ούριο άνεμο και πολλές πιθανότητες να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Οι εκλογές στο συγκεκριμένο κρατίδιο θεωρούνται  συνήθως ως βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές.

Χαμόγελο επιτυχίας από τον Άρμιν Λάσετ, που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης στη Ρηνανία Βεστφαλία

Χαμόγελο επιτυχίας από τον Άρμιν Λάσετ, που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης στη Ρηνανία Βεστφαλία

Η χαρά στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών που σύμφωνα με exit poll κέρδισαν 8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια είναι άνευ ορίων. «Οι  ψηφοφόροι καταψήφισαν την κυβέρνηση συνασπισμού SPD Πρασίνων, είναι μια τεράστια επιτυχία» δήλωσε ο επικεφαλής υποψήφιος του κόμματος Άρμιν Λάσετ, που θα ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού πιθανότατα με τους Χριστιανοδημοκράτες, αν και είναι ακόμη πολύ νωρίς για τέτοιο είδους προβλέψεις. Αντίθετα, κατήφεια και απαισιοδοξία στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών, που έχασαν 8% της δύναμής τους.  Ήδη η Χανελόρε Κράφτ, μέχρι τώρα τοπική πρωθυπουργός, ανέλαβε την ευθύνη για την εκλογική αποτυχία και εξήγγειλε την παραίτησή της από πρόεδρος της τοπικής SPD.

 

About Author