Τρίωρο “μασάζ” βουλευτών από Τζανακόπουλο, Αχτσιόγλου για συμβασιούχους, συμφωνία

Επί σχεδόν τρεις ώρες οι Έφη Αχτσιόγλου και Δημήτρης Τζανακόπουλος απαντούσαν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος επί ζητημάτων της συμφωνίας για τη β’ αξιολόγηση, το χρέος αλλά και το ζήτημα με τους συμβασιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε ενημέρωση για τα ζητήματα του χρέους: Τη δυναμική της συζήτησης αυτήν τη στιγμή, τις συζητήσεις στο Μπάρι στους G7 για το χρέος, τη συζήτηση μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας αναφορικά με το δημοσιονομικό μονοπάτι από το 2018 και μετά, από το οποίο εξαρτάται και ο προσδιορισμός, το εύρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Στο πλαίσιο αυτής της γενικής συζήτησης, επισημάνθηκε από τον υπουργό Επικρατείας και κυβερνητικό εκπρόσωπο και το γεγονός ότι από τη συμπεριφορά των αγορών φαίνεται ότι μερικώς προεξοφλείται θετική κατάληξη στην όλη συζήτηση.

Ο κ. Τζανακόπουλος, η κ. Αχτσιόγλου, ο υφυπουργός Εργασίας, Τ. Πετρόπουλος, δέχτηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις σε σχέση με τη συμφωνία. Διευκρινίσεις ζητήθηκαν και για τη συζήτηση για το χρέος, και ειδικότερα λεπτομέρειες σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά το 2018, ενώ υπήρξαν ερωτήσεις με αφορμή σειρά δημοσιευμάτων για το αν και κατά πόσον ισχύουν όσα γράφονται για κάποια μέτρα και αντίμετρα, και για το χρέος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κ. Αχτσιόγλου προέβη σε αναλυτική ενημέρωση για τη συμφωνία ως προς το εργασιακά, παρουσίασε το σύνολο των σχετικών αντιμέτρων. Τόσο η ίδια, όσο και ο κ. Πετρόπουλος απάντησαν σε διευκρινιστικές ερωτήσεις αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και τον ΕΦΚΑ. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι η συζήτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές βασίζεται σε λανθασμένες βάσεις, γιατί το 2017 δεν αλλάζει τίποτα απολύτως, ενώ το 2018, με το 15% έκπτωση, το ύψος των εισφορών για το 90% των ελεύθερων επαγγελματιών θα είναι το ίδιο, ενώ για κάποιος θα υπάρξει μία πολύ μικρή επιβάρυνση και για κάποιος άλλους μπορεί και κάποια ελάφρυνση. Ειπώθηκε, επίσης, ότι για το 2019 είναι ακόμα ανοικτό, καθώς καταργείται μεν η έκπτωση, ωστόσο θα εξεταστεί πώς θα επιλυθούν πιθανές αδικίες που μπορεί να δημιουργούνται.

«Κανένας συμβασιούχος δεν θα χρειαστεί να επιστρέψει χρήματα»

Διευκρινίσεις δόθηκαν, μεταξύ άλλων, και για τις γνωμοδοτήσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου, επί των οποίων είναι εκπεφρασμένες οι θέσεις της κυβέρνησης.

«Κρατάτε “μικρό καλάθι” σε σχέση με όσα ακούγονται για τη μη πληρωμή δεδουλευμένων», αναφέρουν με νόημα κύκλοι της κυβέρνησης σχετικά με το ζήτημα των συμβασιούχων των ΟΤΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

About Author