“Σχέδιο Απαγορευμένη Πόλη”: Τι θα επιδιώξει ο Τσίπρας στην Κίνα- Ποιες επενδύσεις προετοιμάζονται

Σημαντική χαρακτηρίζει τη δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Κίνα σε διάστημα λιγότερο του έτους, με δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Τσίπρας.

Ο τελευταίος που είναι και εξάδελφος του πρωθυπουργού είναι, όπως λέγεται στην κυβέρνηση, ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, καθώς ταξιδεύει συχνά και υπό συνθήκες διακριτικότητας και προετοιμάζει τις συμφωνίες της κυβέρνησης και τις επισκέψεις του Αλέξη Τσίπρα σε διάφορες χώρες για την προσέλκυση επενδύσεων. Το έχει κάνει με επιτυχία στο Ιράν αλλά και σε αραβικές χώρες, ενώ εδώ και μήνες προετοιμάζει τις συμφωνίες με την Κίνα.

Οι συμφωνίες αυτές είναι σημαντικές για την κυβέρνηση. Οι περισσότεροι γνωρίζουν την διαρκώς επεκτεινόμενη παρουσία της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν γνωρίζουν, όμως, πως το επίσης κινεζικό fund Fosun είναι εκ των βασικών “παικτών” στο mega- project του Ελληνικού και σε σειρά επενδύσεων στο παραλιακό μέτωπο. Άλλο τεραστίων διαστάσεων fund μετέχει με σημαντικό ποσοστό στην κοινοπραξία που ανέλαβε το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ενώ οι Κινέζοι επενδύουν ήδη στον ελληνικό τουρισμό (κρουαζιέρα) και επιδιώκουν να προωθήσουν άλλες επενδύσεις στην Κρήτη (Καστέλι), στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, στα σιδηροδρομικά δίκτυα και αλλού.

Ο πρωθυπουργός επιδιώκει μια στρατηγικής φύσεως και μακρόχρονη συμφωνία με την Κίνα που θα εστιάζει στις επενδύσεις κινεζικών κεφαλαίων και στις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα. Όχι, όμως, μόνο αυτό. Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να έχει προλειάνει το έδαφος για συμμετοχή σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό κινεζικών κεφαλαίων στην πρώτη δοκιμαστική έξοδο στις αγορές που θα επιχειρήσει το οικονομικό επιτελείο, κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούλιο. Κάτι τέτοιο, με την μεγάλη δυνατότητα ρευστότητας που έχουν τα κινεζικά funds, θα αποτελούσε ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και στα ελληνικά ομόλογα που θα έστελνε σαφές σήμα στις αγορές.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πεκίνο Απαγορευμένη Πόλη

Ο Αλέξης Τσίπρας από προηγούμενη επίσκεψή του στην Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο

 

Η Κίνα, άλλωστε, κατέχει μέσω ομολόγων ένα μεγάλο τμήμα του αμερικανικού χρέους, έχει επενδύσεις σε γερμανικές τράπεζες και σε στρατηγικής σημασίας δραστηριότητες σε διάφορες χώρες, όπως η Ιταλία και η Πορτογαλία.

“Σημαντικές αναμένεται να είναι και οι διμερείς συναντήσεις και συμφωνίες” τονίζει και σημειώνει πως η επίσκεψη αυτή πραγματοποιείται σε μια συγκυρία όπου κλείνει η αξιολόγηση και η οικονομία δείχνει να μπαίνει σε μια νέα περίοδο με διαφαινόμενη προοπτική την ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση.

Ειδικότερα, ο γενικός γραμματέας ΔΟΣ ανέφερε πως κατά τη διάρκεια της επίσκεψής στην Κίνα ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Κινέζο Πρόεδρο και πρωθυπουργό, ενώ κατά το ίδιο διάστημα θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης με τη NDRC, την πανίσχυρη επιτροπή σχεδιασμού κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό, γεγονός που θα προσδιορίσει, όπως προσέθεσε, συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια στη διαμετακόμιση, στα διάφορα δίκτυα, με έμφαση στα ενεργειακά.

Εντάσσει μάλιστα τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και την ανάπτυξη των ευρύτερων διμερών οικονομικών σχέσεων στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την εξωστρέφεια και κατ επέκταση την εθνική και παραγωγική μας ανασυγκρότηση.

Αποτέλεσμα εικόνας για Πεκίνο Απαγορευμένη Πόλη

Αποτέλεσμα εικόνας για Πεκίνο Απαγορευμένη Πόλη

Παράλληλα, εκφράζει την προσδοκία της ελληνικής πλευράς «να οριστεί με σαφήνεια ένα πλαίσιο συνεργασίας για τις χρηματοδοτήσεις, τον τουρισμό και τις ελληνικές εξαγωγές προς την Κίνα», και υπογραμμίζει πως «στοχεύουμε σε μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία με βάση τις προτεραιότητες και των δύο πλευρών».

Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο κ. Τσίπρας στο επιχειρηματικό φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επίσκεψης που θα συγκεντρώσει 27 χώρες που συμμετέχουν στον “Σύγχρονο Δρόμο του Μεταξιού”. Σημειώνει πως πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό φόρουμ και ότι η Ελλάδα αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο καθώς αποτελεί κεντρικό γεωοικονομικό και γεωπολιτικό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο, διασυνδέοντας τη νοτιοανατολική Ασία με την Ευρώπη.

About Author