“Casus Belli” για Ερντογάν η στήριξη Τραμπ στους Κούρδους

Παρά το γεγονός ότι η ανακοίνωση του Λεκού Οίκου είναι λιτή, η συνάντηση που προαναγγέλλεται μεταξύ Τραμπ Ερντογάν στις ΗΠΑ στις 16 Μαΐου, είναι ιδιαιτέρως σημαντική σε μια κρίσιμη καμπή για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου φαίνεται πως χάνει το παιχνίδι με τους Κούρδους μετά την αμερικανική απόφαση να τους ενισχύσουν στρατιωτικά, και τώρα ο Τούρκος πρόεδρος αναπροσαρμόζει την πολιτική του επιχειρώντας να κερδίσει άλλα ανταλλάγματα.

Με μία λιτή ανακοίνωση δυόμιση γραμμών ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την επίσκεψη εργασίας του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν στην Ουάσιγκτον κατά την οποία θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

Η ανακοίνωση του εκπροσώπου αναφέρει τα εξής:

“Ο Πρόεδρος Donald J. Trump θα καλωσορίσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου. Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν τρόπους για να ενισχύσουν περαιτέρω τις διμερείς σχέσεις και να εμβαθύνουν τη συνεργασία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της”.

Η ανακοίνωση ακολούθησε διαβουλεύσεις πέντε ολόκληρων ημερών μεταξύ της υψηλόβαθμης αντιπροσωπείας που απέστειλε στην Ουάσιγκτον ο κ. Ερντογάν με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων αυτών, οι αντιπροσωπείες συμφώνησαν ότι διαφωνούν κάθετα και οριζόντια σε ζωτικής σημασίας θέματα που αφορούν τις σχέσεις των δυο χωρών.

Ως υπ’ αριθμόν ένα ζήτημα αναδείχθηκε η αμερικανική στρατιωτική ενίσχυση των Κούρδων ανταρτών της Συρίας (YPG) τους οποίους ο πρόεδρος της Τουρκίας χαρακτηρίζει «τρομοκράτες». Ισχυρίζεται ότι συνεργάζονται με τους αντάρτες του PKK και έχουν στόχο το διαμελισμό της Τουρκίας.

Η τουρκική αντιπροσωπεία απαίτησε να αλλάξει η απόφαση για εξοπλισμό των μαχητών του YPG, αλλά ο υπουργός Άμυνας Τζέιμς Μάτις ήταν κατηγορηματικός, ότι ο μόνος τρόπος για να καταληφθεί η Ράκα και να ηττηθούν οι τζιχαντιστές ήταν το σχέδιο του Πενταγώνου που προβλέπει τη χρησιμοποίηση των Κούρδων και των Αράβων ως επιθετικούς βραχίονες της επιχείρησης αυτής.

Ο κ. Μάτις απέρριψε το σχέδιο επίθεσης που πρότειναν οι Τούρκοι με αποτέλεσμα η Άγκυρα να θεωρήσει προσβολή την αμερικανική απόφαση για τις τουρκικές ‘Ενοπλες Δυνάμεις. Οι συζητήσεις από το σημείο αυτό και μετά οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο για να ακολουθήσει η ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ για την απόφαση του να ενισχύσει στρατιωτικά τους Κούρδους της Συρίας.

Ο κ. Ερντογάν αντιμετώπισε την απόφαση με οργή και σύμφωνα με πληροφορίες απείλησε με ακύρωση της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον. Μετά από δεύτερες σκέψεις η απειλή ακύρωσης του ταξιδιού άλλαξε και ο πρόεδρος της Τουρκίας αποφάσισε να έρθει στην αμερικανική πρωτεύουσα και να διαμαρτυρηθεί προσωπικά στον κ. Τραμπ.

Διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι έχει χωνέψει ότι έχασε το παιγνίδι με τους Κούρδους και θα προσπαθήσει να κερδίσει σε άλλα μέτωπα που θα του δώσουν πόντους στο εσωτερικό. Συγκεκριμένα:

ΠΡΩΤΟΝ: Θα επιμείνει στην απέλαση του Ιμάμη Γκιουλέν και σε πρώτη φάση θα απαιτήσει τη σύλληψή του με βάση τα στοιχεία και τις αποδείξεις που υποτίθεται ότι η Τουρκία παρέδωσε στο αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Θα ζητήσει την αποφυλάκιση και απέλαση τους στην Τουρκία των στενών του φίλων, του Reza Zarrab και του τραπεζίτη Αττίλα. Και οι δύο θεωρούνται μεγάλα ψάρια για τους Αμερικανούς καθώς γνωρίζουν τα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας του Τούρκου Προέδρου. Ο πρώτος διαθέτει και όλα τα στοιχεία για τις σχέσεις της Άγκυρας με το Ιράν στη διάρκεια του αμερικανικού εμπάργκο όταν η Τουρκία συνέχισε το εμπόριο με την Τεχεράνη και πληρωνόταν σε χρυσό. Ο δεύτερος θεωρείται ταμίας της οικογένειας Ερντογάν.

Τίθεται πάντως ένα σοβαρό ερώτημα: Ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος Τραμπ θα ανακαλέσει την απόφασή του να προμηθεύσει όπλα στους μαχητές του YPG, μέχρι τη στιγμή που θα επισκεφτεί την Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του, Ντόναλντ Τραμπ, στις 16 Μαϊου. Δήλωσε συγκεκριμένα: «Θέλω να πιστεύω ότι οι σύμμαχοι της Τουρκίας θα βρεθούν δίπλα στην Άγκυρα και όχι σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Η μεγαλύτερή μου ευχή είναι (οι ΗΠΑ) να ανακαλέσουν αυτό το λάθος τους, χωρίς καθυστέρηση». Οι Αμερικανοί δείχνουν να μην είναι διατεθειμένοι να αλλάξουν την απόφαση τους. Η αλήθεια είναι ότι είπαν στους Τούρκους ότι το αποκλείουν κατηγορηματικά, δήλωσαν διπλωματικές πηγές.

Μάλιστα χθες δημοσιοποίησαν με… «πανηγυρισμούς», τις νίκες των Κούρδων και των Αράβων εναντίον του Ισλαμικού Στρατού, που αποτελούν το μεγάλο μήνυμα για τη συνέχεια των επιχειρήσεων. Επίσης απέστειλαν και άλλους Αμερικανούς πεζοναύτες οι οποίοι περιπολούν και πολεμούν μαζί με τους Κούρδους. Τι θα πράξει ο κ. Ερντογάν εάν μέχρι να φτάσει στην Ουάσιγκτον, στις 15 Μαϊου, δεν αλλάξει η απόφαση του κ. Τραμπ; Θα ζητήσει από τον πιλότο του προεδρικού αεροπλάνου να κάνει στροφή και να επιστρέψει στην τουρκική πρωτεύουσα; Ή θα καταπιεί την προσβολή και θα πάει με σκυφτό το κεφάλι στο Όβαλ Όφις; Ουδείς γνωρίζει τι θα αποφασίσει το ταραγμένο μυαλό του προέδρου της Κύπρου. Ως γνωστόν βρίσκεται σε μόνιμη τρικυμία…

ΠΗΓΗ:mignatiou.com

About Author