“Παγκόσμια μέρα νοσηλευτή” στα χρόνια των μνημονίων

Νοσηλευτής. Ένα πολύ σπουδαίο λειτούργημα το οποίο όμως στα χρόνια των μνημονίων με τις τεράστιες περικοπές προσωπικού στα νοσοκομεία έχει απαξιωθεί όσο λίγα επαγγέλματα στη χώρα μας. Σήμερα 12 Ιουνίου είναι η «Παγκόσμια μέρα νοσηλευτή». Μια επέτειος που, όπως τονίζουν σε μήνυμά τους, απαξιώνεται συνεχώς.

Η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ:

«Η πολιτεία έχει από χρόνια κατατάξει τους Νοσηλευτές στη βάση της αξιολογικής πυραμίδας του συστήματος υγείας, λειτουργώντας απαξιωτικά και μειωτικά για τους εξουθενωμένους και λιγοστούς πλέον εναπομείναντες στυλοβάτες του. Με αφορμή τον καθιερωμένο εορτασμό της παγκόσμιας ημέρας του Νοσηλευτή στις 12 του Μάη, η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ οφείλει να επισημάνει, ότι στη χώρα μας η επέτειος αυτή είναι προσχηματική και κενή κάθε περιεχομένου» αναφέρει στο εφετινό μήνυμά της η Πανελλήνια Συνομοσπονδία Νοσηλευτών ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ).

Τα στοιχεία που, κατά την ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, συνηγορούν σε αυτό είναι δυστυχώς πολλά: Στη χώρα μας, για κάθε 1.000 κατοίκους αντιστοιχούν 3 νοσηλευτές και σε κάθε γιατρό αντιστοιχεί μισός νοσηλευτής. Ο προϋπολογισμός για την υγεία είναι σε επίπεδα τριτοκοσμικά και το ΕΣΥ βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας έχει περιοριστεί στην «κόκκινη γραμμή» της επικινδυνότητας και της επισφάλειας και η «φροντίδα» των ασθενών έχει δώσει τη θέση της στην απλή «διεκπεραίωση». Η ιδιαιτερότητα του κλάδου για τις κυβερνήσεις τοποθετείται στο ναδίρ του πολιτικού ενδιαφέροντος και η ανθρωποφαγία των καθαιρέσεων και των αναθέσεων μαίνεται στα νοσοκομεία.

«Με τη σκέψη μας στην ενίσχυση του επαγγελματικού ρόλου του Νοσηλευτή και την παλινόρθωση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, καλούμε όλους τους συναδέλφους να αντιμετωπίσουν τη συγκεκριμένη μέρα με περίσκεψη, όντας επιφυλακτικοί σε κάθε απόπειρα αποπροσανατολισμού από τα πραγματικά προβλήματα του κλάδου».

 

 

About Author