Έρχεται νέα μείωση στον ΕΝΦΙΑ – Ευνοούνται όσοι πληρώνουν έως 750 ευρώ

Όπως αναφέρει η Ναυτεμπορική οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δουλεύουν πυρετωδώς όλα τα πιθανά «σενάρια» που μπορούν να εφαρμοστούν ώστε να ελαφρυνθεί το πακέτο μέτρων με περικοπές σε συντάξεις αλλά και στο αφορολόγητο και η ψήφιση του οποίου αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναμένεται να ευνοηθούν περισσότεροι από 5,5 εκατ. ιδιοκτήτες, οι οποίοι πληρώνουν ΕΝΦΙΑ έως και 750 ευρώ για την ακίνητη περιουσία που κατέχουν. Η μείωση του προβλέπεται κατά περίπου 180 εκατ. ευρώ.

Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου, που μίλησε στη «Ν», ανέφερε ότι εξετάζεται κατά πόσο είναι δυνατόν να αυξηθεί το ανωτέρω όριο, με στόχο να προσεγγίσει και τα 1.000 ευρώ φόρου, ώστε να διευρυνθεί και ο κύκλος των ιδιοκτητών που θα ελαφρυνθούν.

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, με βάση τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, το 2016:

  • 7.369.412 ιδιοκτήτες ακινήτων πλήρωσαν συνολικά ΕΝΦΙΑ 2,712 δισ. ευρώ,
  • από το ανωτέρω σύνολο, οι 5.573.390 ιδιοκτήτες κατέβαλαν ΕΝΦΙΑ έως και 750 ευρώ, ενώ
  • έως 1.000 ευρώ ΕΝΦΙΑ πλήρωσαν 5.880.924 ιδιοκτήτες.

 

Επισημαίνεται ότι το νέο σύστημα υπολογίζεται να είναι έτοιμο για εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2018, λόγω και της μετάθεσης του χρόνου ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις τιμές της αγοράς, από τον Ιούνιο 2017 στον Δεκέμβριο 2017, και με βάση αυτό θα επιδιωχθεί να εκδοθούν από τον Μάρτιο του 2018 τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ του επόμενου έτους.

Βέβαια τόσο ο φετινός όσο και ο ΕΝΦΙΑ του 2018 θα έχουν τον ίδιο εισπρακτικό στόχο, ύψους 2,65 δισ. ευρώ, ενώ εάν δεν καταστεί δυνατή η είσπραξη του εν λόγω ποσού το 2018 λόγω των νέων τιμών, που θα είναι αρκετά μειωμένες σε σχέση με τις αντικειμενικές που ισχύουν σήμερα, θα πρέπει να μπει «μαχαίρι» στις απαλλαγές που εφαρμόζονται και φέτος.

Με βάση το νέο σχέδιο, όπως έχει ήδη αποκαλύψει η «Ν», οι τιμές ζώνης που λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας των ακινήτων θα ευθυγραμμιστούν με τις τιμές της αγοράς με τεχνική βοήθεια και για τον λόγο αυτό θα πρέπει μέχρι το τέλος Μαΐου 2017 να έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας για την αποτίμηση και την αναπροσαρμογή των φορολογητέων τιμών των ακινήτων.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

 

 

 

About Author