Μπλόκο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων ΟΤΑ

Μετά τη γνωμοδότηση κατά των περικοπών των συντάξεων το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφαίνεται και για ένα ακόμη φλέγον ζήτημα, αυτό της μονιμοποίησης συμβασιούχων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκρινε ομόφωνα ότι είναι αντισυνταγματική η παράταση χιλιάδων συμβασιούχων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης με το σκεπτικό ότι το σύνταγμα απαγορεύει ρητά και τις παρατάσεις αυτών, αλλά και τις μονιμοποιήσεις των εν λόγω επί συμβάσει υπαλλήλων.

Με βάση αυτή αποκλείεται η δυνατότητα η δυνατότητα παράτασης στις συμβάσεις σε περίπου 15.000 συμβασιούχους των ΟΤΑ, οι οποίες είχαν προβλεφθεί σε πρόσφατους νόμους και επί υπουργίας Γιώργου Κατρούγκαλου. Την ίδια στιγμής προκαλεί συνέπειες καθώς απαγορεύει και την πληρωμή των συμβασιούχων για όσο καιρό οι συμβάσεις τους παρατάθηκαν παράνομα.

Πάντως το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πραγματοποιήσει διάσκεψη για το ίδιο θέμα και την ερχόμενη εβδομάδα.

Την Τρίτη είχε γνωμοδοτήσει ότι οι περικοπές των κύριων αλλά και των επικουρικών συμβάσεων που συμφωνήθηκαν με τους δανειστές από το 2019, είναι αντίθετες με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Οι προθέσεις Σκουρλέτη

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης πρόσφατα έκανε λόγο για τις προθέσεις της κυβέρνησης να αποκαταστήσει «την πραγματική εργασιακή σχέση» των συμβασιούχων στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία εποχικών δασοπυροσβεστών από διάφορες περιοχές της χώρας.

Ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι ως πρώτο βήμα έχει ήδη ξεκινήσει η καταγραφή των διαφόρων τύπων συμβάσεων, ενώ σημείωσε ότι η εργασιακή αποκατάσταση συμβασιούχων θα πραγματοποιηθεί με τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων και σε συνάρτηση με το αν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Ο υπουργός επανέλαβε επίσης, ότι στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας θα αναζητηθεί λύση που θα σέβεται το Σύνταγμα και το Κοινοτικό Δίκαιο, ενώ θα επιδιωχθεί διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση. Βασικό αίτημα των εποχικών δασοπυροσβεστών είναι η παράταση του υπό αντικατάσταση νομοθετικού πλαισίου που προβλέπει οκτάμηνες αντί για πεντάμηνες συμβάσεις, ενώ ζητούν 12μηνη εργασία.

About Author