Τελευταίες πινελιές στο νόμο της β’ αξιολόγησης

Υπάρχουν πιθανότητες αλλά μικρές, παρά το γεγονός ότι κορυφώνονται οι διεργασίες, να υπάρξει συνολική συμφωνία στο Eurogroup στις 22 Μαΐου, όπως άφησε να εννοηθεί και ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος μεταθέτει τη συμφωνία για το χρέος στο συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης της 15ης Ιουνίου.

Πρώτος στόχος της Κυβέρνησης πάντως είναι να πετύχει το κλείσιμο της αξιολόγησης και ο εφαρμοστικός της συμφωνία νόμος αναμένεται να κατατεθεί το Σάββατο το μεσημέρι στη Βουλή.

Το πολυνομοσχέδιο με τον μακροσκελέστατο τίτλο «Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίηση διατάξεων του ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 – 2021 και λοιπές Διατάξεις» θα κατατεθεί ή σήμερα το βράδυ ή το πρωί του Σαββάτου και θα εισαχθεί στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών της βουλής από τη Δευτέρα.

Θα εκπληρώνει μέρος των υποχρεώσεων της Αθήνας, καθώς θα αφορά περίπου 80 προαπαιτούμενα που χρειάζονται νομοθέτηση. Ανάμεσα τους θα υπάρχουν μέτρα από το 2017 μέχρι και το 2020.

Άμεσα θα ισχύσουν οι αλλαγές που αποφασίστηκαν στον εργατικό και το συνδικαλιστικό νόμο, το άνοιγμα των καταστημάτων περισσότερες Κυριακές το χρόνο και τα ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείου που θα εφαρμοστούν άμεσα.

Στα μέτρα του 2018 περιλαμβάνονται η αύξηση της εισφοράς για τους ελευθέρους επαγγελματίες μέσου του υπολογισμού των εισφορών στο ακαθάριστο εισόδημα και τα μέτρα ύψους 530 εκατ. ευρώ από περικοπές δαπανών και επιδομάτων για το επόμενο χρόνο.

Το 2019 θα έχουμε την περικοπή των συντάξεων με «ταβάνι» μείωση 18% σε κύριες και επικουρικές και μαζί τα αντίμετρα ύψους 1% του ΑΕΠ σε επιδόματα για άστεγους, σχολικά γεύματα, μείωση στη φαρμακευτική δαπάνη των συνταξιούχων, επιδόματα για βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία.

Το 2020 θα εφαρμοστεί η μείωση της έκπτωσης φόρου κατά 650 ευρώ και αν πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οι μειώσεις φορολογίας, σε φυσικά και νομικά πρόσωπα, τον ΕΝΦΙΑ, και τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13%.

Ένα κομμάτι του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 όπου όπως είναι γνωστό θα περιγράφονται και τα μέτρα μετά το 2018 αλλά και η υποχρέωση της Ελλάδας να πετυχαίνει για τέσσερα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Τη Δευτέρα 15 του μήνα θα συνεδριάσει ξανά η ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης (Euro working group) εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup της μεθεπόμενης Δευτέρας, όπου θα εξεταστεί αν όλα τα προαπαιτούμενα βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.

Στις ημέρες που θα ακολουθήσουν τα μέτρα θα πρέπει να ψηφιστούν μέχρι και την Πέμπτη 18 του μήνα, ώστε να μεταφραστούν και να σταλούν στην Κομισιόν, για να συντάξει την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας που θα κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση για την Ελλάδα.

Παράλληλα, θα πρέπει να αποφασίσει και το πώς θα δοθεί στην Ελλάδα η δόση των 7 δισ. ευρώ για να καλύψει τις υποχρεώσεις χρέους του Αυγούστου.

ΠΗΓΗ: enikonomia.gr

About Author